Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko: Kalamita napáchala obrovské škody, PREDPOVEĎ na celý týždeň

 Hasiči majú plné ruky práce Zobraziť galériu (54)
Hasiči majú plné ruky práce (Zdroj: Tip čitateľa/Andrej)

BRATISLAVA - Predpovede meteorológov sa napĺňajú. Na Slovensku udrela zima. Na západe krajiny poriadne fúka. Na Donovaloch a vo Vysokých Tatrách napadol čerstvý sneh. Pozrite sa, aké počasie nás čaká nasledujúci týždeň.

Vaše tipy

Ďakujeme, že ste s nami sledovali situáciu ONLINE.

Od rána do 21. hodiny boli profesionálni a dobrovoľní hasiči vyslaní približne k 490 udalostiam, ktoré vznikli následkom nepriaznivej povetrnostnej situácie. Najviac výjazdov bolo zaznamenaných v Nitrianskom, Trenčianskom, Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde hasiči zasahovali viac ako 300 - krát. V teréne bolo viac ako 800 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, ktorí pri odstraňovaní následkov silného vetra zasahovali a zasahujú nepretržite počas celého dňa. Informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

20:50 Meteorológovia znížili stupeň výstrahy.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

20:15 Aktuálna situácia na Slovensku.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

19:33 Silný vietor a popadané stromy na cestách počas celej nedele zamestnávali hasičov takmer vo všetkých 13 okresoch Banskobystrického kraja. Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici do 19.00 h mali výjazdy vo Zvolene, v časti Pod Dráhami, kde bol naklonený strom nad hlavnou cestou a chodníkom. Na jednej zo zvolenských ulíc spadnutý strom zostal opretý o vchod panelového domu a vo Zvolenskej Slatine strom zahatal cestu. V Bienskej doline ich spadlo na cestu hneď niekoľko. V Banskej Bystrici priamo v centre mesta na Ulici Československej armády strom poškodil auto, v Nemeckej v Breznianskom okrese blokoval celú vozovku a cestu zahatal aj v Podhorí v Banskoštiavnickom okrese.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

19:25 Silný vietor, ktorý v nedeľu vyčíňal na Slovensku, poškodil aj strechu na starom mlyne v Krupine, v Žiari nad Hronom zasa odtrhlo prístrešok nad smetnými nádobami, čím hrozilo poškodenie osobných áut a v Tomášovciach v okrese Lučenec zničil strechu na rodinnom dome.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

19:20 Popadané stromy potrápili hasičov v Lučenci, Tornali, Novej Bani, Detve, Krupine, vo Veľkom Krtíši a aj na Kordíkoch v Banskobystrickom okrese, kde spadnutý strom bránil v prejazde jedného jazdného pruhu.

19:14 Neprejazdné z dôvodu nepriaznivého počasia a sneženia sú aj trate ozubnicovej železnice medzi Štrbou a Štrbským Plesom i Tatranskej elektrickej železnice v úseku Štrbské Pleso - Vyšné Hágy. "Krátkodobé výpadky trakčného vedenia sme zaznamenali aj v úsekoch na strednom Slovensku, napríklad v okolí Banskej Bystrice," dodala Pavliková. Na odstránení následkov veternej smršte pracujú v teréne podľa jej slov všetci pracovníci ŽSR, ktorí majú pohotovosť. "Je však potrebné vnímať, že po odstránení problému v jednom úseku, vznikne na inom úseku ďalší," komentovala dnešnú situáciu.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

19:10 Silný vietor zapríčinil v priebehu nedele krátkodobú či dlhšie trvajúcu neprejazdnosť celkovo 13 úsekov železničných tratí, postihnuté bolo najmä Záhorie. Uviedla to hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková. Premávku zablokovali spadnuté stromy priamo na trať, ale aj časti stromov, ktoré popadali na trakčné vedenie. "Stále je neprejazdný úsek medzi Zohorom a Devínskou Novou Vsou, a tiež úsek Veľké Leváre - Sekule - Malacky," uviedla hovorkyňa ŽSR.  Problém je stále podľa jej informácií aj v úseku medzi Čadcou a Krásnom nad Kysucou, kde opäť spadol strom. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

18:00 V súvislosti so silným nárazovým vetrom absolvovali hasiči v nedeľu v Košickom a Prešovskom kraji viacero výjazdov. "Od rána sme odstraňovali niekoľko popadaných stromov v Popradskom, Kežmarskom, Staroľubovnianskom a v Prešovskom okrese. Najviac ich bolo v okrese Poprad, ako je Cesta slobody. Celkovo sme mali v kraji 11 výjazdov," uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove a dodal, že hasiči zo Starej Ľubovne a z Kežmarku sú v teréne i v týchto chvíľach.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: FB/Hasiči)

17:53 Profesionálni a dobrovoľní hasiči už takmer 10 hodín nepretržite zasahujú pri udalostiach súvisiacich s odstraňovaním následkov silného vetra, ktorý v nedeľu zasiahol veľkú časť územia Slovenska. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Najviac výjazdov je Trenčianskom kraji, kde dovedna vykonalo 180 hasičov až 60 výjazdov k udalostiam rôzneho charakteru," uviedla Farkasová. Hasiči v Trnavskom kraji zasahovali v 40 prípadoch, v Nitrianskom kraji zaznamenali 30, v Bratislavskom kraji 25, v Banskobystrickom kraji 21, v Žilinskom 18, v Košickom a Prešovskom kraji osem, resp. päť zásahov.

17:33 Na niektorých miestach spôsobili stromy spadnuté na elektrické vedenie niekoľkohodinový výpadok energie. "K výjazdom súvisiacim s dnešnou veternou smršťou bolo doposiaľ vyslaných takmer 700 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, pričom desiatky zásahov stále prebiehajú," povedala hovorkyňa hasičov.

17:30 Profesionálni a dobrovoľní hasiči už približne desať hodín nepretržite zasahujú pri udalostiach súvisiacich so silným vetrom. Ako informovala Zuzana Farkasová z Hasičského a záchranného zboru, najviac výjazdov je Trenčianskom kraji, kde dovedna vykonalo 180 hasičov až 60 výjazdov k udalostiam rôzneho charakteru. "Hasiči v Trnavskom kraji zasahovali 40-krát, v Nitrianskom kraji 30-krát, v Bratislavskom kraji 25-krát, v Banskobystrickom kraji 21-krát, v Košickom a Prešovskom kraji 8 a 5-krát," uviedla a dodala, že hasiči najčastejšie pomáhajú pri popadaných stromoch, ktoré blokujú štátne cesty a ohrozujú zaparkované vozidlá. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: FB/Hasičský zbor)

17:16 Najmenej dvaja ľudia zahynuli a šesť utrpelo zranenia v Poľsku, ktoré zasiahol orkán Grzegorz. Hasiči do skorých popoludňajších hodín zasahovali viac ako 3440-krát, informovala spravodajská televízia TVN24.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: FB/Hasiči)

17:10 Silný vietor strhol v bratislavskom Lamači časť strechy z budovy, v ktorej sídli súkromná ZŠ a MŠ Marie Montessori. Na mieste v blízkosti lamačského zimného štadióna zasahujú hasiči, polícia tiež uzavrela Borinskú ulicu a odklonila premávku.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: FB/Hasičský zbor)

"Vietor strhol asi polovicu plochy strechy na južnom trakte budovy," informoval vicestarosta Lamača Lukáš Baňacký o udalosti, ktorá sa odohrala približne o 15.00 h, našťastie bez toho, aby ohrozila niekoho zdravie či život. "Strešná krytina nespôsobila pri páde ďalšie majetkové škody," uviedol Baňacký. Budova, v ktorej sídlila pôvodná obecná škola, je v majetku mestskej časti, v súčasnosti ju formou nájmu využíva zriaďovateľ súkromnej základnej a materskej školy. Budova je poistená, vzniknutá škoda sa bude riešiť prostredníctvom ohlásenia poistnej udalosti.

17:05 Najsilnejší náraz vetra meteorológovia v nedeľu zaznamenali na stanici Nitra - Veľké Janíkovce 126 km/h. Veterné počasie bude pokračovať aj v pondelok, a to najmä na juhozápade Slovenska a v horských oblastiach. Informuje o tom Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti a svojej webovej stránke.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: FB/Hasičský zbor)

Podľa jeho informácií sa v nedeľu vyskytoval silný vietor najmä na západe a severe Slovenska v dvoch vlnách. "Prvú vyvolal prechádzajúci studený front dopoludnia, druhú výrazný vzostup tlaku vzduchu," uvádza SHMÚ. "Na našom území bola výraznejšia druhá vlna, pri ktorej sme podľa aktuálnych údajov zaznamenali najsilnejší náraz vetra na stanici Nitra - Veľké Janíkovce 126 kilometrov za hodinu (s priemernou rýchlosťou 83 km/h, ktorá zodpovedá víchrici)," informoval SHMÚ. Aj v prvej vlne bol najsilnejší vietor na tejto stanici, dosiahol rýchlosť 101 km/h.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: FB/Hasiči)

16:50 Cestu medzi Štrbským Plesom a Vyšnými Hágmi sa už cestárom podarilo sprejazdniť. Dopoludnia ju museli uzavrieť kvôli popadaným stromom, na mieste zasahovali aj hasiči. Problém s dvoma popadanými stromami bol aj medzi obcami Liptovská Teplička a Vikartovce (okres Poprad), podľa pracovníka dispečingu zimnej údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad by už aj tento úsek mali byť prejazdný.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: FB/Hasiči)

„Cesty sú odpluhované, posypané, na niektorých úsekoch je snehová pokrývka do 1 až 2 centimetrov,“ opísal aktuálnu situáciu dispečer. Ako potvrdil Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest PSK pre oblasť Poprad, cestári neregistrujú na cestách už žiadne vážnejšie udalosti. „Funguje nám tam technika, ideme na plný výkon, čo sa týka sypačov aj personálne, snažíme sa udržať všetky cesty zjazdné,“ povedal.

Predpoveď počasia na celý týždeň

PONDELOK - Po zadnej strane hlbokej tlakovej níže so stredom nad Bieloruskom bude nad naše územie od severu prúdiť morský arktický vzduch.

V noci bude premenlivá, na juhu postupne zmenšená oblačnosť. Miestami, v severnej
polovici územia na mnohých miestach, prehánky alebo dážď. Sneženie od výšky približne 600 m, na severe aj v nižších polohách. V horských oblastiach miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Najnižšia nočná teplota 4 až -1 st. Fúkať bude severozápadný vietor 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch miestami 15 až 22, ojedinele okolo 25 m/s (55 až 80, 90 km/h). Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor až víchrica, spočiatku až mohutná víchrica.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Cez deď bude premenlivá, na severe až veľká oblačnosť. Na viacerých miestach snehové prehánky, v horských oblastiach na severe aj trvalejšie sneženie, v polohách do cca 300-400 m zrážky zmiešané alebo dažďové. Ojedinele aj búrky. V horských oblastiach miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši 0 až 5 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -5 st. Fúkať bude severozápadný vietor 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch miestami 15 až 22 m/s (55 až 80 km/h). Na hrebeňoch Tatier búrlivý vietor až víchrica.

Predpokladané množstvo zrážok. V noci do 7 mm, na strednom Slovensku a na Spiši miestami 7 až 20 mm, v polohách od cca 700 m 3 až 10, ojedinele do 20 cm snehu. Cez deň do 5 mm, na strednom Slovensku a na Spiši miestami 5 až 15 mm, v polohách od cca 700 m 3 až 10, ojedinele do 15 cm snehu. Tendencia tlaku vzduchu - veľmi silný vzostup.

Meteorológovia vydali na pondelok výstrahu 1.stupňa

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

UTOROK - V studenom vzduchu sa od západu rozšíri do našej oblasti okraj tlakovej výše. Bude prevažne polooblačno, popoludní od západu pribúdanie oblačnosti. Ojedinele zrážky, na horách a na severe aj v nižších polohách snehové. 

Najnižšia nočná teplota 2 až -3 st, v horských dolinách a kotlinách miestami okolo -5 st. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši 1 až 5 st. Prevažne severozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). Na hrebeňoch hôr spočiatku ešte prudký až búrlivý vietor.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

STREDA - Stred tlakovej výše sa presunie zo západnej Európy až nad Balkán. Po jej 
severnom okraji postúpi cez naše územie na východ okraj teplého frontu. Bude polojasno až oblačno. V priebehu dňa od západu oblačno až zamračené. Ojedinele slabý dážď, v noci na severe, cez deň postupne len vo vyšších polohách zrážky snehové. Najnižšia nočná teplota 2 až -3 st., v horských dolinách ojedinele aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota 7 až 12, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 5 st. Fúkať bude prevažne severozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

ŠTVRTOK - Medzi oblasťou vyššieho tlaku vzduchu nad južnou Európou a oblasťou nízkeho
tlaku nad severnou Európou bude od západu do našej oblasti prúdiť teplý vzduch. Bude polojasno až oblačno, zrána v nižších polohách hmlisto. Ojedinele mrholenie alebo slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 5 až 0 st. Najvyššia denná teplota 9 až 14 st.

 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

PIATOK - Cez strednú Európu postúpi na juhovýchod studený front, za ktorým k nám 
prenikne od severozápadu chladnejší vzduch. Bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď, vo vysokých polohách sneženie. Cez deň premenlivá oblačnosť a miestami prehánky, vo vyšších polohách snehové. Najnižšia nočná teplota 8 až 3 st. Najvyššia denná teplota 8 až 13, na severe miestami okolo 6 st.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

16:04 Neprejazdnú cestu na Martinské hole zachytil čitateľ Marián.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Marián)

15:54 Hasiči z trnavského regiónu mali v nedeľu v dôsledku silného vetra plné ruky práce. Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) bola v priebehu veterného dňa najviac potrebná práve pomoc hasičov v Trnavskom a Trenčianskom kraji. Vo väčšine prípadov šlo o zásahy k spadnutým stromom a uvoľneným strechám. „Pomoc príslušníkov bola potrebná aj v Senici, kde sa na jednom z bytových domov uvoľnila strecha a spadla na niekoľko zaparkovaných vozidiel,“ povedala Farkasová.

15:38 Situácia ako ju zachytil čitateľ Peter. 

Padnutý strom na D1.
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Peter)

15:18 Silný vietor skomplikoval aj premávku vlakov. Na viacerých miestach spadli na trať stromy, prípadne ich pád poškodil trakčné vedenie. "Situáciu s neprejazdnosťou tratí sme od predpoludnia riešili na siedmich úsekoch, väčšinou na západnom Slovensku," informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková. Neprejazdný podľa jej slov je v súčasnosti úsek Senica - Jablonica, taktiež úsek Skalica - Holíč nad Moravou. "K prerušeniu premávky došlo v priebehu dňa i na trati Papraď - Čachtice, rovnako i na Orave na trati Kraľovany - Párnica, kde prekážku odstránili," uviedla hovorkyňa.

Stále je neprejazdný úsek medzi Čadcou a Krásnom nad Kysucou, kde približne o 12.15 h narazil vlak do spadnutého stromu. "Nikomu sa pri tejto kolízii nič nestalo, " zdôraznila hovorkyňa. S prejazdnosťou sú problémy aj na úseku Tatranských elektrických železníc medzi Vyšnými Hágmi a Štrbským Plesom a na ozubnicovej železnici medzi Štrbou a Štrbským Plesom. "Pracovníci ŽSR sú v teréne a pracujú na čo najrýchlejšom odstránení problémov," dodala Pavliková. Na miestach, kde to bolo potrebné, bola nasadená náhradná autobusová doprava.

14:46 Vzhľadom na extrémne silný vietor na západnom Slovensku prišlo na viacerých miestach k výpadku elektrickej energie. Informuje o tom Západoslovenská distribučná (ZDIS) na svojej webovej stránke. "Momentálne je najviac postihnutá oblasť Bratislavy, Senice, Dunajskej Stredy, Trenčína, Partizánskeho, Nitry a Komárna. Na odstránení porúch pracujú pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej nepretržite. Informácie o približnom čase odstránenia poruchy postupne aktualizujeme na stránke s aktuálnymi poruchami," uvádza.

Spoločnosť upozorňuje, že z dôvodu vysokého počtu volaní na poruchovú linku Západoslovenskej distribučnej môže prísť k predĺženiu času prepojenia na operátora.

14:45 Pohľad na Trnavskú cestu od Antona.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Anton)

14:39 Aktuálne počasie na Slovensku.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

14:34 Situácia v Gbelciach a na Podbanskom od čitateľov Andreja a Cyrila.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Andrej)

Víchrica v Gbelciach
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Cyril)

14:27 Silný vietor poškodil budovu mestskej krytej plavárne v Trenčíne. Mesto preto pristúpilo k uzatvoreniu bazénov pre návštevníkov, informovalo v nedeľu na svojej oficiálnej internetovej stránke.Vstup do bazénovej haly nebude pre návštevníkov možný až do odvolania. Vstup do sauny zostáva bez obmedzenia. "Správca plavárne podniká všetky kroky smerujúce k čo najskoršiemu vyriešeniu vzniknutej situácie a opätovnému sprístupneniu bazénovej časti," uviedlo mesto na webe. 

14:20 Hasiči od rána zasahujú pri udalostiach spôsobených silným vetrom. Približne od 8.00 hod. boli vyslaní k viac ako 120 udalostiam, pričom desiatky z nich stále prebiehajú. Pomoc hasičov je najčastejšie potrebná v Trenčianskom a Trnavskom kraji, kde bolo zaznamenaných viac ako 25 výjazdov. Ide prevažne o zásahy k spadnutým stromom a uvoľneným strechám.

Víchrica

14:18 Pomoc hasičov bola potrebná aj v Senici, kde sa na jednom z bytových domov uvoľnila strecha a spadla na niekoľko zaparkovaných vozidiel. Hasiči boli privolaní aj do lokality Nižné Kamence, kde sa vybrežil vodný tok Varínka a zahatal cestu dvom zaparkovaným vozidlám s niekoľkými cestujúcimi. Hasiči osoby vyviedli do bezpečia pomocou lana (foto na facebooku). Zatiaľ bolo k udalostiam spôsobených poveternostnou situáciou vyslaných celkom 250 príslušníkov HaZZ. Informovala Zuzana Farkasová v Prezídia HaZZ.

14:10 "Na Martinských holiach (1250mnm) sneží a fucčí od včera, teplota -3 stupne Celzia. Vietor graduje, ale opadávajú zatiaľ len suché konáre. Ale za tu prvú októbrovú guľovačku to stálo," napísala Ivana.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Ivana)

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Ivana)

14:05 V Tlinciach v okrese Nitra zvalilo pomník na cintoríne, napísal nám Tibi. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

14:00 "Pohľad z Lemešian na Prešov. Z rána bolo bezvetrie, ale momentálne už začína fúkať aj tu," napísal čitateľ Bohuš.

Pohľad z Lemešian na
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Bohuslav)

13:56 Rozsiahle materiálne škody spôsobil v nedeľu na severovýchode Rakúska orkán Herwart. V spolkových krajinách Horné Rakúsko, Dolné Rakúsko a Viedeň zasahovalo do 12.00 h pri ich odstraňovaní na vyše 1200 miestach viac ako 5000 hasičov a príslušníkov ďalších zložiek, informovala agentúra APA. Vo Viedni vyrazili hasiči od sobotňajšieho večera k približne 350 zásahom. Na medzinárodnom letisku Schwechat spôsobuje počasie meškania letov, ale celková situácia zatiaľ nie je vážna. Krátko po poludní však bola na žiadosť hasičov úplne uzatvorená hlavná železničná stanica vo Viedni (Hauptbahnhof), keďže prudký vietor uvoľnil časti debnenia neďalekej rozostavanej budovy a hrozí ich zrútenie. 

13:50 Podľa aktuálnej výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu platí pre oblasť celého juhozápadu Slovenska výstraha najvyššieho, 3. stupňa pred silným vetrom. Výstraha pred silným vetrom platí pre celé Slovensko.

13:48 Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici hasiči zasahovali pri popadaných stromoch na cestách, čo komplikovalo dopravu. Do 13.00 h zasahovali v Hornom Badíne v okrese Krupina, v Mýte pod Ďumbierom v Breznianskom okrese spadol strom cez celú cestu a oba jazdné pruhy blokoval aj strom v Hornej Ždani v okrese Žiar nad Hronom, v dôsledku čoho sa cesta stala neprejazdnou. Silný vietor a popadané stromy narobili problémy aj Kremnici, rovnako v Hriňovej i v obci Detvianska Huta v okrese Detva a na štátnej ceste v Šuriciach v okrese Lučenec.

13:45 Situácia v obci Zboj pri Snine, zaslal čitateľ. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:40 "Posielam fotografiu z Košíc. Košice o 13:00, 10 stupňov Velzia, vietor 3m/s, bez dažďa. Ráno okolo desiatej fúkalo asi 8 m/s. Soroška to zachytila," opísal situáciu čitateľ Marek. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:15 Strhnutý banner v Banskej Bystrici na obchodom centre od nášho čitateľa. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

12:50 "O 12-tej sa krásne vyčasilo a až sa zdá, že nás to našťastie obišlo. Vietor je slabý až mierny, ale nič nezvyčajné. Okolo 10-tej asi 30 minút pršalo a fúkalo, ale vychrica ani orkán veru nie. Prikladám aktuálnu fotografiu," napísal nám Julius z Pezinka.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

12:25 "V Leviciach sa prehnala taktiež veľká smršť, dolámala konáre a teraz je plno mlák na cestách," napísala nám Natália z Levíc. 

12:13 "Na Martinských holiach je sneh a v meste Martin vietor a dážď," napísal nám čitateľ Marián. Pripojil aj fotografie. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: Tipčitateľa)

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: Tipčitateľa)

12:10 Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečnstvo a s pribúdajúcim snežením tendencia lavín je stúpajúca. Na Čertovici sa šmýka, úsek je ťažko prejazdný. Na Donovaloch sneží, problémy majú kamióny.

12:09 Ako informuje SHMÚ, aktuálne sneží na Chopku, Lomnickom Štíte, Štrbskom plese, v Télgarte. Rýchlosť vetra na Chopku dosahuje 18 m/s, na Lomnickom Štíte 16 m/s, v Bratislave - Ivánke 11 m/s, v Jaslovských Bohuniciach 11 m/s, v Nitre 13 m/s a v Trenčíne 12 m/s.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: FB/Tip čitateľa)

12:07 Výstraha najvyššieho, tretieho stupňa, pred vetrom sa v nedeľu týka na juhozápade Slovenska okresov Malacky, Pezinok, Bratislava, Senec a Dunajská Streda a v hornatých oblastiach severného a stredného Slovenska okresov Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Výstrahy pred silným vetrom platia aj pre zvyšok Slovenska, sú však nižších stupňov.

12:05 Horskí záchranári upozorňujú, že v horských oblastiach sa od 1400 m.n.m.  očakáva výskyt mimoriadne silného vetra,  ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 45 - 50 m/s (160 - 180 km/h), čo je už sila orkánu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká  a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity akými sú pešia turistika alebo horolezectvo. 

11:51 Spadnutá strecha v Senici nad Myjavou od nášho čitateľa. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

11:42 Aktuálna situácia na Slovensku. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

11:21 Silný vietor v Žiari nad Hronom láme stromy. Fotografiu nám zaslal čitateľ Ivan. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

11:17 Dnešná nepriaznivá poveternostná situácia si od ôsmej hodiny rána vyžiadala takmer 60 výjazdov hasičov na celom Slovensku. Pri najvyššom počte technických udalostí zasahujú príslušníci v Trenčianskom kraji, kde doposiaľ uskutočnili už 19 výjazdov. V Trnavskom kraji boli hasiči vyslaní k 18 prípadom, v Bratislavskom kraji k 10 technickým udalostiam. Hasiči v Košickom kraji zasahovali pri 4 udalostiach, pri jednom výjazde pomáhali príslušníci v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Informovala hovorkyňa HaZZ Zuzana Farkasová. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

11:15 Pomoc hasičov je najčastejšie potrebná pri spadnutých stromoch, ktoré v mnohých prípadoch blokujú cestné komunikácie a drôty elektrického vedenia. Problémy robia aj uvoľnené bilboardy a plechové strechy. Pri výjazdoch súvisiacich s poveternostnou situáciou zasahuje celkom 120 profesionálnych hasičov so 40 kusmi hasičskej techniky, v Trenčianskom kraji pomáha aj 25 dobrovoľných hasičov.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

V silnom severozápadnom až severnom výškovom prúdení cez našu oblasť postupuje frontálny systém, za ktorým k nám začne prúdiť morský arktický vzduch.

11:12 Hasičský zbor v nemeckej metropole Berlín vyhlásil v nedeľu ráno stav núdze po tom, čo mesto zasiahla búrka pomenovaná Herwart, ktorá v berlínskych uliciach napáchala značné škody. Informovala o tom agentúra DPA. V dôsledku silného vetra sa zrútilo lešenie na jednom z berlínskych stavenísk, pričom utrpel vážne zranenia náhodný okoloidúci. Vietor tiež vyvracal stromy a strhol strechu z jednej z výškových obytných budov. Začiatkom októbra sa severom Nemecka prehnal orkán pomenovaný Xavier, ktorý si tam vyžiadal sedem obetí na životoch.    

Situácia, ako ju zachytil dnes pred desiatou hodinou náš čitateľ z Prašníka v okrese Piešťany. 

Počasie - Prašník okr. Piešťany

V Česku už dvaja mŕtvi

Silný vietor, ktorý od rána vyčíňa v Česku, už má dve obete. Pri obci Stařeč na Třebíčsku dnes zomrela žena, na ktorú spadol strom. Zraneniam podľahla na mieste, povedala hovorkyňa hasičov Petra Musilová. Hlásenie o nešťastí dostali hasiči na tiesňovú linku okolo 09:30. V Jičíne zabil takisto padajúci strom staršieho muža, ktorý išiel na ulici U Stadionu po chodníku a nevšimol si zrejme, že sa strom vyvracia. Povedala to policajná hovorkyňa Šárka Pižlová a hovorkyňa záchrannej služby Ivo Novák. "Vplyvom vetra došlo k vyvráteniu stromu v momente, keď tam prechádzal starší muž," povedal Novák. Zranenie bola tak závažná, že muž na mieste zomrel.

Zasne​žené Tatry

Sneh prekvapil vodičov na severnej diaľnici D1. Z okolia Štrby hlásite zasnežené a neupravené cesty, po ktorý sa šmýka. Vo Vysokých Tatrách intenzívne sneží, na Štrbskom plese je 11 centimetrov snehu.

Ráno prevládalo vo všetkých horských oblastiach hmlisté a veterné počasie s veľkou oblačnosťou a silným snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus piatich do nula stupňov Celzia. Vo vysokých polohách fúkal západný a severozápadný vietor s rýchlosťou do 72 kilometrov za hodinu.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Za posledných 24 hodín napadlo vo Vysokých a Západných Tatrách do 20 centimetrov nového prachového snehu, ktorý je vplyvom silného vetra previevaný na záveterne orientované svahy, terénne pasce a depresie. Povrch snehu je prachový, vo vyšších polohách ufúkaný na tvrdšie dosky.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: FB/Tip čitateľa)

Zasnežené Donovaly

Skoro ráno snežilo aj na Donovaloch, kde sa začali šmýkať kamióny. Dopoludnia sa sneh zmenil na dážď, náš čitateľ tam nameral o desaitej hodine teplotu 1 stupeň Celzia. 

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier naďalej pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo. V ostatných pohoriach je snehová pokrývka nesúvislá, informoval v nedeľu Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Počas predchádzajúcich dní vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier pri silnom vetre napadlo až 30 centimetrov nového suchého snehu. "Lavínové nebezpečenstvo je lokálne a je koncentrované do miest, kde je nafúkané väčšie množstvo snehu. Nebezpečné sú miesta s terénnymi pascami, žľaby a prechody strmých svahov. Nový sneh je na takýchto miestach len mierne spevnený," upozornil Sedlák.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: FB/Tip čitateľa)

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: FB/Tip čitateľa)

Meteorológovia vydali výstrahu 3.stupňa. 

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre juhozápad Slovenska výstrahu najvyššieho 3. stupňa pred vetrom. Od 9-tej hodiny do 16-tej hodiny môže vietor v tejto lokalite dosiahnuť rýchlosť 105 až 115 km/h.

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Mimoriadne počasie bičuje Slovensko:
Zobraziť galériu (54)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

V Bratislave sa dnes na cintorín nedostanete

Tí, ktorí chceli dnes v Bratislave navštíviť cintoríny, aby si uctili pamiatku zosnulých, musia návštevu odložiť. Cintoríny sú z bezpečnostných dôvodov v dôsledku aktuálnej poveternostnej situácie zatvorené. TASR o tom informoval riaditeľ organizácie Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy, ktorá sa stará o mestské cintoríny, Radoslav Vavruš. "Ako sme avizovali v sobotu (28.10), zhodnotili sme situáciu, vyplývajúcu zo silného nárazového vetra a rizika pádu časti stromov, a cintoríny sme uzavreli," uviedol Vavruš. Opatrenie platí až do odvolania.

"V pondelok (30.10.) ráno situáciu vyhodnotíme a aj podľa toho, či nebude potrebné odstraňovať následky veternej smršte, rozhodneme o ďalšom postupe," uviedol Vavruš. Mrzí ho nepríjemná situácia pre tisíce návštevníkov, ktorí sa chystali cintoríny navštíviť. "Bezpečnosť je však prvoradá," zdôraznil.

Situáciu monitoruje aj Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorý zabezpečil posilnené hliadky dopravného dispečingu i energo dispečingu, starajúceho sa o premávku električiek a trolejbusov.

Kalamita v Česku

V dôsledku mimoriadne silného vetra zostali v nedeľu desaťtisíce domácností v Českej republike bez dodávok elektrickej energie, napísala na svojej internetovej stránke spravodajská televízia ČT24.

Energetická spoločnosť ČEZ vyhlásila pre desať krajov kalamitný stav a jej pracovníci riešia stovky porúch. Väčšinu z nich spôsobili spadnuté stromy a vetvy. Vietor komplikuje situáciu aj v železničnej a leteckej doprave.  Z viac obývaných oblastí bol vietor najsilnejší v Ústí nad Labem, kde dosiahol rýchlosť 130 kilometrov za hodinu. V Prahe namerali najviac meteorologické stanice na Karlove, a to 118 kilometrov za hodinu. Maximálnu intenzitu by mal vietor podľa meteorológov ešte len dosiahnuť.
 

Viac o téme: SnehPočasieVietor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu