Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Župné voľby ohrozuje škandál s kupovaním rómskych hlasov! Jasné dôkazy, zmena to má napraviť

Primátor Levoče Milan Majerský Zobraziť galériu (3)
Primátor Levoče Milan Majerský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza okolo kupovania rómskych hlasov v Lomničke sa prevalila po posledných parlamentných voľbách a v médiách rezonuje dodnes. Z kupovania boli podozriví dvaja poslanci Smeru Peter Chudík a Stanislav Kubánek. Hrozí podobná situácia aj v tohtoročných župných voľbách? Milan Majerský, Chudíkov protikandidát, vyzval kandidátov na podpísanie kódexu.

Po parlamentných voľbách v marci 2016 sa prevalila kauza kupovania rómskych hlasov, z ktorej bol podozrivý aj súčasný župan Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. Slovensko čoskoro čakajú župné voľby a obavy z toho, že takáto situácia môže opäť nastať, vyjadril aj Chudíkov favorizovaný protikanidát Mila Majerský, súčasný primátor Levoče. 

Na dnešnej tlačovej besede Majerský vyzval kandidátov na županov, aby nekupovali hlasy. "Počas volieb akéhokoľvek typu dochádzalo k zneužívaniu niektorých sociálnych skupín," uviedol s tým, že niektorí politici sa snažili využiť sociálne postavenie najmä rómskych spoluobčanov a nekalým spôsobom si chceli kúpiť ich hlas.

Majerský vyzýva kandidátov na županov, aby podpísali kódex

"Rozhodol som sa vyzvať všetkých kandidátov na županov, či už v Prešovskom samosprávnom kraji, alebo ostatných krajoch Slovenska, aby podpísali kódex kandidáta na predsedu samosprávneho kraja, v ktorom odmietnu akékoľvek pochybné a nekalé praktiky súvisiace s regionálnymi voľbami – najmä snahu o predaj a kupovanie hlasov obyvateľov rómskeho pôvodu v súlade s Trestným zákonom. Je to podstatná vec, aby voľby prebehli slobodne a demokraticky. Ponúkam takto spoluprácu podpisu tohto kódexu aj ostatným kandidátom," vyzval kandidátov Majerský.

Župné voľby ohrozuje škandál
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Milan Majerský, kódex)

S niektorými kandidátmi už komunikoval a sú ochotní podpísať kódex. Podľa Majerského je to záruka, aby tieto voľby prebehli čestne a spravodlivo, aby vo voľbách víťazili tí najlepší a nie tí, ktorí si kúpia priazeň voliča za peniaze.

Snažíme sa robiť osvetu

Ku kauze sa pre Topky vyjadril aj hovorca Ábela Ravasza, splnomocnenca pre rómske komunity, Vladimír Horváth. "Samozrejme vieme o ​niekoľkých ​prípadoch kupovania hlasov ​z​ minulosti​. Je to veľmi smutná vec, ktorá podkopáva volebný proces." 

Obeťami kupovaia hlasov sú podľa neho tie najslabšie vrsty, čo je ešte smutnejšie. "Ten, kto si hlasy kupuje, zneužíva ich tieseň. Rómovia sú potom na verejnosti osočovaní ešte viac, ako samotní "kupujúci"," uviedol Horváth.

Splnomocnenec vlády SR pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

V súčasnosti žiadne prípady kupovania nevyšetrujú. "Vždy, keď sa o taktomto prípade dozvieme, posunieme ho kompetentným orgánom." Napriek tomu sa snažia takýmto prípadom predísť a medzi ľudďmi robia osvetu. "Snažíme sa ľuďom vysvetliť, že aj keď sú chudobní a k prežitiu im pomôže každá drobnosť, pripravujú sa tým o svojho legitímneho zástupcu."

Chudíka ani Kubáneka neobvinili

Z podozrení z kupovania hlasov v obci Lomnička polícia neobvinila poslanca Smeru Stanislava Kubánka a župana za Smer Ladislava Chudíka, ale piatich Rómov, ktorí na začiatku kauzy v marci o kupovaní hovorili. V dvoch dedinách prekrúžkoval aj Fica. 

Rómovia v reportáži RTVS tvrdili, že Kubánek a spol. im cez prostredníka dali cigarety a žiadali za to krúžkovať čísla 17 a 19 na kandidátke Smeru. Obaja politici to popreli. Polícia však vyšetrovanie ukončila a zistila, že „trestný čin sa nestal“, informoval policajný prezident Tibor Gašpar.

"Faktom je, že kupovanie hlasov vo voľbách je nielen trestný čin, ale aj, poviem to expresívne, svinstvo na demokracii. Preto to vnímam ako vážny trestný čin, ale, opakujem, tú dôkaznú situáciu treba v každom prípade vyhodnotiť," uviedla Lucia Žitňanská s tým, že z morálnej stránky ide o vážnu vec.

Viac o téme: Milan MajerskýPeter ChudíkÁbel RavaszKupovanie rómskych hlasov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu