Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nelichotivé čísla: Počet ľudí s HIV na Slovenskú stúpa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Počet ľudí infikovaných vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti (HIV) na Slovensku stúpa aj napriek tomu, že svetový trend je klesajúci. Od roku 2010 počet nových infekcií vzrástol o viac ako 60 percent, pričom najviac takýchto prípadov lekári zaznamenali počas uplynulých troch rokov. Odborníci tento nárast pripisujú nedostatku prevencie, ktorú kritické skupiny ľudí podceňujú.

"Optimálne nastavená kombinovaná antiretrovírusová terapia slúži nielen ako liečba pre ľudí s HIV, ale aj ako profylaxia infekcie. Prispieva tak k ochrane verejného zdravia a je efektívnym nástrojom proti šíreniu HIV v populácii," vysvetlila Mária Vachalíková z Centra pre liečbu HIV/AIDS v Banskej Bystrici.

Od roku 1985 do júna 2017 odborníci zaregistrovali dovedna 934 prípadov HIV infekcie, pričom len v prvej polovici júna diagnostikovali a epidemiologicky vyšetrili 36 nových prípadov. Najviac infikovaných žije v Bratislavskom kraji, kde ich je trojnásobne viac ako v Nitrianskom kraji, ktorý je druhý v poradí. Za nimi nasleduje Trnavský kraj.

Podľa Azzadena Shunnara z Centra pre liečbu HIV/AIDS v Bratislave je za narastaním počtu nových prípadov aj neznalosť verejnosti. "Mnoho ľudí sa o túto tému nezaujíma a nepozná svoj HIV status, nie sú informovaní o možnostiach diagnostiky a liečby a tým pádom sú stále ohniskom nákazy,“ uviedol. Pri infekcii HIV sa po dvoch až štyroch týždňoch u nakazených ľudí objavia príznaky podobné chrípke, ktoré po pár dňoch ustúpia. Len malé percento infikovaných cíti také ťažkosti, že vyhľadá lekára.

Záujemcovia a záujemkyne, ktorí by chceli poznať svoj HIV status, budú môcť od 9. novembra využiť Checkpoint s možnosťou bezplatného anonymného testovania. To bude dostupné pre širokú verejnosť a najmä skupiny ľudí vo zvýšenom riziku infekcie HIV na území Bratislavského kraja. Projekt, ktorý zabezpečuje občianske združenie Dom svetla Slovensko, zahŕňa aj prevádzku testovacieho centra a HIV poradne, ktoré sa budú nachádzať v priestoroch zdravotného strediska na Babuškovej ulici 2 v bratislavskom Ružinove.

Checkpoint, kde budú pôsobiť pred-testový poradca, po-testový poradca a zdravotník, bude otvorený každý pracovný štvrtok od 16:00 do 19:00. "Vďaka Checkpointu zvyšujeme dostupnosť testovania na HIV. Užívateľsky prívetivé ordinačné hodiny, výsledok na počkanie a individuálne poradenstvo vytvárajú komfortné podmienky pre zistenie HIV statusu,“ vyjadril sa Miloš Štefančík z Domu svetla Slovensko.

Pri boji s HIV v súčasnosti pomáha kombinácia viacerých opatrení - používanie kondómov, predexpozičná liečba, testovanie, ale aj kombinovaná antiretrovírusovej liečba. Vyšetrovanie HIV protilátok je na Slovensku prístupné každému a kombinovaná antiretrovírusová liečba odďaľuje nástup klinických príznakov ochorenia, znižuje vírusovú záťaž a prispieva tiež k posilňovaniu imunitného systému človeka. Riziko prenosu vírusu sa môže dodržiavaním účinného liečebného režimu znížiť až o 96 percent.

Viac o téme: HIVSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu