Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Marián Tkáč si vypočul rozhodnutie: Na predsedu Matice slovenskej kandidovať nemôže

Marián Tkáč
Marián Tkáč (Zdroj: TASR)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Okrem predloženia správ o činnosti a hospodárení Matice slovenskej (MS) za obdobie rokov 2014-2017 a správy Dozorného výboru (DV) MS sú súčasťou Valného zhromaždenia Matice slovenskej aj voľby. Tie sa uskutočnia v piatok v neskorých večerných hodinách. Matičiari budú voliť predsedu MS, členov Výboru MS, predsedu a členov Dozorného výboru.

Potrebnú nomináciu na post predsedu získal aj súčasný predseda MS Marián Tkáč. Valné zhromaždenie však v piatok drvivou väčšinou rozhodlo, že nakoľko Tkáč pôsobil v čele Matice dve funkčné obdobia, v súčasnosti už kandidovať nemôže. Informáciu potvrdil hovorca MS Igor Válek.

Predsedu Matice slovenskej budú teda voliť spomedzi dvoch kandidátov, ktorí získali potrebné nominácie na tento post. Sú nimi podpredseda MS Marián Gešper a člen Predsedníctva a Výboru MS Roman Michelko.

Matičiari si zvolia aj 38 členov Výboru MS z 54 kandidátov. „Priamej voľbe podliehajú aj členovia Dozorného výboru MS, kde kandiduje 16 uchádzačov, volia sa piati a troch nominuje Ministerstvo kultúry SR,“ uviedol Válek. Na post predsedu DV kandidujú súčasný predseda Štefan Martinkovič a člen Výboru MS Jozef Steiner.

Valné zhromaždenie, ktoré rozhoduje o ďalšom smerovaní kultúrnej ustanovizne na najbližšie roky, otvoril v piatok popoludní odchádzajúci predseda Marián Tkáč. Stretnutie Matičiarov v priestoroch Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši bude trvať do soboty (11.11.). Výsledky hlasovania budú známe v sobotu dopoludnia.

Viac o téme: SlovenskoLiptovský MikulášMatica slovenskáMarián Tkáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu