Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šokujúci film o pôrodoch na Slovensku rozdúchal megaškandál: Štát musí zakročiť

Záber z filmu Medzi nami Zobraziť galériu (5)
Záber z filmu Medzi nami (Zdroj: Foto: beforeimetyoufilm.com)

BRATISLAVA - Nový dokument režisérky Zuzany Límovej mal ukázať najšťastnejšie okamihy v živote ženy, a teda narodenie dieťatka. Film ale vyvolal kontroverzné reakcie, ktoré rozdelili spoločnosť na dve strany. Bratislavská nemocnica sa bráni, že film je neobjektívny, tendenčný a ponúka pohľad len troch frustrovaných žien. Autorka dokumentu hovorí, že ide o výsledok pozorovaní niekoľkomesačnej práce odborníkov v pôrodniciach.

Nevhodné praktiky na rodičkách v nemocniciach nie sú na Slovensku žiadnou výnimkou. Tvrdia to aktivistky. Štát by sa mal podľa nich touto témou vážne zaoberať. "V tejto veci treba hĺbkovejšiu diskusiu, ktorá by vyústila do potrebnej sebareflexie a hľadania systémových riešení, upozorňujeme na to dlhodobo," napísali občianske združenia Ženské kruhy a Občan, demokracia a zodpovednosť (ODZ) v liste ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi (nominant Smeru-SD). Ten už povedal, že voči takýmto praktikám treba prijať opatrenia.

Diskusiu o pôrodníctve na Slovensku rozprúdil v týchto dňoch dokument Medzi nami od režisérky Zuzany Límovej. Aktivistiky obsah tohto filmu neprekvapil. Povedali, že pri pôrodoch dochádza k porušovaniu ľudských práv žien, ide podľa nich aj o násilné praktiky. Niektorí lekári sa k ženám správajú hrubo, poukázali. "Nútia ženy, aby rodili v polohe v ľahu či poloľahu, v dôsledku čoho si nemôžu uľaviť od pôrodných bolestí, alebo ich šijú bez adekvátneho tíšenia bolesti," uvádza právnička Janka Debrecéniová z ODZ. Násilné či iné porušovanie práv si zdravotnícky personál podľa nej nemusí ani uvedomovať.

Ukážka z dokumentu Medzi nami.

Upozornenie. Video nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov.

Dokument o pôrodoch na Slovensku 2

"Bolo by dobré, ak by sa zodpovední namiesto nepresvedčivého dehonestovania filmu sústredili na hľadanie spôsobov, ako môžu aj túto spätnú väzbu premeniť na služby orientované na rodiace ženy a ich práva," dopĺňa Zuzana Krišková, predsedníčka združenia Ženské kruhy.

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Reakcia ministra

"Ktokoľvek videl tento film, tak na základe toho, čo je zobrazené a prezentované, vyjadrí svoje rozhorčenie," povedal minister Drucker. Nevie však posúdiť, do akej miery je dokument autentický. "Ak sa stal čo i len jeden nevhodný prípad, je to nedôstojné a musíme sa voči tomu postaviť tvárou a prešetriť situáciu a prijať opatrenia, aby sa takéto situácie nevyskytli," povedal.

Drucker je presvedčený, že hrubosť lekárov nie je pravidlom a ide len o individuálne ľudské zlyhania, ktoré nezobrazujú väčšinový stav v našich nemocniciach.

Podľa UNB sa film nezakladá na pravde

Film režisérky Zuzany Límovej "Medzi nami" sa podľa vedenia Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) nezakladá na pravde a je vysoko neobjektívny, uviedol generálny riaditeľ UNB Juraj Kovács. "Poukazuje len na jednu stránku pôrodníctva. Pre nás je veľmi dôležité, aby budúce mamičky cítili komfort u nás, a preto sme urobili všetko za posledné mesiace, aby okrem toho, že máme profesionálnych ľudí, aby sme mali aj adekvátne prostredie, začali sme modernizovať, rekonštruovať kliniky a oddelenia," doplnil šéf nemocnice.

Podľa medicínskeho riaditeľa UNB Tomáša Hegera v žiadnom prípade nemožno dopustiť, aby verejnosť a predovšetkým budúce mamičky zostali v domnení, že situácia v univerzitnej nemocnici je taká, ako ju vykresľuje film.  

Šokujúci film o pôrodoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: beforeimetyoufilm.com)

Igor Rusňák, prednosta I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky SZU a UNB, poznamenal, že podstatná časť filmu sa natáčala na Kramároch. "Zuzana Límová ako študentka nejakej filmovej akadémie behala po Slovensku so svojou nemeckou kamarátkou a talianskou kamarátkou, bola vyhodená asi z pätnástich pôrodníc, že jej nepovolia pohyb v priestoroch pôrodnice. Mala so sebou scenár, ktorý mi ukazovala, že chce natočiť hodinový dokument ako svoju záverečnú diplomovú prácu o najkrajších momentoch v živote ženy, t.j. o porodení svojho dieťaťa," vysvetlil.

Prednosta zaútočil na autorku

Prednosta Rusňák sa bráni, že scenár filmu hovoril o niečom úplne inom, bol plný optimizmu. "Vy ste videli film o doktorovi, ktorý facká rodičky. Videli ste film o troch psychicky frustrovaných, depresívne ladených smutných matkách, ktoré vypovedajú, aké to bolo hrozné, strašidelné, neosobné,"zhrnul s tým, že ide o jediné verbálne výpovede vo filme. Dodal, že ide o depresívne ladenú výpoveď režisérky bez jediného rozhovoru s lekárom alebo pôrodnou asistentkou, či primárkou, pričom vyvoláva a u tehotných žien paniku. "Videli ste film o Zuzane Límovej, ktorá natáčala film s vlastnou traumou. O Zuzane Límovej, ktorá u nás predčasne porodila nedonosené dieťa, o ktoré sme sa adekvátne, profesionálne postarali," vyhlásil Rusňák.

Šokujúci film o pôrodoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: beforeimetyoufilm.com)

Lekár, ktorý fackoval 

Dokument Medzi nami má poukazovať na nedostatočné súkromie rodičiek a neosobný prístup zdravotníckeho personálu k ženám v bratislavských pôrodniciach. V jednej zo snímok sa lekár priznal, že dal rodičke počas pôrodu facku, "lebo bola hysterická". Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) je už s týmto doktorom vo fáze rozviazania pracovného pomeru, priznala, že to robiť nemal. UNB však s istotou nevie povedať, či lekár pacientke v skutočnosti facku dal a či len "nefrajeril". "Pracovnoprávny postih nie je opatrením, ktoré má samo osebe potenciál eliminovať systémové porušovanie práv v pôrodniciach," myslia si aktivistky. "Požiadal som vedenie nemocnice, aby prešetrili situáciu, zaujali k tomu postoj a prijali opatrenia. Cieľom je zlepšenie prístupu človeka k človeku," povedal Drucker.

UNB už avizovala, že plánuje vo svojich pôrodniciach zmeny. Rodičkám chce v blízkom období rekonštruovať izby, toalety či sprchy, prísť by mali i nové inkubátory. Popracovať chce i na komunikácii zdravotníkov smerom k rodičkám. Límovej film označila nemocnica za tendenčný a nezobrazuje podľa nej realitu, ale osobnú výpoveď režisérky. "Máme tisíce spokojných pacientok," povedal generálny riaditeľ UNB Juraj Kovács.

Druhá ukážka z dokumentu.

 

Dokument o pôrodoch na Slovensku

Stanovisko autorského tímu dokumentu 

Našou ambíciou bolo vyvolať verejnú diskusiu, ktorá by viedla k pozitívnym systémovým zmenám. To, aby sa tieto zmeny aplikovali do praxe, je úlohou kompetentných.  

Neočakávali sme, že sa tento dokumentárny film Medzi nami stretne na pôde nemocnice s nadšením, ale dúfali sme, že sa k nemu vedenie nemocnice postaví aj cez sebareflexiu a využije možnosť nastolej verejnej debaty v prospech pozitívnych zmien.

Zuzana Límová
Zobraziť galériu (5)
Zuzana Límová  (Zdroj: Foto: beforeimetyoufilm.com)

Mrzí nás, že odborníci UNB namiesto toho, aby reagovali na to, čo náš autorský dokument zaznamenal a sústredili sa na hľadanie riešení, venujú sa subjektívnemu hodnoteniu filmu a verejne súdia autorku, pričom bez jej zvolenia používajú aj jej osobné údaje, ktoré sa týkali jej zdravotného stavu a stavu jej maloletej dcéry, ktoré sú chránené zákonom. 

Jednoznačne odmietame, že film je tendenčný; je odrazom reality, ako sme ju ako autorský tím zaznamenali. Na porušovanie ľudských práv žien pri pôrodoch vlani upozornil aj Komisár Rady Európy pre ľudské práva, ktorý vo viacerých prípadoch osobitne menoval aj Slovensko. Stanovisko poskytla Zuzana Golianová, PR manažérka filmu Medzi nami. 

Viac o téme: DokumentPôrodniceMedzi nami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu