Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kontroverzný dokument o pôrodniciach postavil Slovensko do pozoru: Lekár zbil mamičku

Záber z dokumentu Medzi nami Zobraziť galériu (5)
Záber z dokumentu Medzi nami (Zdroj: Foto: beforeimetyoufilm.com)

BRATISLAVA - Tento týždeň uzrel svetlo sveta nový dokumentárny film Medzi nami, ktorý vykresľuje situáciu v bratislavských pôrodniciach. Po premiére sa rozprúdila vášnivá debata. Dokument vyvolal množstvo protichodných reakcií. Univerzitná nemocnica Bratislava film označila za tendenčný, čo tvorcovia rázne odmietajú.

Väčšina zdravotnej starostlivosti a ľudského prístupu je v slovenských pôrodniciach dobrá, tvrdí minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Momenty, ktoré videl vo filme Medzi nami od režisérky Zuzany Límovej, však podľa neho nepatria do dôstojného správania sa k rodičkám. "Zároveň však nemožno všetkých hádzať do jedného koša, pretože mnoho lekárov si svoju prácu robí dobre a majú veľmi dobrý prístup k pacientom spolu so sestrami, preto by som nechcel, aby sme rezignovali na slušnosť a ľudské správanie," uviedol Drucker. Film od Límovej ale ako kritiku neznevažuje. Trvá na tom, že niektoré zverejnené momenty by sa nemali stávať.

Drucker je otcom dvoch detí a bol pri oboch pôrodoch. Jeho manželka rodila v UNB. "A mal som pozitívny ohlas z toho, aký prístup bol vo vzťahu k mojej manželke aj k ostatným ľuďom, ktorí boli pri pôrodoch," dodal.

Kontroverzný dokument o pôrodniciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: beforeimetyoufilm.com)

Reakcia nemocnice

Film režisérky Zuzany Límovej "Medzi nami" sa podľa vedenia Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) nezakladá na pravde a je vysoko neobjektívny. Vyhlásil to na tlačovej konferencii generálny riaditeľ UNB Juraj Kovács. Ako pokračoval, minulý týždeň nemocnica zriadila pracovnú skupinu, ktorej úlohou bolo hodnotiť film, jeho obsah. "Poukazuje len na jednu stránku pôrodníctva. Pre nás je veľmi dôležité, aby budúce mamičky cítili komfort u nás, a preto sme urobili všetko za posledné mesiace, aby okrem toho, že máme profesionálnych ľudí, aby sme mali aj adekvátne prostredie, začali sme modernizovať, rekonštruovať kliniky a oddelenia," doplnil šéf nemocnice.


Prečítajte si aj:

Nový dokument vyvoláva búrku: Pôrod na Slovensku je ako nočná mora, opisujú ženy


Podľa medicínskeho riaditeľa UNB Tomáša Hegera v žiadnom prípade nemožno dopustiť, aby verejnosť a predovšetkým budúce mamičky zostali v domnení, že situácia v univerzitnej nemocnici je taká, ako ju vykresľuje film. "Tomu, že situácia v našej nemocnici nie je v žiadnom prípade taká, ako ju vykresľuje uvedený dokument, nasvedčujú aj stúpajúce počty pôrodov v našich pôrodniciach," konštatoval.

Kontroverzný dokument o pôrodniciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: beforeimetyoufilm.com)

Igor Rusňák, prednosta I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky SZU a UNB, poznamenal, že podstatná časť filmu sa natáčala na Kramároch. "Zuzana Límová ako študentka nejakej filmovej akadémie behala po Slovensku so svojou nemeckou kamarátkou a talianskou kamarátkou, bola vyhodená asi z pätnástich pôrodníc, že jej nepovolia pohyb v priestoroch pôrodnice. Mala so sebou scenár, ktorý mi ukazovala, že chce natočiť hodinový dokument ako svoju záverečnú diplomovú prácu o najkrajších momentoch v živote ženy, t.j. o porodení svojho dieťaťa," vysvetlil.

Prednosta Rusňák poznamenal, že scenár bol plný optimizmu. "Vy ste videli film o doktorovi, ktorý facká rodičky. Videli ste film o troch psychicky frustrovaných, depresívne ladených smutných matkách, ktoré vypovedajú, aké to bolo hrozné, strašidelné, neosobné," zhrnul s tým, že ide o jediné verbálne výpovede vo filme. Podľa neho ide o depresívne ladenú výpoveď režisérky bez jediného rozhovoru s lekárom alebo pôrodnou asistentkou, či primárkou, pričom vyvoláva a u tehotných žien paniku. "Videli ste film o Zuzane Límovej, ktorá natáčala film s vlastnou traumou. O Zuzane Límovej, ktorá u nás predčasne porodila nedonosené dieťa, o ktoré sme sa adekvátne, profesionálne postarali," vyhlásil Rusňák.

Lekára, ktorý fackoval, prepustia

Dokument Medzi nami má poukazovať na nedostatočné súkromie rodičiek a neosobný prístup zdravotníckeho personálu k ženám v bratislavských pôrodniciach. V jednej zo snímok sa lekár priznal, že dal rodičke počas pôrodu facku, "lebo bola hysterická".

Kontroverzný dokument o pôrodniciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: beforeimetyoufilm.com)

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) je už s týmto doktorom vo fáze rozviazania pracovného pomeru, priznala, že to robiť nemal. Šéf UNB Juraj Kovács si však za svojimi lekármi aj zdravotníkmi stojí a ich prácu si váži. Film označil za tendenčný, UNB má podľa neho tisíce spokojných rodičiek. Obraz o nemocnici si nemožno vytvoriť na základe výpovede troch rodičiek, myslí si. Film sa k slovenským divákom dostal začiatkom tohto týždňa. Pracoval na ňom medzinárodný tím. Budú si ho môcť pozrieť aj v zahraničí.

Stanovisko autorského tímu dokumentu na reakciu UNB

Našou ambíciou bolo vyvolať verejnú diskusiu, ktorá by viedla k pozitívnym systémovým zmenám. To, aby sa tieto zmeny aplikovali do praxe, je úlohou kompetentných. Nemocnica má svojich odborníkov, ktorí by mali odpovedať na otázky týkajúce sa pôrodníctva na základe dát, nie domnienok a listov od rodičiek. My sme svoj mediálny priestor využili a využívame, ako autorský tím sa môžeme vyjadrovať len k otázkam týkajúcim sa filmu, nie k odborným medicínskym otázkam.  

Neočakávali sme, že sa tento dokumentárny film Medzi nami stretne na pôde nemocnice s nadšením, ale dúfali sme, že sa k nemu vedenie nemocnice postaví aj cez sebareflexiu a využije možnosť nastolej verejnej debaty v prospech pozitívnych zmien.

Kontroverzný dokument o pôrodniciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: beforeimetyoufilm.com)

Mrzí nás, že odborníci UNB namiesto toho, aby reagovali na to, čo náš autorský dokument zaznamenal a sústredili sa na hľadanie riešení, venujú sa subjektívnemu hodnoteniu filmu a verejne súdia autorku, pričom bez jej zvolenia používajú aj jej osobné údaje, ktoré sa týkali jej zdravotného stavu a stavu jej maloletej dcéry, ktoré sú chránené zákonom. 

Jednoznačne odmietame, že film je tendenčný; je odrazom reality, ako sme ju ako autorský tím zaznamenali. Na porušovanie ľudských práv žien pri pôrodoch vlani upozornil aj Komisár Rady Európy pre ľudské práva, ktorý vo viacerých prípadoch osobitne menoval aj Slovensko. Stanovisko poskytla Zuzana Golianová, PR manažérka filmu Medzi nami. 

Viac o téme: FilmPôrodniceMedzi nami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu