Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko sa prebudilo do najmrazivejšieho rána: Všade bolo pod nulou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/SHMÚ, Shmu.sk,)

SLOVENSKO – Máme za sebou prvú najchladnejšiu noc tejto jesene. Vodiči museli po dlhej dobre použiť škrabku. Meteorológovia objasnili celú situáciu.

Mrazy najviac udreli na Sliači, Slovenský hydrometeorologický ústav tu nameral - 5,9 stupňa pod nulou. Popradčania sa však zobudili do teplého rána, ktoré malo príjemných 5,7 stupňa.

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 4 do 9 stupňov. Fúkať bude len slabý, na juhovýchode Slovenska prevažne severný vietor do rýchlosti 20 km/h. 

Slovensko sa prebudilo do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/SHMÚ, Shmu.sk,)
 

Po bezproblémovej noci následkom silného radiačného vyžarovania tepla prišlo k radikálnym poklesom mínusových ranných teplôt.

SHMÚ informuje, že: „Vyžarovanie zemského povrchu možno merať bezkontaktným radiačným teplomerom, ako demonštrujeme na priložených fotografiách.“

Slovensko sa prebudilo do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/SHMÚ, Shmu.sk,)

Všetky kovové predmety vyžarujú určité teplo, ak nastane mráz, radiačná teplota áut je nižšia v porovnaní s teplotou vzduchu. To má za následok to, že na čelnom skle sa vytvorí tenká vrstva ľadu.

„Kovy vyžarujú aj prijímajú energiu tepelného (IR) žiarenia s vysokou účinnosťou. To znamená, že ak cez deň na auto svieti slnko, jeho povrch sa ľahko rozohreje na vysokú teplotu. Naopak, v noci pri jasnej oblohe, ktorá nebráni prechodu IR žiarenia do vesmíru, povrch auta stráca veľmi ľahko svoje teplo vyžarovaním do toho smeru, odkiaľ neprichádza žiadne tepelné žiarenie, teda smerom do oblohy. Radiačná teplota povrchu auta je preto nižšia ako teplota okolitého vzduchu,“  vysvetľuje SHMÚ.

Slovensko sa prebudilo do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/SHMÚ, Shmu.sk,)

„Radiačným teplomerom sme dnes ráno v Bratislave namerali teplotu karosérií áut od -7 až do -10°C pri okolitej teplote vzduchu podstatne vyššej, okolo 0°C. Zaujímavé sú tiež výsledky merania pozaďovej radiačnej teploty dnešnej jasnej oblohy. Tá je mimo zenitu v intervale od -40 do -50°C, v zenite ešte nižšia,“ dodal Slovenský hydrometeorologický ústav.

Viac o téme: SHMÚExtrémny mráz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu