Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vo Vysokých Tatrách sneží: Lyžiarske strediská čakajú už len na väčšie mrazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY - Vo Vysokých Tatrách dnes sneží, súvislá snehová pokrývka sa nachádza v Lomnickom sedle (2 190 m. n. m.), no sneží aj na Solisku (1 814 m. n. m.) či Skalnatom plese (1 751 M. n. m.). Ochladeniu sa potešili v lyžiarskych strediskách.

„Keď bude predpoveď vyhovujúca, teda bude viac dní za sebou mrznúť a teploty klesnú pod hranicu, keď zasnežujeme, budeme uvažovať o začiatku technického zasnežovania. Prvou pozitívnou správou pre lyžiarov však je, že sa ochladilo,“ uviedla Zuzana Fabianová, hovorkyňa prevádzkovateľa tatranských lyžiarskych stredísk. Podľa jej slov bolo dnes krátko pred 10:00 na Lomnickom štíte - 6 stupňov Celzia a na Skalnatom plese nula. Sneží aj na Chopku v Nízkych Tatrách. Vlani začali s technickým zasnežovaním zjazdoviek v niektorých lyžiarskych strediskách vo Vysokých Tatrách v noci zo 7. na 8. novembra.

„Hranica sneženia klesala aj dnes, bude snežiť od 1 400 metrov nad morom, podľa predpovede z nedele sa však táto hranica v utorok zvýši na zhruba 1 500 metrov,“ povedala Jana Potanková zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Ako dodala, od stredy možno opäť očakávať oteplenie. „V stredu by sa ojedinele mali vyskytnúť slabé zrážky a hmla, vo štvrtok podobne. Príchod studeného frontu môžeme očakávať opäť v piatok, snehové zrážky by však mali byť iba na hrebeňoch Tatier,“ uviedla.

Horskí záchranári upozorňujú na dážď v niektorých oblastiach Vysokých Tatier a na vietor, ktorý sa môže s príchodom večera objaviť miestami na hrebeňoch hôr, krátkodobo, v nárazoch, dosiahne rýchlosť 110 až 125 kilometrov za hodinu. „V miestach, kde dážď prechádza do snehu, sú chodníky namrznuté a na skalách sa môže vyskytovať poľadovica,“ uviedli, pričom pripomenuli, že v najvyšších polohách už panujú zimné podmienky. Návštevníkov tak žiadajú o zvýšenú opatrnosť pri túrach, neodporúčajú pohyb nad chaty, ani prechod cez vysokohorské sedlá. Stmieva sa už po 18:00.

Viac o téme: SnehLyžiarske strediskáVysoké TatryPoprad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu