Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zopakuje sa november 1989? Pozor, na Slovensko dorazí zima! Prináša mráz aj sneh

Pohľad na účastníkov generálneho štrajku na Námestí SNP v Bratislave 24. novembra 1989. Zobraziť galériu (10)
Pohľad na účastníkov generálneho štrajku na Námestí SNP v Bratislave 24. novembra 1989. (Zdroj: TASR/Vladimír Benko/Vlastimír Andor/Peter Lenhart)

BRATISLAVA - Podľa aktuálnych modelov nám na konci tohto týždňa zima pošle ďalší pozdrav a možno dorazí aj do nížin juhozápadného Slovenska, kde bude pravdepodobne tiež snežiť. Nie je ani vylúčené, že sa tu na prelome týždňov vytvorí na niektorých miestach prechodne aj snehová pokrývka, resp. snehový poprašok. Bude to akási repríza počasia, ktoré sme mali v novembri roku 1989. Aj vtedy k nám prenikol po 17. novembri od severu veľmi studený vzduch. Traduje sa, že ľudia štrngajúc kľúčmi, mrzli na námestiach. Vtedy však ochladenie bolo ešte výraznejšie, informuje meteorológ Pavel Matejovič.

S ozónovou dierou nad Antarktídou sa stalo niečo, čo sme nezažili už tridsať rokov

Snehová pokrývka sa na konci novembra 1989 vytvorila na celom území, na horách dosahovala výšku 10 až 20 cm, na severe až do 50 cm. Veľmi silné boli vtedy aj mrazy. Po zmenšení oblačnosti, utíšení vetra a na snehovej pokrývke klesla minimálna teplota až na -10 až -15 °C, v horských dolinách dokonca až pod -20 °C, pričom v Oravskej Lesnej klesla minimálna teplota 29. novembra 1989 až na -28 °C.

Zhromaždenie študentov vysokých škôl na Námestí SNP v Banskej Bystrici 21. novembra 1989.
Zobraziť galériu (10)
Zhromaždenie študentov vysokých škôl na Námestí SNP v Banskej Bystrici 21. novembra 1989.  (Zdroj: tASR/Peter Lenhart)

"Pomerne dlho sa vtedy udržala aj snehová pokrývka, v nižších polohách stredného Slovenska to bolo až do polovice decembra. Veľmi studené počasie však bolo aj v Bratislave, napríklad 26. novembra 1989 vystúpila maximálna teplota len na 0,6 °C a 30. novembra sa vyskytol dokonca celodenný mráz, pričom maximálna teplota dosiahla len -1,8 °C a v noci bol mráz až -11 °C. Takmer týždeň sa vyskytovali snehové prehánky alebo sneženie," opísal Pavel Matejovič počasie v novembri 1989.

Poveternostná situácia z 23. novembra 1989.
Zobraziť galériu (10)
Poveternostná situácia z 23. novembra 1989.  (Zdroj: wetteronline, wetterzentrale, ogimet, ECAD)

Podľa neho sa také dramatické a výrazné ochladenie teraz neočakáva. Momentálne sa nevie povedať, akú podobu bude mať aktuálne ochladenie, a ani ako dlho bude trvať, prognostické modely sú dosť rozkolísané. Na juhozápadnom Slovensku bude celkovo nevľúdne, s častými zrážkami, striedavo bude pršať a snežiť, bude dosť veterno, teda typický november, ale na severe Slovenska budú mať už klasickú zimu s množstvom snehu. Vzduch, ktorý k nám bude prúdiť, bude síce studený, no nad teplejším Nórskym a Severným morom sa v prízemnej vrstve predsa len ohreje, preto by sa v nížinách juhozápadného Slovenska mali vyskytovať zmiešané zrážky.

Predpokladané rozloženie tlakových útvarov a smer prúdenia vzduchu túto nedeľu je podobné ako na prvej mapke. Po zadnej strane tlakovej níže so stredom severnou a východnou Európou preniká od severozápadu do strednej Európy studený, pôvodom arktický vzduch.
Zobraziť galériu (10)
Predpokladané rozloženie tlakových útvarov a smer prúdenia vzduchu túto nedeľu je podobné ako na prvej mapke. Po zadnej strane tlakovej níže so stredom severnou a východnou Európou preniká od severozápadu do strednej Európy studený, pôvodom arktický vzduch.  (Zdroj: wetteronline, wetterzentrale, ogimet, ECAD)

Odborník zároveň dodáva, že november ako mesiac by nemal skončiť ako studený, predpokladané ochladenie teplotu síce zníži, ale november s najväčšou pravdepodobnosťou skončí ako teplotne normálny. Prvá polovica novembra mala v Hurbanove priemer 7,1 °C, november má podľa normálu priemer 4,7 °C. Jeden z najchladnejších novembrov sme mali v roku 1988, vtedy dosiahla priemerná teplota v Hurbanove -0,2 °C a na mnohých miestach na Slovensku bol chladnejší než celá zima, ktorá po ňom nasledovala.

Námestie SNP v Bratislave 22. novembra 1989 počas povolenej manifestácie študentov a ďalších obyvateľov hlavného mesta.
Zobraziť galériu (10)
Námestie SNP v Bratislave 22. novembra 1989 počas povolenej manifestácie študentov a ďalších obyvateľov hlavného mesta.  (Zdroj: TASR - Vladimír Benko)

Predpoveď SHMÚ

O aktuálnom ochladení na svojej internetovej stránke informoval aj Slovenský hydrometeorologický ústav. Už v piatok 17. novembra k nám od severozápadu postúpil studený front, za ktorým začal na naše územie prúdiť chladný morský vzduch. Za takejto situácie bude väčšinou premenlivá, prechodne, a to najmä na severe, až veľká oblačnosť s početnými prehánkami, postupne aj v nižších polohách snehovými. Na severných návetriach pohorí, na severe územia, budú mať zrážky aj trvalejší charakter.

Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí  sa 21. novembra 1989 zišiel niekoľkotisícový dav prevažne mladých ľudí, ktorí takto vyjadrili svoju podporu hnutiu pražských vysokoškolákov.
Zobraziť galériu (10)
Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa 21. novembra 1989 zišiel niekoľkotisícový dav prevažne mladých ľudí, ktorí takto vyjadrili svoju podporu hnutiu pražských vysokoškolákov.  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Podľa modelu ECMWF by malo do stredy budúceho týždňa pripadnúť v horských oblastiach severného Slovenska od 10 do 15, ojedinele až okolo 20 cm, nového snehu. Postupne sa bude znižovať aj teplota vzduchu. V období od nedele do stredy sa očakáva na našom území maximum teploty zhruba od 2 do 7 °C, na severe územia bude teplota len okolo nuly a miestami sa vyskytne aj slabý celodenný mráz. Po zoslabnutí vetra a zmenšení oblačnosti zosilnejú aj nočné mrazy.

Minimálna teplota vzduchu dňa 21.11.2017 predpovedaná modelom ECMWF.
Zobraziť galériu (10)
Minimálna teplota vzduchu dňa 21.11.2017 predpovedaná modelom ECMWF.  (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ spočiatku očakáva minimum teploty vzduchu od +2 do -4 °C, v dolinách bude ojedinele chladnejšie. V strede budúceho týždňa sa k nám v studenom vzduchu od západu rozšíri tlaková výš a vytvoria sa tak vhodné podmienky na výraznejší pokles teploty vzduchu pod bod mrazu. V tomto období sa bude na severe Slovenska nachádzať aj snehová pokrývka a v dolinách a kotlinách môže teplota vzduchu klesnúť až na približne -10 °C, ojedinele aj menej.

Viac o téme: SnehSneženiePredpoveď počasiaNovember 1989
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu