Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Facebook posilní tímy, ktoré sa zamerajú na extrémistické príspevky, tvrdí Kiska

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

SAN FRANCISCO – V čase, keď mnohé spoločnosti bojujú s extrémistickými vyjadreniami namierenými voči iným náboženstvám či rasám, sa spoločnosť Facebook chystá výrazne posilňovať tímy ľudí, ktorí budú zverejnené príspevky vyhodnocovať v jazyku príslušnej krajiny.

V prípade šírenia nenávisti ich potom okamžite zmažú. Po návšteve spoločnosti Facebook o tom informoval slovenský prezident Andrej Kiska. "Diskutovali sme o tom, aká je situácia na Slovensku, ako sa zneužíva rómska problematika na šírenie extrémizmu. Čo ma veľmi potešilo je, že Facebook si je plne vedomý toho, akú má zodpovednosť a veľmi intenzívne uvažuje, ako to riešiť. Je pravdou, že zatiaľ extrémisti a šírenie nenávisti má trošku náskok, ale verím, že sa to vo veľmi krátkom čase stratí," zdôraznil prezident.

Zároveň potvrdil, že ako on, tak aj podpredseda vlády pre investície a informatizáciu SR Peter Pellegrini (Smer-SD) sú pripravení v tom spoločnosti pomôcť, aj keď nie je jednoduché jednotlivé príspevky vyhodnocovať a odlíšiť "čo je len možno humor a čo je skutočné šírenie nenávisti".   Zdôraznil, že sociálne siete majú obrovský dopad na spoločnosť, zvlášť medzi mladými ľuďmi. Spoločnosť Facebook má v súčasnosti 20.658 zamestnancov. Mark Zuckerberg ju založil v roku 2004. Momentálne sídli v Silicon Valley v Kalifornii, no pobočky má v USA (13) i po celom svete (35). 

Na záver svojej pracovnej cesty navštívil prezident Stanford Research Institute, nezávislý výskumný inštitút, ktorý bol založený Stanfordskou univerzitou v roku 1946. V roku 1970 sa univerzita s inštitútom rozdelili a teraz, napriek dobrým vzťahom, pôsobia nezávisle od seba. 

Podľa prezidenta Slovensko potrebuje mať výrobu, kde ľudia zarábajú viac. "Potrebujeme nájsť prácu pre zaostalé regióny a vyriešiť, čo s upadajúcou poľnohospodárskou výrobou. Na takéto otázky práve dávajú často odpovede špičkové vedecké organizácie. S veľkým záujmom som počúval Stanford Research Institute, ktorý pripravuje stratégiu pre viaceré krajiny, čo by sme mali robiť, akým smerom sa vydať," dodal. 

Prezident Andrej Kiska ukončí v sobotu (23.9.) svoju pracovnú cestu v USA, na ktorej viedol slovenskú delegáciu na 72. valnom zhromaždení OSN. Tomu na rok predsedá slovenský minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Kiska zdôraznil, že význam svojej druhej časti pracovnej cesty v San Franciscu vidí predovšetkým v kontaktoch, ktoré nadviazali spolu s podnikateľskou delegáciou. Zároveň však upozornil, že "treba dotiahnuť to, čo sme tu otvorili do konca". Potvrdil, že aj keď je Slovensko z pohľadu amerického trhu malé, v Spojených štátoch amerických je vnímané pozitívne.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu