Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensku chcú pokoriť ďalší rekord: Tentokrát má pomôcť našej prírode

Popadané stromy po búrke.
Popadané stromy po búrke. (Zdroj: SITA/Julian Stratenschulte/dpa via AP)

BRATISLAVA - Na Slovensku pripravujú vytvorenie ďalšieho rekordu, tentokrát vo výsadbe stromov. Stredisko environmentálnej výchovy Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) - Dropie pripravuje počas Medzinárodného dňa stromov 20. októbra pokus o vytvorenie slovenského envirorekordu vo výsadbe stromov na nelesných plochách v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Ostrovné lúky.

Stromy sa budú sadiť popri poľných cestách v pri obciach Čalovec, Lipové, Zemianska Olča, Okoličná na Ostrove a Brestovec v okrese Komárno. Dobrovoľníci vysadia rôzne pôvodné druhy drevín Dolného Žitného ostrova, ktoré v tejto poľnohospodárskej krajine chýbajú. Majú pritom nenahraditeľnú funkciu v ochrane pôdy pred veternou eróziou, vplyv na hospodárenie s vodou v krajine, ale aj na mikroklímu znižovaním výparu z pôdy a zvyšovaním vlhkosti. Stromy tiež zachytávajú prach a alergény a majú vplyv na prúdenie a smer vetra. „Zachovávajú rozmanitosť života v krajine a poskytujú priaznivé podmienky pre život nad aj pod povrchom pôdy,“ pozýva na akciu SAŽP. Lesnatosť v CHVÚ Ostrovné Lúky je len okolo dva až päť percent, pričom priemerná lesnatosť na Slovensku je 41 percent.

Aktivitu organizuje Stredisko environmentálnej výchovy Dropie spoločne s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením v rámci projektu LIFE12 Ochrana vtákov v CHVÚ Ostrovné lúky. Akcia sa uskutoční v piatok 20. októbra od 9:00 do 14:00. Zapojiť sa môžu jednotlivci, samosprávy, školy ako aj rôzne organizácie a združenia. Zaregistrovať sa môžu na facebookovej stránke SEV Dropie alebo na stránke https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfRDVhhQdZcFZ4ep57qJf7_LAptMVvMWNU_--4sAXt5DJ5ZLA/viewform .

Viac o téme: EkológiaStromyEnviro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu