Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Je neprípustné, aby sa pri zmene senátu neopakovalo celé konanie pred súdom, tvrdia advokáti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenskej advokátskej komore (SAK) sa nepáči návrh rezortu spravodlivosti, ktorý dáva predsedovi senátu väčší priestor na rozhodnutie, čo treba naozaj pred senátom opakovať, ak sa zmení jeho zloženie.

Tento návrh novely Trestného poriadku je súčasťou nového návrhu zákona o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku, ktorý je v pripomienkovom konaní. Advokáti ho považujú za jednu z najproblematickejších častí novely Trestného poriadku.

Je podľa nich „neprípustný a predstavoval by vážne porušenie princípov trestného konania“. Podľa podpredsedu SAK Ondreja Laciaka ide o návrh, ktorý je v rozpore s ústavným právom a porušením viacerých základných zásad trestného konania, najmä zásady bezprostrednosti. Stanovisko sprostredkovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

Návrh predstavila v septembri ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa nej reálna prax pri súčasnej právnej úprave je taká, že prakticky celé dokazovanie sa pri zmene senátu opakuje. Zákon síce dáva istý priestor, aby to tak nebolo, ale prax je taká, že k tomu dochádza a predlžuje to trestné konanie. Rezort spravodlivosti sa preto snaží ponúknuť takú právnu úpravu, ktorá dá predsedovi senátu väčší priestor, aby mohol rozhodnúť, čo treba naozaj opakovať, vysvetlila v Žitňanská.

Viac o téme: SenátNovelaSúd SlovenskoSlovenská advokátska komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu