Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kimov výbuch bol silnejší ako Hirošima a Nagasaki: Desivé odhalenie, otrasy až na Slovensko

Kim Čong un si prezerá novú bombu. Zobraziť galériu (3)
Kim Čong un si prezerá novú bombu. (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Jadrové vyčíňanie KĽDR a vodcu Kim-Čong-una, ktoré v posledných týždňoch naberá na sile, sleduje celý svet. Posledný nukleárny test, ktorý bol doteraz najsilnejší, sme pocítili dokonca aj na Slovensku!

Posledný nukleárny test, už šiesty v poradí od roku 2006, sme pocítili aj u nás. Ako informuje Slovenská akadémia vied, seizmologické stanice na Slovensku zaznamenali v nedeľu približne o 03:41 seizmické vlny vyvolané práve týmto testom.

„Seizmické otrasy boli na ÚVZ SAV následne interpretované a táto analýza stanovila veľkosť explózie, ktorá zodpovedá zemetraseniu s magnitúdom 6,5," uvádza portál SAV a dokladá živý seizmogram zo seizmickej stanice Kolonické sedlo.

Živý seizmogram zo seizmickej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sav)

Silnejšie ako Nagasaki a Hirošima dokopy

Nedeľnú skúšku vodíkovej bomby, ktorá vyvolala umelé zemetrasenie s magnitúdom 5,7 stupňa  v Kilju v provincii Severný Hamgjong, odsúdilo množstvo svetových lídrov - predseda Európskej rady Donald Tusk, britská premiérka Theresa Mayová či nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Ako uviedla juhokórejská meteorologická agentúra, silu bomby na základe tohto zemetrasenia odhadla na približne 50 až 60 kiloton. Pre porovnanie - je to viac ako kombinované sily bômb, ktoré na konci druhej svetovej vojny zvrhli Američania na japonské mestá Nagasaki (21 kiloton) a Hirošima (15 kiloton).

Detail záznamu zo seizmickej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sav)

Detail záznamu zo seizmickej stanice Červenica - Foto: geo.sav.sk

Pokračujúce testy

Vlani KĽDR uskutočnila dva jadrové testy a odvtedy pokračuje obrovským tempom v testoch ďalších zbraní, vrátane medzikontinentálnych balistických rakiet a nedávno tiež rakety stredného doletu, ktorú vystrelili ponad územie Japonska.

Severokórejská vláda v nedeľu zverejnila fotografie, na ktorých si vodca Kim Čong-un prezerá strieborný predmet, ktorý má byť zrejme údajná termonukleárna zbraň určená pre medzikontinentálnu raketu.

Bezprecedentná provokácia

Severná Kórea týmito testami zväčšuje už aj tak dosť vysoké napätie, ktoré panuje na Kórejskom polostrove. Juhokórejský prezident Mun Če-in absolvoval v pondelok rozhovor s americkým náprotivkom Donaldom Trumpom, počas ktorého označili test za „bezprecedentnú" vážnu provokáciu. Prezident USA zároveň potvrdil pevný záväzok brániť Južnú Kóreu.

Mun sa spojil aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorému podľa AP povedal, že Bezpečnostná rada OSN by sa mala vážne zaoberať odrezaním Severnej Kórey od dodávok ropy. Putin mal Munovi povedať, že jadrový a raketový program KĽDR ohrozujú svetový mier a bezpečnosť, zdôraznil však potrebu nájsť diplomatické riešenie.

Viac o téme: Jadrové testySeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu