Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Super predpoveď má háčik: Prichádza babie leto, v tejto časti Slovenska majú smolu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V poslednom septembrovom týždni by súčasné zachmúrené počasie malo vystriedať babie leto. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) to na sociálnej sieti naznačuje s odvolaním sa na predpoveď modelu Európskeho centra pre strednodobé predpovede počasia.

"Vyzerá to tak, že postupne to bude u nás už bez výdatnejších zrážok, s výnimkou mrholenia pri hmlách alebo nízkej oblačnosti. Pri jasnom a polojasnom počasí sa ešte niekde môžu vyskytnúť hmly, viať by mal prevažne slabý vietor a cez deň pri slnečnom počasí bude teplejšie ako v posledných dňoch," uvádzajú meteorológovia.

Zmenu pocítia rýchlejšie na strednom a východnom Slovensku. "Z predpovedných materiálov je zrejmé, že na západe nášho územia môže ešte v prvej polovici budúceho týždňa aj pršať, takže tu to s nástupom ustálenejšieho počasia môže byť komplikovanejšie ako na strednom a východnom Slovensku,“ spresňujú odborníci SHMÚ.

Dodávajú, že momentálne ešte nemožno určiť, či počasie babieho leta vydrží dlhšie alebo bude iba otázkou pár dní. Pripomínajú v tejto súvislosti rôzne skúsenosti z minulosti. "V niektorých rokoch býva u nás babie leto výrazné aj počas viacerých týždňov a takmer vôbec nie je prerušené, sú však aj také roky a bol toho príkladom aj rok 2016, keď je babie leto relatívne nevýrazné a trvá krátko,“ upozorňujú.

Super predpoveď má háčik:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Monika Vranová)

Predpoveď na týždeň

V pondelok nás čaká premenlivá, prechodne až veľká oblačnosť a ojedinele slabý dážď alebo prehánky, od cca 2300 m sneženie. Ráno a dopoludnia sa ojedinele vyskytne hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota vystúpi na 15 až 20 stupňov, na severe môže byť ojedinele aj chladnejšie. Fúkať má slabý, na juhozápade postupne juhovýchodný až východný vietor s rýchlosťou do 5 m/s.

V utorok začne do strednej Európy prúdiť od juhovýchodu teplejší vzduch. Bude premenlivá, miestami zväčšená oblačnosť, a to najmä na západe. Treba rátať aj s možnými prehánkami alebo slabým dažďom, ráno zase s hmlou. Najnižšia nočná teplota klesne na 10 až 5 stupňov, v dolinách ojedinele aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 17 až 22 stupňov.

V stredu má byť prevažne polooblačno, na západe ojedinele oblačno s možnosťou prehánok alebo slabého dažďa. Ráno sa môže objaviť hmla. Najnižšia nočná teplota spadne na 12 až 7, v horských dolinách na okolo 5 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 18 až 23 stupňov.

Super predpoveď má háčik:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Jasné až polojasné počasie, dopoludnia ojedinele hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Taká je predpoveď SHMÚ na štvrtok. Ortuť teplomera v noci bude ukazovať 8 až 3 stupne, na juhozápade okolo 10 stupňov, cez deň najviac 16 až 21 stupňov.

V piatok nás bude sprevádzať malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele sa vyskytne mrholenie alebo slabý dážď. V nižších polohách dopoludnia môže byť miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota zostúpi na 10 až 5, najvyššia denná to dotiahne na 15 až 20 stupňov.

Začiatok víkendu milovníkov babieho leta veľmi nepoteší. Opäť sa ukáže len polooblačná až oblačná obloha, z ktorej ojedinele zaprší. Najnižšia nočná teplota klesne na 10 až 5, v horských dolinách miestami na okolo 3 stupne. Najvyššia denná teplota vystúpi len na 13 až 18 stupňov.

Viac o téme: SHMÚPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu