Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Bratislavskom kraji vystrája žltačka: Epidémia neustupuje, bude horšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prípadov žltačky typu A v Bratislavskom kraji stále pribúda. Hygienici hovoria v tomto roku zatiaľ o 153 nakazených. Najviac ich pribudlo v septembri (41) a októbri (47 - údaj do 27.10.). Ide zväčša o dospelých a starších ľudí. Vlani malo v tomto kraji tzv. chorobu špinavých rúk 70 ľudí.

Tento počet bude podľa hygienikov zrejme ešte stúpať. "Vyvrcholenie zvýšeného výskytu žltačky môže nastať v závere tohto roka alebo až v roku 2018," povedal Peter Truska z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. Žltačka je momentálne najrozšírenejšia v okrese Bratislava IV, v septembri potrápila najmä okres Bratislava III.

Toto infekčné ochorenie nie je problémom iba v oblastiach s nízkym hygienickým štandardom. Možno sa ním nakaziť aj napriek dodržiavaniu hygienických zásad. Aj z tohto dôvodu odborníci odporúčajú predchádzať nákaze očkovaním, povinné však nie je.

V Bratislavskom kraji je teraz zvýšená spotreba takýchto vakcín, potvrdil RÚVZ. Niekde ich dokonca môže byť nedostatok. Regionálni hygienici stále robia protiepidemiologické šetrenia. Hepatitída A sa prenáša znečistenými rukami, ale môže sa preniesť aj kontaminovanou potravou. Inkubačná doba ochorenia je 15 až 50 dní.

Na dostupnosť vakcín proti žltačke sa u jednotlivých výrobcov pozrelo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Vakcína pre dospelých Havrix 1440 Adult bude dostupná od 6. novembra v 10.000 baleniach, potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Vakcína pre dospelých Avaxim 160 je podľa nej momentálne k dispozícii, dostupné sú podľa nej aj vakcíny VAQTA 25 a VAQTA 50. "Očkovacia látka Havrix 720 Junior, určená na očkovanie detí a mladistvých, je do siete vyskladňovaná pravidelne," dodala Eliášová.

Preventívnym opatrením je dôkladné umývanie rúk teplou vodou, ruky si treba osušiť jednorazovými utierkami. Dôkladné umývanie je potrebné vždy po použití toalety a pred každým jedlom, ozrejmil RÚVZ v Bratislave. Roky vysokého výskytu žltačky sa podľa Trusku opakujú v päť- až desaťročných intervaloch, sezónne maximum možno podľa neho pozorovať najmä v novembri, decembri a januári.

Viac o téme: ŽltačkaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu