Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unikol list najznámejšieho slovenského lekára pacientom: FOTO Utekajte od Penty preč, podvod!

Peter Lipták Zobraziť galériu (2)
Peter Lipták (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Po dlhom čase sa ozval kontroverzný lekár, ktorý sa priznal k úplatkom. Teraz rozposlal pacientom prekvapivý list, v ktorom vyzýva na bojkot finančnej skupiny Penta! Hovorí o korupcii a radí pacientom, aby sa prehlásili do inej poisťovne.

Dve tisíc ambulatných lekárov nemá stále podpísané zmluvy s poisťovňou Dôvera. Zväz, ktorý ich združuje, teraz vyzýva na prepoistenie. Jeden z členov tohto zväzu je aj kontroverzný lekár Peter Lipták, ktorý sa v minulosti priznal, že berie úplatky na pravidelnej báze. Lipták je členom správnej rady zväzu. Včera rozposlal list pacientom, kde ich vyzýva k zmene.

"Je to vôbec možné, že Dôvera núti lekárov podpisovať zmluvy, v ktorých im ponúka podiel z finančného balíka, ktorý poisťovňa získa, ak lekári obmedzia pacientom lieky a zredukujú im aj vyšetrenia?", pýta sa v liste Lipták a naznačuje korupčné správanie finančnej skupiny Penta, ktorej Dôvera patrí.

Peter Lipták aktuálne čelí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Dôvere sme trpezlivo mesiace, ale bohužiaľ bezvýsledne, vysvetľovali, že nie je prípustné získavať peniaze na úkor zdravia pacientov. Ale týmto obchodníkom s ľudským zdravím nič nevysvetlíte!," tvrdí Lipták.

Zväz požaduje od Dôvery 10 percentné navýšenie platieb. Za to by zaplatila Dôvera 30 miliónmi eur navyše. Zatiaľ lekárom ponúkli dofinancovanie 11 percent. Polovicu tento rok a druhú polovicu na budúci rok.

Dôvera považuje Liptákov list za taktiku v prepoisťovacom období a chystá sa dnes reagovať.

Spolu s listom poslal Lipták aj prihlášky do Všeobecnej zdravotnej poisťovne a poisťovne Union.

Priznal sa, že berie úplatky

Lipták sa pred dva a pol rokom vo viacerých rozhovoroch pre médiá priznal, že berie úplatky. Svoj zvláštny zmysel pre odmeňovanie zdôvodňoval rôzne, každopádne ho nepovažoval za nevhodný či neslušný. Neváhal by prijať ani 50-tisíc eur, avšak tieto peniaze nepovažuje za úplatky, ale hovorí o nich ako o finančných daroch. Po tom, čo sa týmto spôsobom prezentoval v médiách, ho spoločnosť odsúdila.

Viac o téme: PentaDôveraPeter Lipták
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu