Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kam a do akých projektov vráža župa svoje peniaze? Tieto čísla vás prekvapia

Kam a do akých projektov vráža župa svoje peniaze? Tieto čísla vás prekvapia Zobraziť galériu (3)
Kam a do akých projektov vráža župa svoje peniaze? Tieto čísla vás prekvapia (Zdroj: vo)

SLOVENSKO – Hlavnou úlohou novozvoleného župana je starostlivosť o svoj samosprávny kraj. Každý kraj má k dispozícii zhruba 150 až 170 miliónov eur. Z toho župa od štátu získa približne 50 miliónov eur, ktoré použije ako fond na svoje triviálne výdavky. Kde presne ide tých spomínaných 50 miliónov eur?

Popredný magazín Forbes.sk informoval, že: „Nasledujúci prehľad nie je rebríčkom najväčších projektov ani porovnaním krajov, skôr priblížením „portfólia investičných akcií“, ktorým sa župy zvyknú venovať. Dôraz kladie na aktuálny rozpočtový rok a niektoré významnejšie dlhodobé investície.“

Banskobystrický samosprávny kraj

Rozpočet na rok 2017: 164,7 mil. eur

Projekty:

1. Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Senium

Na rekonštrukciu Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb Senium v Banskej Bystrici mala župa v rozpočte na rok 2017 uvedený výdavok vo výške 2,6 milióna eur.

2. Financie na opravu ciest

Do kategórie najväčších výdavkov Banskobystrického samosprávneho kraja spadá rozpočet v hodnote 9 miliónov eur na rekonštrukcie ciest II. a III. triedy

3. Chýbajúce výdavky

Podpredseda vlády Peter Pellegrini vo februári ostro kritizoval banskobystrického župana, že kraj nedokázal získať „20, možno 25 alebo 30 miliónov“ z eurofondov na opravy ciest. V rozpočte kraja, pri porovnaní s ostatnými, vyniká medzi kapitálovými výdavkami na jednotlivé projekty častý výskyt výdavkov v hodnote „0 eur.“

Kam a do akých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vo)

Bratislavský samosprávny kraj

Rozpočet na rok 2017: 144,7 mil. eur

Projekty:

1. Integrovaná doprava

Bratislavskému kraju sa na koordináciu integrovaného dopravného systému zvýšili výdavky v tomto roku až o 218 percent, čo približne predstavuje hodnotu 1,42 milióna eur. Táto hodnota by sa už nemala ďalej zvyšovať.

2. Duálne vzdelávanie

Začiatkom školského roka 2016/17 si Bratislavský samosprávny kraj vzal do súkromného vlastníctva bývalú Strednú odbornú školu automobilovú. 755-tisíc eur sa uviedlo v rozpočte na privatizáciu tejto školy. Ďalšie finančné prostriedky poskytujú firmy ako Volkswagen, Siemens a Matador.

3. Dotácie do budúcnosti

Na podporu deficitných a strategických oblastí, ako je školstvo či doprava, predseda a zastupiteľstvo vymedzili rozpočet 2,9 milióna eur.

Košický samosprávny kraj

Rozpočet na rok 2017: 169,4 mil. eur

Projekty:

1. Rekonštrukcia objektov

Košický samosprávny kraj plánuje zrekonštruovať svoje objekty v Košiciach na Centrum kreatívneho priemyslu, z vyčleneného rozpočtu, ktorý presahuje výšku 22,8 milióna eur. Európska únia by z toho mala pokryť 85 percent.

2. Cyklocesty

Na jar predstavil kraj svoj plán na výstavbu vyše 500-kilometrovej siete cyklistických trás, ktoré pokryjú náklady 22 miliónov eur.

3. Zemplínske múzeum

Na novej rekonštrukcii kaštieľa sa pracuje od roku 2015, rozpočet sa vymedzil na 2 milióny eur, ktoré pochádzajú z prostriedkov EÚ. Košický kraj celkovo nadobudol deväť miliónov, ktoré použije aj na štyri ďalšie projekty.

Nitriansky samosprávny kraj

Rozpočet na rok 2017: 182,4 mil. eur

Projekty:

1. Vzdelávanie v odbore

Perspektívny program centier pre CNC technológie, stavebníctvo a potravinárstvo s výdavkami okolo 8 miliónov eur kraj ohlásili ešte v roku 2012.

2. Kompletná rekonštrukcia školy

Veľká rekonštrukcia Spojenej školy v Nitre v rokoch 2016 a 2017 je rozvrhnutá na skoro 3 milióny eur.

3. Komárňanská nemocnica

Interný nemocničný pavilón, riadený skupinou Agel, ktorá spadá do vlastníctva milionára Tomáša Chreneka, sa rekonštruuje s príspevkom Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorý sa vyčíslil na sumu 876-tisíc eur. (Prevádzkovateľ, nezisková organizácia Forlife, investuje do projektu vyše 900-tisíc eur.)

Kam a do akých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vo)

Prešovský samosprávny kraj

Rozpočet na rok 2017: 202,5 mil. eur

Projekty:

1. Európska investičná banka

Náklady na rekonštrukciu ciest sú rozvrhnuté na 81 projektov, ktoré sa pokryjú zo série úverov Európskej investičnej banky, výška rozpočtu dosahuje 14 miliónov eur.

2. Múzeá

V tomto roku Prešovský samosprávny kraj rekonštruuje múzeá, konkrétne v Starej Ľubovni, Bardejove, Hanušovciach nad Topľou a v Kežmarku za vyše 3 milióny eur.

3. Cesta do Poľska

Prešovský kraj spolu s Malopoľským vojvodstvom na dohodli na spolupráci. Ide o modernizáciu cesty z Bardejova do Poľska, ktorá bola vyčíslená na 3,5 milióna eur.

Trenčiansky samosprávny kraj

Rozpočet na rok 2017: 170,8 mil. eur

Projekty:

1. Investícia do nemocníc

V lete kraj oznámil, že investuje sumu 7,5 milióna eur do svojich troch nemocníc v Myjave, v Považskej Bystrici a v Prievidzi.

2. Cyklotrasy v Hornej Nitre

Nie je to dávno, čo Trenčiansky samosprávny kraj prezentoval koncepciu 50-kilometrovej cyklotrasy, ktorá bude spájať Nováky, Handlovú a Prievidzu. Investícia sa vykalkulovala na hodnotu približne 8,8 milióna eur.

3. Vodné hospodárstvo

Na rekonštrukciu vodovodov, kanalizácií a čistiarní odpadových vôd si vlani kraj rezervoval 13,5 milióna eur, ktoré pochádzajú najmä z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Kam a do akých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vo)

Trnavský samosprávny kraj

Rozpočet na rok 2017: 155,2 mil. eur

Projekty:

1. Obnova ciest

Na jar Trnavský samosprávny kraj bilancoval rekonštrukciu ciest II. a III. triedy, vo volebnom období vyčíslil peňažnú hodnotu na 21,2 milióna eur. Trnavský kraj získal skoro 9 miliónov eur z fondov EÚ, ktoré chce využiť v na obnovu ciest v Dolných Orešanoch, Banke pri Piešťanoch a Lehniciach.

2. Cyklotrasy

Investíciu do rozvoja cyklotrás v hodnote takmer 2,1 milióna eur chce kraj využiť v okresoch Galanta a Dunajská Streda.

3. Trnavská synagóga

Synagóga – Centrum súčasného umenia Jána Koniarka sa zrekonštruovala za 1 milión eur z finančných prostriedkov Európskej únie.

Žilinský samosprávny kraj

Rozpočet na rok 2017: 173,5 mil. eur

Projekty:

1. Zmena rozpočtu

Pred voľbami ohlásilo viacero krajov úpravy ich rozpočtu. V prípade Žilinského samosprávneho kraja ide o navýšenie o 26 miliónov eur, z ktorých sa vyše 6 miliónov eur použije na rekonštrukciu škôl a nemocnice.

2. Žilinské mosty

Na rekonštrukciu mostov a krajských ciest ohlásil Žilinský samosprávny kraj v roku 2017 sumu 5,5 milióna eur.

3. Budatínsky hrad

Oprava Budatínskeho hradu si vyžiadala 1,1 milióna eur. Opravu výrazne podporili financie z nórskych a európskych fondov. Žilinský kraj celkovo oznámil svoju investíciu do opravy pamiatok za 1,6 milióna eur.

Viac o téme: Župný rozpočet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu