Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Analytik v tom má jasno: Konflikt na Kórejskom polostrove by bol humanitárnou katastrofou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/KRT via AP Video)

BRATISLAVA - Konflikt medzi Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) a USA, ako aj ďalšími krajinami, ktoré by sa pripojili na stranu Spojených štátov, sa nedá vylúčiť, osobne si však myslí, že k nemu nedôjde. Uviedol to riaditeľ programu Bezpečnosť a obrana Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Juraj Krúpa.

Dôvodov, prečo si to myslí, vidí hneď niekoľko. "Vojnový konflikt na Kórejskom polostrove by bol humanitárnou katastrofou pre celý región a mal by zároveň aj veľmi negatívny dosah na globálnu ekonomiku. To si uvedomujú všetky strany sporu a žiadny americký prezident nechce, aby došlo k zničeniu Soulu s desaťtisícami obetí, nehovoriac o možnom jadrovom útoku KĽDR na Južnú Kóreu alebo Japonsko. Presne toto si uvedomuje aj vedenie KĽDR a preto sa správa veľmi provokačne," konštatoval Krúpa.

Severná Kórea údajne v nedeľu (3.9.) uskutočnila úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Podľa tamojšej štátnej televízie bude môcť byť otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Podľa juhokórejských armádnych zdrojov mal výbuch silu 50 kiloton trinitrotoluénu. Bol to šiesty a doteraz najmohutnejší jadrový test KĽDR od roku 2006.

V pondelok (4.9.) armáda Južnej Kórey reagovala na tento jadrový test simuláciou raketového útoku na severokórejskú jadrovú strelnicu. S cieľom okamžite odpovedať na potenciálne provokácie Severnej Kórey uskutočnilo dnes juhokórejské námorníctvo v Japonskom mori "rozsiahle" námorné cvičenie s ostrou streľbou. Na cvičení sa okrem iného zúčastnili fregata s výtlakom 2500 ton, hliadkovacia loď, plavidlá schopné odpaľovať riadené rakety a vysokorýchlostné lode. Juhokórejské námorníctvo naplánovalo ďalšie cvičenia od stredy (6.9.) do soboty (9.9.) pri južnom pobreží Kórejského polostrova.

Viac o téme: VojnaSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu