Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ROZHOVOR Paradise Papers odkrývajú desivé metódy obrovských korporácií: Medzi nimi 200 Slovákov!

Petra Holcová
Petra Holcová (Zdroj: Archív PH)

BRATISLAVA - Po Panama Papers prišiel nemecký denník Süddeutsche Zeitung s ďalším odhalením. Tzv. Paradise Papers sa týkajú najmä prepojenia systému daňových rajov so svetom politiky či obrovských korporátnych gigantov. Pavla Holcová, zakladateľka Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, pre Topky vysvetlila, v čom je tento únik iný.

Ako by ste charakterizovali Paradise Papers?

Ide o masívny únik informácií - 13,4 miliónov dôverných dokumentov prináša nové odhalenia o tom, ako hlboko je systém daňových rajov prepojený so svetom politiky, osobného bohatstva i korporátnych gigantov, ako sú Apple, Nike alebo Uber, ktorí sa vyhýbajú daniam čím ďalej sofistikovanejšími účtovnými operáciami. Zdrojom uniknutých dát sú dve offshoreové spoločnosti: Appleby a Estera. Súčasťou balíka uniknutých informácií sú tiež dáta z 19-tich obchodných registrov z miest, ktoré slúžia ako neuralgické (citlivé) body globálnej šedej ekonomiky. Uniknuté dáta rovnako ako v prípade Panama Papers získali nemecké noviny Süddeutsche Zeitung a zdieľali ich s Medzinárodným konzorciom investigatívnych novinárov, ktorého sme my z investigace.cz súčasťou.

Čo bolo pre tieto dokumenty charakteristické, čoho sa týkali?

Tieto dokumenty, na rozdiel od Panama Papers, sa týkali v omnoho väčšej miere amerických klientov. A to ako severoamerických, tak aj juhoamerických.

Aký je rozdiel medzi dokumentmi Panama Papers a Paradise Papers?

Zásadný rozdiel vidím práve v tom, že poodkrývajú metódy, ako sa obrovské nadnárodné korporácie – teda jedny z hýbateľov svetovej ekonomiky, snažia využiť každú medzeru v zákonoch, aby nemuseli platiť dane. Najmä tie korporátne.

Akí ľudia sa nachádzajú v materiáloch Paradise Papers?

Ide z veľkej časti o veľmi bohatých ľudí, ktorí neriešia len investície a dane, ale aj nákup súkromných tryskáčov alebo jácht. 

Súčasťou dokumentov sú aj Česi a Slováci. Môžete uviesť aj konkrétne mená slovenských predstaviteľov, politikov, prípadne firiem, ktoré sa v materiáloch spomínajú?

V dokumentoch sa vyskytuje okolo 200 mien Slovákov. Sú to podnikatelia alebo ľudia z kapitálových fondov, ale aj ľudia blízki politikom. Vyskytujú sa tam ale aj úplne neznáme mená.

O akých veľkých objemoch peňazí je reč?

Podľa štúdie Svetovej banky pretečie cez daňové raje vyše jeden a pol trilióna dolárov ročne. Tieto peniaze sú z drvivej časti nelegálne a vo výsledku z nich profitujú africkí diktátori, mexické drogové kartely, politici, talianska mafia alebo aj ľudia, čo vytunelovali firmy po privatizácii.

Aké firmy alebo spoločnosti sa prevažne nachádzajú v dokumentoch?

Veľké a hnuteľné.

Existuje konkrétna firma (alebo osoba), ktorá by dominovala?

Jedným z najväčších klientov firmy Appleby je nadnárodná megakorporácia Glencore. Tá investuje aj v Česku alebo na Slovensku.

Ako sa dá zistiť, resp. vypátrať konkrétne meno či spoločnosť, ktorá sa v dokumentoch nachádza?

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov ICIJ opäť plánuje zverejniť celú databázu. Dostanete sa tak k niektorým menám, spoločnostiam a ich väzbám. Samotné dokumenty, s ktorými teraz pracujeme, však zverejnené nebudú.

Polícia dokumenty preveruje

Slovenská polícia preveruje informácie zverejnené v kauze Paradise Papers. Uviedol to hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. „Môžeme potvrdiť, že v predmetnej veci je založený operatívny spis. Vzhľadom na prebiehajúce operatívne preverovanie nebudeme poskytovať k veci žiadne bližšie informácie,“ povedal Wäldl.

Finančná správa v tejto súvislosti pripomína, že v podobnom prípade z minulosti pod názvom Panama Papers využili metódu tzv. softwarning. „Prostredníctvom Kriminálneho úradu finančnej správy sme poslali spomínaným spoločnostiam upozornenie o neplnení si povinností. Viac o výsledkoch týchto kontrol prezradiť nemôžeme, nakoľko ide o daňové tajomstvo. Spolupracovali sme však aj s NAKA, nekonali sme len na základe medializovaných informácií,” priblížila hovorkyňa daniarov Ivana Skokanová.

Podobný postup chce finančná správa podľa nej uplatniť aj v aktuálnom prípade Paradise Papers. Najskôr však potrebujeme získať oficiálne informácie o slovenských subjektoch spomínaných v týchto dokumentoch, nemôžeme konať len na základe medializovaných informácií. V tomto smere budeme preto spolupracovať aj s ďalšími kompetentnými orgánmi,” doplnila Skokanová.

Viac o téme: Paradise PapersNadnárodné korporácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu