Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slováci, pozor: Meteorológovia vydali výstrahu pred vetrom, platí v TÝCHTO okresoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

BRATISLAVA - Silnejší vietor zafúka v niektorých častiach Slovenska aj počas soboty. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) už vydal výstrahu prvého stupňa. Tá platí pre časť Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Konkrétne sa týka okresov Malacky, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Topoľčany, Hlohovec, Nitra, Zlaté Moravce a Levice.

Vietor tu mohol miestami dosiahnuť v nárazoch 65-70 km/h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňuje SHMÚ na svojej webovej stránke. Výstraha platí zatiaľ do 16.00 h.

Opatrný treba byť aj v horách. V polohách nad 1500 metrov sa očakáva vietor s rýchlosťou 110-135 km/h. Táto výstraha sa týka Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Výstraha predbežne platí do 21.00 h a týka sa okresov Námestovo, Tvrdošín, Žilina, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad.

V slovenských horách je malé lavínové nebezpečenstvo

V slovenských horách je malé lavínové nebezpečenstvo. Podľa Marka Biskupiča zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby je snehová pokrývka na väčšine miest stabilizovaná, vplyvom oteplenia sneh sadol a je dobre spevnený.

V najvyšších polohách Tatier sa môže ojedinele vyskytovať suchý sneh a lokálne menej stabilné dosky a vankúše. Pri očakávanom ochladení sa bude sneh ešte viac stabilizovať a tvrdnúť. Tendencia lavínového nebezpečenstva je so snežením počas dňa mierne stúpajúca, doplnil Biskupič.

V sobotu ráno bolo na horách prevažne jasno. Od západu sa nasúvala oblačnosť, vo východnej časti ešte prevládalo inverzné počasie s hmlami na podhorí. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus troch stupňov Celzia do plus štyroch stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal prevažne čerstvý vietor južných smerov do desať metrov za sekundu (m/s), v nárazoch do 20 m/s. Vietor bude počas dňa silnieť a v nárazoch dosahovať až 37 m/s (135 km/h). V stredných a nižších polohách bolo bezvetrie, dodal Biskupič.

Viac o téme: PočasieVietorVýstrahaPredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu