Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Liptáci a Oravci protestujú: Zablokovali cestu v Likavke, blokáda aj v Banskej Bystrici a Krupine

Blokáda v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (6)
Blokáda v Banskej Bystrici (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

LIKAVKA – Členovia Iniciatívy Stredné Slovensko spolu s nespokojnými obyvateľmi z Liptova a Oravy v stredu popoludní na pol hodiny zablokovali priechod pre chodcov v Likavke na hlavnej ceste I/59. Cieľom blokácie bolo upozorniť na neúnosný stav cestnej premávky nielen v Ružomberku, ale aj v Dolnom Kubíne a okolitých oravských obciach.

V uzatvorenom úseku sa tak do 16. hodiny vytvorila niekoľkokilometrová kolóna. "V okrese Ružomberok nie je ani po dvadsiatich rokoch vybudovaný jediný meter novej diaľnice či rýchlostnej cesty," vyhlásil primátor Ružomberka Igor Čombor. Dodal, že zmluva na stavbu diaľnice Hubová - Ivachnová nemá od júna 2017, kedy mala byť oficiálne odovzdaná do užívania motoristom, žiadny nový zmluvný termín dokončenia. "Kedy sa konečne začne s prácami a kedy budú ukončené?" pýtal sa.

Liptáci a Oravci protestujú:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Miroslava Liptáková)

Dolnokubínsky primátor Roman Matejov verí, že vďaka tomuto kroku sa v budúcnosti nájdu financie na výstavbu rýchlostnej cesty R3 a Orava sa dočká rýchlejších a modernejších rýchlostných komunikácií. "Počas dňa nám prechádzajú cez mesto desaťtisíce automobilov, z ktorých veľkú časť tvorí predovšetkým tranzitná doprava smerujúca do a z Poľska," upozornil.

Liptáci a Oravci protestujú:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Miroslava Liptáková)

Oravci tiež apelujú na urýchlenie dostavby rýchlostnej cesty R3/Orava z Trstenej cez Dolný Kubín až do Ružomberka s napojením na D1 a R1, ktorá ma byť súčasťou navrhovanej trasy sever - juh Slovenska. Podľa predsedu Združenia miest a obcí Dolnej Oravy Jána Kamasa, väčšine obyvateľov Oravy prechádza dennodenne množstvo áut a kamiónov popod okná ich domov. "Nikto by nechcel takto žiť. Preto v budúcom roku plánujeme tiež takouto formou vyjadriť nespokojnosť s tempom výstavby diaľnic a rýchlostných ciest aj priamo na Orave," vysvetlil.

Liptáci a Oravci protestujú:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Miroslava Liptáková)

Banskobystrická mestská časť tiež musela odolávať blokáde

Banskobystrická mestská časť Jakub a Uľanka, kde je hlavný frekventovaný cestný ťah na horské priechody Donovaly a Šturec, musel v stredu odolávať blokáde. Približne 50 ľudí z tejto časti, ktorí majú už dosť hučiacich kamiónov pod oknami, vstúpilo na priechod pre chodcov a polhodinu chodilo z jednej strany na druhú. Podporiť ich prišla hlava mesta pod Urpínom Ján Nosko. Blokáda, ktorá mala upozorniť kompetentných, že jediným riešením kritickej dopravnej situácie v tejto lokalite je dobudovanie rýchlostnej cesty R1 z Banskej Bystrice do Ružomberka, spôsobila v oboch smeroch niekoľkokilometrové kolóny.

Podľa Noska akcia bola koordinovaná aj s inými mestami, ktoré takisto trápi kolabujúca doprava, zhusťujúca premávka, upchaté cesty, narastajúca nervozita obyvateľov a ich znižujúca sa kvalita života. Chýbajúca moderná dopravná infraštruktúra spojila primátorov a starostov stredoslovenského regiónu, ktorí sa ešte v stredu ráno stretli v Banskej Bystrici na programovej konferencii Iniciatívy stredné Slovensko (ISS). Na podporu modernej cestnej siete sa rovnaké prejavy občianskej nespokojnosti konali aj v iných mestách. Nasledovať má rozsiahla petičná akcia.

Liptáci a Oravci protestujú:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

"Spoločne žijeme v jednom regióne, ktorý je z hľadiska investovania do modernej dopravnej infraštruktúry dlhodobo zanedbávaný. Narastajú regionálne rozdiely, tranzitná doprava sa zvyšuje, bezpečnosť na cestách sa, naopak, znižuje. Žiaľ, budovanie jednotlivých úsekov, ktoré by mali tvoriť celú trasu severojužného prepojenia Slovenska, zaostáva v príprave projektovej dokumentácie, územných rozhodnutí, posudzovania vplyvov na životné prostredie. Projekty stoja a nič sa v tejto oblasti nedeje," zdôraznil Nosko, ktorý je aj predsedom ISS.

Liptáci a Oravci protestujú:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

"Všetci zdieľame názor, že v jednote je sila a iba spolu môžeme tieto veci pohnúť dopredu. Každý máme svoju skúsenosť, ku ktorej sa už nebudeme vracať. Keďže ide o obrovský balík dlhodobo neriešených problémov, sformulovali sme si ciele, ktoré chceme v ďalšom období dosiahnuť," dodal Nosko.

Primátori a starostovia stredoslovenského regiónu chcú presadiť dobudovanie úsekov R3 Orava, D1/R1 Liptov, R1 a I/66, R2 a I/71, R3 – Zvolen-Šahy. Výstupom konferencie bolo naformulovanie týchto priorít v dokumente, ktorý chcú zástupcovia ISS odkomunikovať s rezortom dopravy, Národnou diaľničnou spoločnosťou, Slovenskou správou ciest, ako aj na úrovni vlády SR.

Iniciatíva Stredné Slovensko vznikla začiatkom tohto roka. Jej hlavným cieľom je vyvinúť tlak na vládu SR, Ministerstvo dopravy SR a vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti, aby sa po dlhých rokoch dobudovala moderná cestná sieť a severojužné prepojenie Slovenska.

V Krupine tiež protestujúci zablokovali cestu

Asi 50 ľudí zablokovalo v stredu popoludní na pol hodiny štátnu cestu I/66 prechádzajúcu námestím v Krupine. Už tretí protest na tom istom mieste v priebehu dvoch mesiacov upozorňoval na enormnú dopravu vedúcu stredom mesta a pomalú výstavbu rýchlostných ciest. Blokádu organizovalo združenie Zdravá Krupina. "Naším dnešným protestom vyjadrujeme podporu celej výstavbe rýchlostných ciest od Oravy až po Šahy," povedala zástupkyňa združenia Erika Bartošová.

Združenie od polovice septembra zbiera aj podpisy pod petíciu podporujúcu ich požiadavky. Podľa Bartošovej je pod ňou už takmer 6000 podpisov obyvateľov regiónu. Taktiež nedávno napísalo aj list ministrovi dopravy, kde ho žiada o aktuálne informácie ohľadom výstavby obchvatu Krupiny. "Momentálne čakáme na odpoveď. Maličkí ľudia zatiaľ klopú na dvere, ktoré sú zatvorená. My sme však pripravení, že budeme búchať," podotkla v tejto súvislosti.

Ako však dodala, protesty Krupinčanov už predsa len niečo zmenili. "Žiadali sme, aby sa začali budovať bezpečnostné prvky na priechodoch v meste. Máme už prísľub, že prvý takýto inteligentný priechod sa na námestí vybuduje na jar a postupne sa postavia aj ďalšie, ktoré budú slúžiť dovtedy, pokiaľ sa nevybuduje celá rýchlostná cesta R3."  

Približne rovnaký počet protestujúcich prechádzal v tom istom čase aj napriek nepriaznivému počasiu priechodom pre chodcov v neďalekej Dobrej Nive. "Rozhodli sme sa, že sa do protestu zapojíme preto, aby sa zvýšila bezpečnosť našich obyvateľov," povedal koordinátor iniciatívy Za zdravú Dobrú Nivu Vladimír Kliment.  Už neúnosnou dopravou sú podľa neho ohrozovaní najmä obyvatelia bývajúci v bezprostrednej blízkosti štátnej cesty. "Nehody sú tu permanentne, naposledy sa tu zrazili dva kamióny, pričom jeden človek zahynul a druhý sa ťažko zranil," uviedol.

Ako povedal primátor Krupiny Radoslav Vazan, na stredajšej programovej konferencii Iniciatívy stredné Slovensko v Banskej Bystrici, ktorá si dala za cieľ urýchliť výstavbu rýchlostných ciest na severojužnom ťahu stredného Slovenska, zástupcovia jednotlivých miest odprezentovali stav ciest v daných regiónoch a zástupcom ministerstva dopravy predložili aj svoje požiadavky, ktoré by chceli, aby štát zrealizoval do roku 2020. "Začiatkom budúceho roku by sa malo uskutočniť už aj stretnutie s najvyššími predstaviteľmi ministerstva dopravy," pripomenul.

Viac o téme: ProtestBlokádaBanská BystricaOravaLiptov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu