Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Politici spomínajú na Nežnú revolúciu po svojom: VIDEO Opozícia na námestí, Fico vo Švédsku

Politici trávili 17. november po svojom. Zobraziť galériu (5)
Politici trávili 17. november po svojom. (Zdroj: SITA, TASR)

Bratislava - Politici si aj tento rok pripomenuli udalosti Novembra '89. Na Nežnú revolúciu budú spomínať rôzne. Prezident SR Andrej Kiska sa stretne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a uctí si obete komunizmu. Podobný program má aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Opozícia vystúpila na Námestí SNP

Opozícia v piatok 17. novembra vystúpila na Námestí SNP v Bratislave. Medzi tými, ktorý prehovorili sa nachádzal Ján Budaj, Milan Markovič, Richard Sulík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, ale aj nový bratislavský župan Juraj Droba.

Pred voľbami do vyšších územných celkov sa zdalo, že všetko má Smer-SD, alebo že všetko budú mať fašisti. Ľudia v Bratislave a ďalších regiónoch však dokázali, že to nie je pravda. Na piatkovom zhromaždení na bratislavskom Námestí SNP pri príležitosti 28. výročia Nežnej revolúcie to prehlásil poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Budaj (OĽaNO), ktorý bol aj jednou z tvárí novembra 1989.

Na zhromaždenie pod názvom „Začíname zmenu“ prišlo niekoľko stoviek ľudí. Vystúpili na ňom lídri opozície a taktiež viacerí novozvolení župani v posledných voľbách do vyšších územných celkov.
„Zase je 17. november a vy tu stojíte na dobrej strane. Budujete tento štát. Tak, ako to začalo, tak to treba dotiahnuť,“ povedal Budaj vo svojom príhovore.

Pripomenul zhromaždenia v novembri 1989, keď na okolitých budovách boli rozmiestnení ostreľovači. „Napriek tomu sem každý deň prišlo viac a viac ľudí, moc sa neodvážila k násiliu, pretože ste nás chránili vy,“ uviedol. Ľudia sa podľa neho báli, ale napriek tomu prišli. Podľa jeho slov potom muselo Slovensko v roku 1998 v samostatnom štáte potvrdiť, že „kráčame stále ďalej“ a o niekoľko rokov sa stalo členom európskeho spoločenstva. Dnes je podľa Budaja synonymom komunizmu korupcia a Slovensko by sa malo zase posunúť ďalej. 

Opozícia na Námestí SNP - 17. november 2017

Novozvolený bratislavský župan Juraj Droba uviedol, že žijeme v dobe, keď význam a odkaz 17. novembra narastá a je aktuálnejší, ako „povedzme, pred desiatimi rokmi“. „Máme tu nové generácie ľudí, ktorí sú bez skúseností s totalitným režimom, a títo ľudia môžu veľmi ľahko podľahnúť názorom, ktoré sú im podsúvané,“ povedal. Treba dbať na to, aby odkaz 17. novembra rezonoval aj u tých mladších.

Podľa Milana Majerského, novozvoleného župana Prešovského samosprávneho kraja, je najhoršie, keď politik urobí zmenu bez toho, „aby k tomu povolal ľudí a aby k tomu povolal verejnosť“. „Tá zmena, ktorá prišla 5. novembra do vyšších územných celkov, sa udiala nie po rozhodnutí politika, udiala sa po vašom rozhodnutí,“ dodal.

Podľa organizátorov podujatia názov zhromaždenia „Začíname zmenu“ mal symbolizovať jasný signál od ľudí, ktorí si v župných voľbách vypýtali zmenu. Občania na Slovensku majú podľa nich nádej a veria, že existuje alternatíva, ktorá si zaslúži príležitosť a je pripravená prevziať zodpovednosť za lepšie Slovensko.

Opoziční politici si s ľuďmi na Námestí SNP pripomenuli začiatok slobody na Slovensku. "Cieľom podujatia je taktiež pripomenúť si, že boj za slobodu sa nikdy nekončí," píše OĽaNO. SaS si novembrové udalosti pripomenie premietaním filmu Eštebák. 

Otvorili sa nám dvere k slobode a demokracii

Pred 28 rokmi, 17. novembra 1989, skončil totalitný režim a otvorili sa nám dvere k slobode a demokracii. Na sociálnej sieti to napísal prezident SR Andrej Kiska, ktorý si na Nežnú revolúciu zaspomínal aj so svojím nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom. "17. november viedol pred 28 rokmi ku koncu totalitného režimu u nás. Bol dňom, kedy sa nám otvorili dvere k slobode a demokracii. Padol múr, padli ostnaté drôty. Tento deň, dnešný deň je pre nás skutočne veľmi významným sviatkom. Sviatkom začiatku našej modernej histórie," uviedol Kiska.

Fico odcestoval na sociálny samit do Göteborgu 

Premiér Robert Fico odcestoval do švédskeho Göteborgu na sociálny samit. Lídri krajín Európskej únie (EÚ) v piatok diskutovali o spravodlivých pracovných miestach a podpore ekonomického rastu. Dnes by sa mal premiér ešte stretnúť s nemeckým prezidentom.


FOTO Nežná revolúcia porazila totalitu: Komunisti zlyhali, toto sú dôvody


Lídri členských štátov Európskej únie (EÚ) dnes podpísali dokument s názvom Európsky sociálny pilier. Podľa slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je tento dokument dôležitý a Slovensko tak môže začať pracovať na zakotvení niektorých sociálnych práv do Ústavy SR, aby boli lepšie vykonateľné. Skonštatoval to po skončení sociálneho samitu v Göteborgu.

Robert Fico sa vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/DUNA/MTI - Szilard Koszticsak)

Európsky pilier sociálnych práv, ktorý v apríli tohto roku predstavila Európska komisia, zahŕňa 20 princípov a práv v troch hlavných oblastiach. Ide o prístup na trh práce, spravodlivé pracovné podmienky a podpora sociálnej ochrany a inklúzie. Tento dokument nie je právne záväzný, ale podľa premiéra je veľmi dôležitý. "Tento sociálny pilier je dôležitý preto, že v ňom sú niektoré práva zopakované, teda tie, ktoré sú už garantované európskou legislatívou, ale sú tam aj niektoré práva, ktoré nie sú garantované a do budúcnosti budú musieť prejsť legislatívnou ochranou," skonštatoval po skončení stretnutia vo Švédsku Fico.

Sloboda je dôležitá

Za množstvo problémov, ktorými sme si od roku 1989 prešli a ktoré nás ešte len čakajú, nemôže sloboda, iba spôsob, ako s ňou niekedy nakladáme. Myslí si to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Na Nežnú revolúciu spomínala so spolustraníkmi už vo štvrtok (16.11.) na bratislavskom Námestí SNP.

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Atmosféra novembrových dní v roku 1989 zostane pre ňu nezopakovateľným zážitkom a ďakuje všetkým, ktorí sa pričinili o slobodu v našej krajine. "Dnes sa na odpore voči demokracii, a tým pádom aj slobode, profilujú viaceré nové hnutia a politici. Aj preto treba zvlášť v tento deň opakovať, že za množstvo problémov, ktorými sme si od roku 1989 prešli a ktoré nás ešte len čakajú, nemôže sloboda, len spôsob, ako s ňou niekedy nakladáme," napísala na sociálnej sieti.

Pocit permanentnej autocenzúry si mladí nepamätajú

"Prešli sme dlhú cestu, vtedy sme štrngali za slobodu," pripomenula Žitňanská 17. november 1989, ktorý si pripomíname štátnym sviatkom Deň boja za slobodu a demokraciu. S odstupom času si podľa Žitňanskej treba uvedomiť, akú cenu má sloboda. "Nie je raz a navždy vybojovaná. Vidíme, že o slobodu a demokraciu musíme bojovať každý deň, pretože o ňu môžeme ľahko a rýchlo prísť," upozornila.

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Ľudia dnes môžu slobodne cestovať, študovať či pracovať v zahraničí, alebo len tak spoznávať svet. Sloboda je však nielen o tomto slobodnom pohybe. Pripomenula napríklad, ako si ľudia za totality nemohli len tak čokoľvek povedať. "Tento pocit permanentnej autocenzúry dnešní mladí ľudia nepoznajú a to je skvelé. Ale možno o to viac sú zraniteľní a ľahko podľahnú ideológiám, ktoré si dajú za cieľ šmahom ruky zaviesť poriadok, ale v skutočnosti nás oberú o slobodu," uzavrela.

Danko si pripomenul posolstvá 

Vývoj po novembri 1989 ukázal, že sloboda nie je a nemôže byť bezbrehá a jej základným mantinelom je predovšetkým zodpovednosť. Povedal to predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý si pripomenul posolstvá 17. novembra pietnou spomienkou na obete komunistického režimu na cintoríne vo Vrakuni a na Devíne pri pamätníku Brána slobody. "Zmeny z konca roka 1989 priniesli nielen všeobecnú demokratizáciu pomerov, ale otvorili aj priestor na rozvoj národnej suverenity Slovákov."

Gajdoš vyzdvihol hodnotu demokracie

Demokracia je hodnotou, ktorú si treba vážiť a chrániť. Uviedol to minister obrany Peter Gajdoš, ktorý si dnes spolu s Dankom pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu na cintoríne vo Vrakuni pri Pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu uctili všetkých, ktorí v boji za demokratický režim a slobodu položili svoje životy.

Minister obrany Peter Gajdoš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

"Nie je to tak dávno, keď sloboda a demokracia boli potláčané a ľudia boli za svoje kritické názory prenasledovaní a trestaní. Naše poďakovanie v tento deň by malo patriť všetkým, ktorí sa nebáli vzoprieť sa režimu a odhodlane bojovali za demokraciu,“ povedal šéf rezortu obrany.

Bol to prelomový dátum, tvrdí Matečná

Na Nežnú revolúciu spomína aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS), ktorá v Novembri '89 podľa vlastných slov tiež stála na námestí. "Bol to prelomový dátum. Získali sme väčšiu slobodu, možnosť cestovať do zahraničia, podnikať, vyjadrovať sa," pripomenula na sociálnej sieti. Demokracia a sloboda sú podľa nej pekné, ale je ešte mnoho vecí, ktoré by sa mohli zmeniť.

"Chodíme často do zahraničia, ale nepoznáme rodné Slovensko," hovorí vo videu. V zahraničí podľa nej spoznávame chute svetovej gastronómie, ale často nepoznáme naše potraviny. "Máme slobodu slova, ale nepočúvame blížnych, kolegov a často rozhodujeme o tom, čo nám nepatrí," doplnila. 

Je potrebné vrátiť sa k očakávaniam zo 17. novembra

Pri spätnom hodnotení sa 17. november a rok 1989, bohužiaľ, vníma ako rok sklamaní, uviedlo hnutie Sme rodina - Boris Kollár vo vyhlásení k dnešnému výročiu nežnej revolúcie. "Otázkou je, v čom tkvie príčina. Aj keď sme získali možnosť slobodne voliť, mnoho politikov zneužilo prechodnú situáciu a dôveru voličov v úprimné konanie a dnes štandardne klamú, kradnú a podvádzajú," píše sa v stanovisku hnutia.

Podľa Sme rodina je potrebné vrátiť sa k očakávaniam 17. novembra 1989, čo môžu len neštandardné politické strany, ktoré neklamú, nekradnú a nepodvádzajú. "My si preto 17. november nepripomíname jednorazovo len v tento konkrétny dátum. Pripomíname si ho každou našou aktivitou, ktorá tieto jeho očakávania napĺňa," uviedli na záver vo vyhlásení.

Viac o téme: Robert FicoAndrej DankoAndrej KiskaNežná revolúcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu