Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Celé územie Slovenska pokryl sneh: FOTO Aktuálna situácia na cestách, tvoria sa záveje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Tip čitateľa)

BANSKÁ BYSTRICA - Včerajšie sneženie (3.12.) zapríčinilo, že dnes v pondelok 4.12.ráno sa sneh nachádzal už takmer na celom našom území. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

Naďalej však ojedinele ešte chýba a to najmä na niektorých miestach na juhovýchode krajiny v polohách do 300 m nad morom.

Sneženie v Bratislave.

V Bratislave sneží
Na východe včera ráno ešte na viacerých miestach sneh chýbal, ale v priebehu nedele 3.12. napadalo väčšie množstvo snehu už aj na niektorých miestach v Prešovskom kraji. Napríklad v

Bardejove bola dnes ráno na zemi 13 cm hrubá biela perina.
Vzhľadom na dátum v kalendári je pomerne veľa snehu niekde už aj v stredných a vyšších polohách. Stanica Lom nad Rimavicou mala dnes ráno 36 cm a Štrbské Pleso hlásilo 39 cm snehu.

Predpoveď počasie na celý týždeň

PONDELOK - V noci bude oblačno až zamračené, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami slabé sneženie. Ráno ojedinele hmla. Najnižšia teplota -1 až -6, v dolinách a kotlinách miestami -7 až -12 stupňov Celzia. Fúkať bude severozápadný až severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), postupne bude slabnúť. Na strednom Slovensku slabý vietor. Cez deň bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky, na juhozápade do približne 300 m aj dážď so snehom alebo dážď. Dopoludnia ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota -4 až +1, na juhozápade do +4 stupne Celzia.

VIDEO Celé územie Slovenska
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

UTOROK - Bude polooblačno až oblačno, v priebehu dňa v západnej polovici územia pribúdanie oblačnosti. Miestami, spočiatku v noci v Žilinskom a Prešovskom kraji na viacerých miestach, sneženie alebo snehové prehánky. V polohách do 300 m aj dážď so snehom alebo dážď. Najnižšia nočná teplota 0 až -5, v dolinách a kotlinách miestami -6 až -11 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 0 až 5 stupňov, na Orave, Liptove a Spiši okolo -2 stupne Celzia. Fúkať bude západný až severozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

VIDEO Celé územie Slovenska
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

STREDA - Cez deň zrážky už len ojedinele. Hmlisto. Najnižšia nočná teplota -1 až -6, na západe okolo +1 stupeň Celzia. Najvyššia denná teplota 1 až 6 stupňov Celzia, ojedinele chladnejšie. Fúkať bude prevažne západný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), na východe slabý vietor.

VIDEO Celé územie Slovenska
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

ŠTVRTOK - Bude zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Na horách a miestami aj v nižších polohách jasno až polojasno. Ojedinele mrholenie alebo slabé sneženie. Najnižšia nočná teplota -1 až -5, na miestach so zmenšenou oblačnosťou a snehovou pokrývkou okolo -8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota -2 až +3 st, pri slnečnom počasí okolo 5 stupňov Celzia.

VIDEO Celé územie Slovenska
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

PIATOK - Bude oblačno až zamračené, len ojedinele zmenšená oblačnosť. Miestami dážď alebo mrholenie, vo vyšších polohách sneženie. Veterno. Najnižšia nočná teplota +2 až -4 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota 2 až 8 stupňov Celzia, pri zmenšenej oblačnosti ojedinele teplejšie.

VIDEO Celé územie Slovenska
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

Cesty sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na RC R3 úsek Trstená, sever - Tvrdošín, sever sa na vozovke nachádza vrstva kašovitého snehu do jedného centimetra, informuje Slovenská správa ciest.

VIDEO Celé územie Slovenska
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je najmä na severnom a severovýchodnom území Slovenska prevažne s vrstvou utlačeného alebo kašovitého snehu, prípadne s vrstvou miestami čerstvého snehu. V hornatejších oblastiach Slovenska sú vozovky ciest I., II. a III. triedy sčasti pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov, miestami sú vozovky ciest II. a III. triedy pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do piatich centimetrov. Na ceste II/555 v úseku Michalovce (I/19) - hr. okr. MI/TV) sa na vozovke nachádza poľadovica! Na cestách tretích tried v obvode Nová Baňa a Žiar nad Hronom a na ceste III/2530 Hodruša-Hámre - Žarnovica sa nachádza miestami zľadovatený sneh do troch centimetrov!

 

VIDEO Celé územie Slovenska
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne s vrstvou utlačeného alebo kašovitého snehu do troch centimetrov (na HP Podspády, Huty, Cukmantel, Súľová, Grajnár, Klenov, Makov, Pusté Pole, Príslop, Veľké Pole, Látky-Prašivá, Chorepa, Zbojská, Fačkov, Besník, Vernár a Čertovica), na HP Vrchslatina do piatich centimetrov. Na HP Herlianske sedlo je na vozovke čerstvý sneh s vrstvou štyri až päť centimetrov. Miestami čerstvý sneh na vozovke s vrstvou dva centimetre je na HP Dobšiná. Na ostatných HP je povrch vozovky vlhký až mokrý.

Pozor v okrese Poprad

V okrese Poprad sa na cestách vytvárajú snehové záveje. Na ceste II/555 v úseku Michalovce (I/19) - hr. okr. MI/TV) sa na vozovke nachádza poľadovica. Na cestách tretích tried v obvode Nová Baňa a Žiar nad Hronom a na ceste III/2530 Hodruša-Hámre - Žarnovica sa nachádza miestami zľadovatený sneh do 1-3 cm! Na ceste III/2387 Šumiac silný nárazový vietor vytvára záveje! HP Vrchslatina, Šútovce sú uzatvorené pre vozidlá nad 10 m dĺžky. Cesty II/549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III/3227 Štvrtocká Píla - Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu. Cesty sú v zimnom období neudržiavané.

Situácia v Banskobystrickom kraji 

Cesty na juhu Banskobystrického kraja (BBSK) v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca sú napriek nedeľňajšiemu (3.12.) sneženiu zjazdné a väčšinou mokré. V niektorých úsekoch však vodiči musia rátať s utlačeným či kašovitým snehom na vozovke. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky.

V Lučeneckom okrese sa kašovitý sneh v hrúbke jedného centimetra nachádza miestami na ceste medzi Kurtáňom a Novými Honmi, medzi Panickými Dravcami a Kalondou, ako aj medzi Fiľakovom a Šuricami a v úseku Lučenec – Rároš.

V okrese Rimavská Sobota je kašovitý sneh v hrúbke troch centimetrov miestami na horskom priechode Zbojská nad Tisovcom. Na horskom priechode Chorepa nad Klenovcom je miestami kašovitý sneh hrubý jeden centimeter.

Cestári hlásia v Revúckom okrese sneh iba v jednom úseku, na ceste od Tisovca cez Muráň smerom na Červenú Skalu. Vozovku tam podľa nich pokrýva súvislá vrstva utlačeného snehu v hrúbke dvoch centimetrov.

Na niektorých úsekoch Prešovského kraja treba zvýšiť opatrnosť

Všetky cesty na území Prešovského kraja sú momentálne zjazdné, na niektorých úsekoch však po nočnom snežení treba zvýšiť opatrnosť. Tomáš Herstek zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja informoval, že cesty 1. triedy sú zjazdné, vlhké až mokré po posype, miestami sa najmä v okresoch Prešov, Poprad, Humenné a Bardejov môže na vozovke nachádzať kašovitý sneh do dvoch centimetrov.

Podobná situácia je aj na cestách 2. a 3. triedy, kde však vo vyšších polohách môže byť utlačená vrstva snehu až do piatich centimetrov. Zjazdné sú podľa Hersteka momentálne aj všetky horské priechody na území kraja, na Vernári, Pustom Poli a Stráňanoch je utlačená a posypaná vrstva snehu do troch centimetrov, na Magure až do piatich centimetrov. Inde sú cesty prevažne mokré. 

Za posledných 24 hodín bolo v teréne nasadených 104 mechanizmov, ktoré dohromady prepluhovali 16.000 kilometrov, najmä v okolí Bardejova, Humenného, Svidníka, Starej Ľubovne, Popradu a Vranova nad Topľou. Inertným materiálom cestári posypali takmer 3500 kilometrov ciest v celom kraji a chemicky upravili viac ako 9600 kilometrov.

Snehová pokrývka na horách je nestabilná, nebezpečenstvo lavín stúpa

Posledná perióda sneženia nepriniesla mohutné zrážky, ale dosť silný vietor, ktorý prefúkal aj starý sneh na južné a juhovýchodné svahy. Na severných svahoch sa sneh uložil hlavne za terénnymi výbežkami. Vo všetkých pohoriach prevláda v pondelok mierne lavínové nebezpečenstvo.

Podľa Martina Buliaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sú dlhodobo nízke teploty nepriaznivé pre stabilizáciu snehovej pokrývky. „Preto je lavínová hrozba pri silnom vetre v priebehu dňa na záveterných stranách svahov stúpajúca,“ ozrejmil.

Na mnohých miestach vietor vytvoril snehové dosky, ktorých stabilita je nízka. „V týchto miestach je možné mechanicky uvoľniť lavínu, a to hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, šírenie napätia v snehovej pokrývke je preto v takýchto miestach veľmi zradné a nebezpečné,“ upozornil.

V pondelok ráno prevládalo na horách chladné polooblačné počasie s občasnými zrážkami. „Za poslednú periódu sneženia pripadlo päť centimetrov nového snehu,“ uviedol Buliak a dodal, že počasie posledného týždňa spôsobilo, že sneh si stále zachováva prachový charakter a nie je zviazaný s podkladovou tvrdou ľadovou vrstvou.

Viac o téme: CestyZjazdnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu