Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zmena na poste šéfa Matice Slovenskej: Tkáča vystrieda Gešper alebo Michelko

Marián Tkáč
Marián Tkáč (Zdroj: TASR)

MARTIN - Matičiari z celého Slovenska rozhodnú o ďalšom smerovaní najstaršej kultúrnej ustanovizne Slovákov na najbližšie štyri roky na riadnom Valnom zhromaždení Matice Slovenskej (MS). Stretnutie sa uskutoční v dňoch od piatka 10. novembra do soboty 11. novembra v Liptovskom Mikuláši.

„Popri hodnotení práce a výsledkov posledných rokov budú jedným z bodov konajúceho sa zhromaždenia voľby,“ uviedol pre TASR hovorca MS Igor Válek. Voliť sa bude predseda MS, členovia Výboru MS, predseda Dozorného výboru (DV) MS a členovia DV MS.

Podľa slov Váleka potrebné nominácie na post predsedu získali dvaja uchádzači - podpredseda Marián Gešper a člen Predsedníctva a Výboru MS Roman Michelko. Dozorný výbor Matice slovenskej zaujal záväzné stanovisko, že súčasný predseda Marián Tkáč už bol predsedom dve funkčné obdobia, a preto viac nemôže kandidovať.

Matičiari si na valnom zhromaždení zvolia aj 38 členov Výboru MS z 54 kandidátov. Priamej voľbe podliehajú členovia DV MS. „Kandiduje 16 uchádzačov, volia sa piati a troch nominuje Ministerstvo kultúry SR,“ vysvetlil Válek. Na post predsedu DV MS kandiduje súčasný predseda Štefan Martinkovič a člen Výboru MS Jozef Steiner.

„MS je verejnoprávna inštitúcia založená na vnútornej samosprávnej demokracii a rozhodovanie je v niektorých otázkach kolektívne,“ ozrejmil Válek, ktorý zároveň doplnil, že matičným parlamentom je Výbor MS, ktorý rozhoduje o všetkých dôležitých konaniach a krokoch. Výbor vedie predseda, ktorý aj predkladá návrhy. „Z pozície kontroly do činnosti MS vstupuje Dozorný výbor MS, ktorý vykladá stanovy a má kompetenciu pozastaviť prijaté rozhodnutia,“ uzavrel.

Viac o téme: Marián Tkáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu