Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajomná veta Danka Ficovi tesne pred tlačovkou: TOTO ukončilo koaličnú krízu

Andrej Danko a Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko a Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Koaličná kríza zažehnaná. Vládni lídri pokračujú ruka v ruke ďalej. Po včerajšej Koaličnej rade novinári zachytili tajomnú vetu, ktorú adresoval predseda SNS Andrej Danko premiérovi Ficovi.

Pred tým, než sa traja vládni lídri postavili s vyhlásením po Koaličnej rade pred médiá, novinári zachytili nenápadné štuchnutie Andreja Danka. Jemne postrčil Fica a do ucha pošepol: "Neboj sa."  Teraz sa špekuluje, čo mohol mať predseda SNS touto vetou na mysli. Vyzerá to tak, že Danko ustúpil a nechce koalíciu rozbiť, nebude žiadať Richterovo odvolanie. Na tlačovej konferencii po Koaličnej rade však o Richterovi nepadlo ani slovo.  

Ján Richter
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

SNS trvá na odstúpení ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Včera to podľa informácií agentúry SITA prezentoval na Koaličnej rade predseda SNS Andrej Danko. Ak sám neodstúpi alebo ho premiér Robert Fico neodvolá, národniari sú pripravení podporiť opozičný návrh na odvolanie Richtera, ktorá chce ministra odvolávať v parlamente.

Podľa toho, čo sme po Koaličnej rade pred tlačovkou vo vládnom hoteli Bôrik videli, nie je to celkom tak. Danko nebude trvať na odvolaní Richtera, aby nehrotil situáciu. Práve naopak, chce ju upokojiť. 

Tajomná veta Danka Ficovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Fico včera na to na Koaličnej rade Dankovi povedal, že spojí návrh na odvolanie s hlasovaním o dôvere vlády. Podľa informácií, ktoré potvrdili viacerí predstavitelia koalície, Danko oznámil premiérovi, že jeho poslanci budú hlasovať za odvolanie Richtera, aj keď to bude spojené s hlasovaním o vláde. Zotrvanie Richtera bolo údajne dôvodom, prečo sa včera koaliční partneri nedokázali dohodnúť na podpise dodatku ku Koaličnej zmluve.

Tajomná veta Danka Ficovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Nová pracovná skupina

Koaličné strany sa včera dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá bude pracovať na vytvorení dodatku ku Koaličnej zmluve. Oznámil to po rokovaní Koaličnej rady premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého bolo rokovanie dlhé, vážne, konštruktívne aj dobré. Do pracovnej skupiny dá Smer-SD, Most-Híd a SNS jedného človeka a spoločne vytvoria dodatok. Premiér verí, že dodatok ku Koaličnej zmluve by mohli podpísať práve na Deň Ústavy SR - 1. septembra.

Fico zdôraznil, že vládna koalícia má eminentný záujem na tom, aby 1. septembra urobila všetky podujatia k oslavám 25. výročia prijatia ústavy v duchu spolupráce koaličných strán. Premiér zopakoval, že vláda nemá alternatívu. "Musíme sa viacej chápať, ale o tom sú koalície. Slovensko je krajina, kde budú vládnuť koaličné vlády," dodal.

Viac o téme: VládaKoalíciaSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu