Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slováci, pripravte sa na zdražovanie! Ceny elektriny, plynu, tepla aj vody pôjdu hore!

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Len pred pár mesiacmi Slovenskom otriasal škandál s faktúrami za elektrinu. Po tejto kauze odstúpil vtedajší šéf ÚRSO Jozef Holjenčík a na jeho mieste nastúpil Ľubomír Jahnátek. Ten dnes oznámil zvyšovanie cien od nového roka. Hore pôjdu ceny plynu, elektriny, tepla aj vody.

Koncová cena elektriny pre domácnosti od 1. januára 2018 medziročne stúpne v priemere o 2,71 %. Cena plynu pre domácnosti sa zvýši priemerne o 0,38 %, cena tepla o 1,0 %, dodávka vody o 0,18 %. Informoval o tom v utorok predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomír Jahnátek.

"Nárast ceny elektrickej energie v priemere pre Slovensko pre rok 2018 bude 2,71 %. Je to priemerný nárast z maximálnych možných úprav, ktorý si obchodníci urobia," povedal. V tarife D1 to podľa neho predstavuje za Slovenskú republiku priemerný nárast o 0,13 eura za mesiac alebo o 1,37 %, v tarife D2 o 0,51 eura alebo 2,08 %. Cena plynu sa podľa Jahnátkových slov budúci rok zvýši v priemere o 0,38 %. "Cena komodity sa zvýšila. O nárast koncovej ceny požiadali len štyri subjekty, Slovenský plynárenský priemysel (SPP) o zvýšenie nepožiadal," doplnil.

Teplo podľa predsedu ÚRSO v roku 2018 v priemere zdražie o 1 %. "Variabilná zložka vzrastie z toho o 1,2 % a fixná zložka o 0,9 %," poznamenal. Cena tepla sa podľa neho odvíja od ceny plynu, elektriny či uhlia. Predpokladá sa podľa jeho slov, že vplyvom najmä zatepľovania budov, objednané množstvo tepla budúci rok poklesne medziročne o 7 %, bude to však závisieť od vývoja počasia. Cena tzv. vodného sa podľa Jahnátka zvýši za Slovensko v priemere o 0,18 %, cena tzv. stočného o 0,91 %. "Väčšina vodárenských spoločností nepodala návrh na zvýšenie cien," dodal Jahnátek.

Začiatkom roka čelili ľudia podobnému škandálu. Vtedajším šéfom ÚRSO bol od roku 2007 Jozef Holjenčík. Situácia sa nevyriešila ani po zásahu premiéra Roberta Fica a začiatkom februára oznámil premiérovi Robertovi Ficovi, že odchádza z funkcie. Z postu odišiel po tom, ako prepukol chaos s cenami energií, ktoré v niektorých prípadoch vzrástli, a to aj napriek tomu, že regulátor avizoval na tento rok lacnejšie energie. Slováci dostávali faktúry s vysokými cenami za energiu. Neskôr sa prevalila aj kauza a bola zverejnená nahrávka, na ktorej Holjenčík distribučným spoločnostiam radí, aby si precenili majetok.

Viac o téme: ZdražovanieĽubomír JahnátekÚRSOEletrina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu