Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dnes von bez dáždnika nevychádzajte: Slovensko potrápia lejaky, tu si dajte najväčší pozor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko dnes potrápi daždivé počasie. Meteorológovia očakávajú, že od dnešného do pondelkového (18.9.) rána spadne na našom území zväčša od 10 do 30 mm zrážok.

V Žilinskom kraji to môže byť v rámci Slovenska za 24 hodín najviac zrážok, a to až do 47 mm. Naopak na Zemplíne sa očakáva úhrn zrážok jeden až 10 mm. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti. Na väčšine Slovenska by malo podľa meteorológov spadnúť od štyroch do 15 mm zrážok.

Viacej zrážok sa očakáva najmä na západe a severozápade územia. "V Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji by malo na viacerých miestach spadnúť 15 až 30 mm," informuje SHMÚ. Ojedinele, a to najmä v Žilinskom kraji, by mal úhrn dosiahnuť až do 47 mm.

Dnes von bez dáždnika
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Predpovedné modely majú podľa meteorológov s presnou polohou zvlneného frontálneho rozhrania nad oblasťou Slovenska veľké problémy. „Treba si totiž uvedomiť, že zmena polohy frontálneho rozhrania v smere západ - východ aj o len 50-100 km (v rámci Európy malý posun) vyvolá v našej krajine úplne inú situáciu ohľadne rozloženia maximálnych zrážkových úhrnov," upozorňujú s tým, že frontálne rozhranie sa vlní práve nad naším územím.

Ak by sme boli od línie rozhrania výrazne ďalej na východ alebo na západ, tak by bola predpoveď podľa nich oveľa istejšia. "Na druhej strane by u nás spadlo aj oveľa menej zrážok na väčšej ploche," podotkli meteorológovia.

SHMÚ dnes okrem dažďa varuje aj pred silným vetrom na horách stredného a severného Slovenska. V polohách od 1500 metrov nad morom očakáva výskyt vetra, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne rýchlosť 85 až 100 km/h.

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu