Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Korupcia, manipulácia, tie isté svine: VIDEO Bolo to tak za Mečiara, je to tak aj za Fica!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: PubRes)

BRATISLAVA - Do kín sa dostal film o kontroverznom fenoméne Slovenska. O Vladimírovi Mečiarovi. O človeku, ktorého mnohí velebili a ktorého temná doba vládnutia je aktuálnou problematikou doteraz. Slovensko sa zmieta v korupčných a iných škandáloch, ktoré opäť vyháňajú ľudí do ulíc tak, ako tomu bolo v minulosti. Vyzerá to tak, že tu máme dvadsať rokov rovnakú politickú kultúru. Zvykli sme si.

Je známe, že s Vladimírom Mečiarom je komunikácia naozaj zložitá. Napriek tomu s rozhovorom pre dokument Terezy Nvotovej súhlasil a dokonca ju previedol aj po svojej vile Elektra. "Z jeho strany neboli žiadne zásahy," povedala Nvotová s tým, že boli témy, o ktorých hovoriť nechcel. "Je to vidno v tom filme. Keď sa ho niečo spýtam, jednodnucho mi odpovie, že to nepovie."

Andrej Kiska a Tereza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Za vznikom Fica a Mečiara stojí Flašík

Podľa Nvotovej máme stále vnímame politiku skôr cez naše pudy, než rozumom. "Jedna z pekných náväzností je, že začiatok Roberta Fica a Vladimíra Mečiara spája osoba politického marketéra Fedora Flašíka." Okrem neho však stoja za politickou paralelou medzi súčasným premiérom Robertom Ficom a expremiérom Vladimírom Mečiarom aj osoby, ktoré za Mečiara privatizovali a potom investovali do Smeru.

"Síce tomu dnes hovoríme demokracia, čo je super, že furt môžme ísť chodiť voliť," čo však nie je jediná charakteristická vec pre demokraciu, v čom je podľa Nvotovej problém. "Stále je to o fenoméne manipulácie a o tom, čím sa necháme oblbnúť. Čo nám stačí na to, aby sme boli spokojní."

Fedor Flašík počas slávnostnej premiéry dokumentu Mečiar
Zobraziť galériu (5)
Fedor Flašík počas slávnostnej premiéry dokumentu Mečiar  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Demokracia má rôzne inštitúcie postavené tak, aby sa navzájom kontrovali. V momente, keď jedna strana obsadí väčšinu inštitúcií, tak to nie je úplne demokracie," uviedla režisérka. "Bolo to tak za Mečiara a je to tak aj za Fica. Zvykli sme si na takúto politickú kultúru." Aj to, že je dnes Slovensko druhou najskorumpovanejšiou krajinou bol dôvod vzniku tohto dokumentu. "Keď skončí Fico, uvidíme, koho nám tu prinesú marketéri."

Iniciatíva mladých je dôležitá

V súčasnosti sa na Slovensku organizujú protikorupčné pochody, ktoré vznikajú z iniciatívy mladých. Zúčastňuje sa na nich mnoho ľudí rôznych generácií. Otázne je, či budú mať v dnešnej dobe účinnosť tak, ako v minulosti.

V Bratislave sa v septembri konal uz tretí protikorupčný pochod
Zobraziť galériu (5)
V Bratislave sa v septembri konal uz tretí protikorupčný pochod  (Zdroj: topky)

"Ja tomu verím a dúfam, že áno. Dúfam, že nie len tieto pochody, ale aj film môže ľudí nakopnúť do občianskej aktivity. Stále vládne taká zvláštna letargia, že aj tak tam stále budú svine a to je jedno, ono to však jedno nie je," uviedla Nvotová s tým, že úspechy pochodov je vidieť napríklad v zrušení amnestií. "Jasné, že politici si urobí to, čo sa im hodí, ako vidíme, pán minister vnútra neodstúpil. Niekedy je arogancia tých predstaviteľov moci neuveriteľná," dodala Nvotová.

VIDEO Rozhovor s Terezou Nvotovou

Tereza Nvotová - rozhovor (spravodajstvo)

Klaus odmietol účinkovať, Kiska sa vrátil v čase

Boli aj takí, ktorí odmietli. "Áno, odmietol Václav Klaus, Štefan Gavorník z Fondu národného majetku. Sú takí ľudia, no veľa z nich súhlasilo, čo som bola veľmi rada," podotkla Nvotová. Václav Klaus jej poslal len knihu s materiálom, ktorý si mohla prečítať. K dokumentu sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska, ktorý si premiéru filmu pozrel s veľkým záujmom.

Andrej Kiska a Tereza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Zase sme sa vrátili naspäť do takého obdobia, kedy Slovensko bolo čiernou dierou Európy, kedy sa tunelovalo a rozkrádal sa majetok, kedy uniesli syna prezidenta a štátna moc sa zapojila do vraždy svedka," povedal s tým, že podľa neho sa dnes vraciame do doby, keby ľudia opäť strácajú dôveru v politikov.

"Najväčšia výzva, pred ktorou dnes stojíme, je nárast extrémizmu a nárast fašizmu. Tento nárast podporuje práve to, keď štát nefunguje a ľudia," uviedol prezident, no napriek tomu si nemyslí, že osoby Fica a Mečiara a paralela ich vládnej moci je o tom istom. "V žiadnom prípade by som týchto dvoch politikov neporovnával."

VIDEO Andrej Kiska o dokumente Mečiar

Prezident Kiska na premiére dokumentu Mečiar

Aktuálny až dodnes

To, že bude film dôležitý pre tvorcov, ale aj pre Slovensko, vedeli už pred štyrmi rokmi. Tvorcovia verili, že film osloví mnohých aj za hranicami Slovenska. "Za tie štyri roky sa vo svete stali tak neuveriteľné veci, že to, že bude aktuálny a medzinárodne zrozumiteľný tak, ako v tejto chvíli je, sme naozaj netušili a nie žeby náš to tešilo," povedala producentka filmu Zuzana Mistríková.

Dokument Mečiar vznikal niekoľko rokov. Celé to začalo ako záverečná práca Terezy Nvotovej na FAMU. S Vladimírom Mečiarom natočil približne 30 až 40-minútový rozhovor. Táto verzia sa odohrávala v Elektre a neboli tam žiadne archívne materiály. Neskôr, keď sa dokument rozrastal do filmu, Nvotová sa stretla s Mečiarom druhýkrát. "Prišlo mi fér dať mu priestor vyjadriť sa k novým veciam, na ktoré som prišla," povedala autorka dokumentu s tým, že mu dala ponuku na ďalší rozhovor, no viac sa jej už viac neozval.

Potom, ako sa po prvej verzii dokumentu vytvoril dopyt, Nvotová si uvedomila, že sa musí do filmu ponoriť hlbšie. Bolo to najmä z toho dôvodu, aby naozaj všetci pochopili súvislosti. Aby to pochopili aj tí, ktorí nevedia, kto Vladimír Mečiar je. Ďalší proces si následnej vyžiadal tri až štyri roky natáčania a zberu materiálov. Ako sama uviedla, film nie je hlbokým skúmaním faktov, či investigatívnou prácou, nesnažila saprostredníctvom neho nájsť niečo, čo nikto iný nenašiel. Nvotová chcela priblížiť divákom osobu Mečiara a svoj pohľad na jedno z najtemnejších období slovenskej politickej porevolučnej scény.

Viac o téme: Robert FicoVladimír MečiarTereza Nvotová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu