Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci a Česi posilňujú spoluprácu: Spoločne budeme čeliť bezpečnostným rizikám aj suchu

Robert Fico a Bohuslav Sobotka Zobraziť galériu (3)
Robert Fico a Bohuslav Sobotka (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Slovensko bude s Českou republikou spolupracovať na zmiernení nepriaznivých účinkov sucha, ktoré je jedným z prejavov klimatickej zmeny. Dohodli sa na tom ministri životného prostredia László Sólymos a Richard Brabec počas bilaterálneho rokovania, ktoré bolo súčasťou dnešného spoločného zasadnutia vlád Slovenska a Česka v moravskej obci Lednice.

Ako informoval hovorca slovenského envirorezortu Tomáš Ferenčák, opatrenia na zmiernenie sucha sa stávajú prioritami v oblasti životného prostredia v Českej i Slovenskej republike. Slovenské ministerstvo životného prostredia už pripravuje Akčný plán proti suchu, ktorého súčasťou budú opatrenia na zadržiavanie vody v krajine, ale aj monitoring sucha budovaním nových meracích staníc. Na rokovanie vlády ho rezort plánuje predložiť do konca tohto roka.

„Na Slovensku spôsobuje sucho problémy predovšetkým v poľnohospodárstve, lesníctve a vodnom hospodárstve,“ povedal na stretnutí Sólymos, podľa ktorého sucho predstavuje problém prerastajúci hranice strednej Európy. Odhaduje sa, že len za posledných 30 rokov vznikli v dôsledku sucha v Európe škody za asi 100 miliárd eur. Opatrenia v oblasti zmeny klímy preto nemôžu byť len vnútornou záležitosťou jednotlivých štátov. „Klimatická zmena sa v konečnom dôsledku dotýka každého z nás. Nepozná hranice, a preto je nevyhnutné pokračovať v cieľoch Parížskej dohody,“ zdôraznil Sólymos.

Ministri rozhovor zamerali aj na efektívnejšie nakladanie s odpadom. Sólymos informoval svojho českého partnera o novej odpadovej politike Slovenska, ktorej cieľom je znížiť objem odpadov ukladaných na skládky a zvýšiť mieru recyklácie komunálnych odpadov. Nová legislatíva zakazuje skládkovanie vytriedených zložiek či biologicky rozložiteľného odpadu. Zároveň slovenský envirorezort plánuje zvýšiť poplatky za skládkovanie. „Obehové hospodárstvo nemôže byť vnímané len v súvislosti s problematikou odpadov, ale zároveň aj v rovine nehospodárneho nakladania s prírodnými zdrojmi,“ doplnil minister slovenského envirorezortu. Podľa jeho slov je potrebné pozornosť zamerať najmä na oblasť výroby a spotreby. Konkrétne na ekodizajn výrobkov, ktoré by mali mať väčšiu trvácnosť, mali by byť opraviteľné a po skončení spotreby rozoberateľné a recyklovateľné.

Posilníme bezpečnosť

Budúcnosť Slovenska a Česka v Európskej únii, otázka dvojitej kvality potravín či otázka posilnenej spolupráce v oblasti obrany na pôde EÚ, ale aj medzi Prahou a Bratislavou boli témami rozhovorov premiérov Roberta Fica a Bohuslava Sobotku a ich ministrov na dnešnom spoločnom zasadnutí vlád v českých Ledniciach. Informovali o tom na spoločnej tlačovej konferencii po skončení rokovania. Vlády oboch krajín sa stretávajú od roku 2012 raz ročne, išlo teda o piate spoločné zasadnutie kabinetu.

Robert Fico a Bohuslav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Premiér Fico uviedol, že so Sobotkom sa dohodli na vzájomnej podpore kandidatúr pokiaľ ide o európske agentúry. Bratislava má záujem o Európsku agentúru pre lieky a liečivá, Praha o bankovú agentúru. Podľa Sobotku obe krajiny majú záujem koordinovať svoje pozície, keďže vďaka spoločnému hlasu sú na európskej pôde silnejšie. Obaja premiéri hovorili i o tom, že do konca roka sa v Bruseli bude pripravovať projekt posilnenej spolupráce v oblasti obrany. „Slovensko aj Česká republika sú pripravené sa na nových iniciatívach v rámci EÚ jednoznačne podieľať,“ informoval Sobotka. Krajiny o obranných otázkach hovorili aj pokiaľ ide o bilaterálne vzťahy. „Som rád, že v tejto chvíli sa blíži ku koncu ratifikačný proces dohody o spoločnom nebe,“ povedal český premiér s tým, že tento proces by mal byť zavŕšený do konca roka.

Pokiaľ ide o bilaterálne rokovania o bezpečnostných a obranných otázkach, podľa Fica diskutovali hlavne o modernizáciu armád. „Ak môžeme vyrobiť kolesové vozidlo 4x4 alebo 8x8 medzi Slovenskom a Českom, prečo by smeto neurobili, prečo slovenským a českým firmám nedať priestor na spoluprácu,“ uviedol Fico. Dohoda medzi SR a ČR už existuje pokiaľ ide o delostrelecké komplety Zuzana. „Mne osobne záleží aj na európskych riešeniach, pokiaľ ide o otázky slovenského vojenského letectva. Mohla by tu byť úžasná synergia medzi Slovenskom, Českom a Maďarskom, ale to je ešte téma, ktorá je pravdepodobne dosť ďaleko pred nami. Teraz sa chceme sústrediť na modernizáciu kolesovej a pásovej techniky,“ povedal Fico. ČR aj Maďarsko využívajú stíhačky Gripen, Slovensko má k dispozícii ruské Migy. V najbližšom čase by sa malo rozhodnúť o tom, aké stroje bude Slovensko využívať aj po roku 2019, kedy končí ruským stíhačkám abonentská zmluva.

Robert Fico a Bohuslav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Fico zopakoval podporu Slovenska pozorovateľskému štatútu pri eurozóne, s ktorým iba nedávno prišiel práve Sobotka. Ako český premiérvysvetlil, Česko čakajú parlamentné voľby v októbri, je teda zrejmé, že o budúcnosti eura v tejto krajine rozhodne až nová vláda. Ako pripomenul, jeho vláda sa pred štyrmi rokmi dohodla, že nestanoví termín prijatia eura, ale že bude robiť takú politiku, aby spĺňala podmienky na prijatie spoločnej meny. To sa jej podľa Sobotku aj podarilo. V súvislosti s navrhovaným štatútom vysvetlil, že by bolo dobré, aby sa odstránila nedôvera medzi krajinami eurozóny a krajinami, ktoré eurom neplatia. „Pokiaľ máme prelomiť nedôveru a zastaviť vytváranie bariér, tak by bolo dobré, aby sme čo najčastejšie sedeli za jedným stolom,“ povedal český premiér s tým, že eurozóna tvorí významný blok a on nechce, aby dochádzalo k situáciám, že sa tieto krajiny na niečom dohodnú a potom to presadia alebo prehlasujú v rámci celej dvadsaťosmičky.

Viac o téme: SuchoObranaRobert FicoLászló SólymosBohuslav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu