Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Železnice zmenili cestovné poriadky: TIETO novinky prinášajú pre cestujúcich!

Tlačová konferencia ZSSR Zobraziť galériu (4)
Tlačová konferencia ZSSR (Zdroj: FB/ZSSR)

BRATISLAVA – Slovenská doprava sa opäť pohla dopredu. Najnovšia inovácia sa týka železníc. Z hlavného mesta do Žiliny budeme cestovať o 15 minút kratšie. Výrazné zmeny v cestovaní pocítime v ďalšom kalendárnom roku. V roku 2018 sa máme na čo tešiť!

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na svojej tlačovej konferencii zverejnila hneď niekoľko potešujúcich správ.

Od 10. decembra sa oplatí dať prednosť vlaku. Z Bratislavy do Žiliny sa dostanete až o 15 rýchlejšie ako zvyčajne. Zmena nastane hlavne v zrýchlení vlaku, v úseku Bratislava – Púchov pôjde až 160 kilometrov za hodinu. Táto zmena sa bude týkať aj ostatných vlakov. „Zmena rýchlosti sa dotkne všetkých IC vlakov, rýchlikov R 6XX a väčšiny regionálnych rýchlikov s označením RR 7XX, premávajúcich medzi Bratislavou a Žilinou,“ informoval hovorca ZSSK, Tomáš Kováč.

Cestovný poriadok IC vlakov platný od 10. 12. 2017
Zobraziť galériu (4)
Cestovný poriadok IC vlakov platný od 10. 12. 2017  (Zdroj: slovakrail.sk)

Pasažieri, ktorí využívajú vlaky InterCity, čaká pozitívna zmena. Cestovanie bude rýchlejšie a oveľa komfortnejšie. „Najrýchlejší pár IC vlakov pôjde ďalej z Bratislavy do Viedne a späť ako vlak kategórie REX. Takéto spojenie existovalo aj doteraz, ale cestujúci museli v bratislavskej hlavnej stanici prestupovať,“ objasnil hovorca ZSSR. „Od 10. decembra 2017 už môžu zostať vo vlaku, dopravca len vymení rušeň,“ dodal Kováč.

Nová reforma v cestovaní poteší aj cestujúcich z hlavného mesta na východ krajiny. „Cesta priamym IC vlakom z metropoly východu do hlavného mesta Rakúska tak potrvá 6 hodín a 12 minút,“ povedal Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK. „Bude to konečne priame denné vlakové spojenie Košíc a Viedne, okrem toho však cestujúci majú naďalej možnosť využiť na tejto trase aj priamy lôžkový vozeň,“ informoval Hlubocký.

Rok 2018 bude významným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/ZSSR)

Obrovskou novinkou je aj začiatok spolupráce s maďarským dopravcom GySEV. Obnoví sa vlakové spojenie Bratislava – Petržalka – Rajka – Hegyeshalom, ktoré bude mať zastávku aj v Rusovciach. „Veríme, že práve lepšie využitie železnice zlepší zlú dopravnú situáciu, ktorú v Bratislave máme,“ povedal Hlubocký s víziou, že vďaka obnoveniu tejto trasy sa zlepší doprava smerom von z Bratislavy. Hlubocký zároveň dodal, že pasažieri vo vlakoch budú môcť prepravovať aj svoje bicykle.

Cestovný poriadok rýchlikov platný od 10. 12. 2017
Zobraziť galériu (4)
Cestovný poriadok rýchlikov platný od 10. 12. 2017  (Zdroj: slovakrail.sk)

„ZSSK sa postupnými krokmi pripravuje na zvyšovanie dopravného výkonu v priebehu roka 2018,“ informoval Karol Martinček, člen predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK. „Prvá aj druhá zmena cestovného poriadku v roku 2018 prinesú požadované rozšírenie prímestskej dopravy v okolí a na území hlavného mesta, kapacitné navýšenie výkonu na linke Bratislava – Žilina a rýchle prepojenie Košíc a Prešova,“ povedal Martinček.

Naše Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV SR) chcelo aj naďalej, v nasledujúcom kalendárnom roku, ponechať rozsah dopravného výkonu na úrovni 1,304 miliónov vlakokilometrov. Avšak rok 2018 má v porovnaní s rokom 2017 odlišný počet pracovných dní a sviatkov. ZSSK sa preto rozhodla požiadať MDV SR, aby sa objednávka navýšila. Požiadala do objednávky pridať 1,5 milióna vlakokilometrov.

Nové regionálne rýchliky (RR) nám pribudnú od 4. marca 2018 v smere Bratislava – Žilina. Medzi vlakmi budú hodinové intervaly. Spomínané RR budú premávať aj v smere Košice – Poprad – Tatry a zavedie sa aj nový regionálny expres v smere Košice – Prešov.

Kováč sa zmienil aj o ďalšej zmene. „Od 10. 6. 2018 ráta s výrazným oživením vlakovej dopravy v Bratislave a okolí. Pribudnú nové linky osobných vlakov (Os) z a do stanice Bratislava-Nové Mesto, a to smerom na Trnavu, Senec a stanicu Bratislava-Petržalka s prípojmi do Rajky aj Viedne,“ informoval hovorca ZSSR.

Železničná spoločnosť Slovensko pevne verí, že nové zmeny zvýšia dopyt ľudí po cestovaní vlakovou dopravou.

Viac o téme: ZSSRCestovný poriadok železníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu