Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvá dlhodobá predpoveď počasia na jeseň: Slovensko poteší príjemné babie leto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Ani sa nenazdáme a leto je preč. Niektorí sa na blížiacu jeseň tešia viac, iní menej. Treba však uznať, že toto ročné obdobie má naozaj svoje čaro. Vieme, aké počasie nás čaká a neminie. Európa sa rozdelí na dva tábory. Jedni budú bojovať so suchom, druhých čakajú dlhšie trvajúce zrážky.

To aké počasie nás čaká počas blížiacej sa jesene prezradil meteorológ Eric Leister z americkej organizácie Accuweather. Začiatkom v poradí tretieho ročného obdobia, treba v Európe počítať s výraznými zmenami v počasí.

Dlhodobé sucho v Taliansku a juhovýchodnej Európe

Taliansko a juhovýchodná Európa dlhodobo bojuje s početnými požiarmi a dlhotrvajúcim suchom. Počasie v októbri by malo zlú situáciu vyriešiť. Očakávajú sa dlho trvajúce zrážky, ktoré by mali sucho zmierniť a byť nápomocné pri požiaroch.

S dažďom sa môže v tomto období rozlúčiť sever a severozápad Európy. Časté vpády studeného vzduchu a početné zrážky by mali v septembri a októbri vystriedať opakujúce sa stabilné a suché počasie. Tejto predpovedi by sa nemala vyhnúť oblasť od Francúzska až po východné Poľsko. Sucho neobíde ani Veľkú Britániu. Až v novembri sa obyvatelia Britských ostrovov dočkajú veterného a oblačného počasia.

Prvá dlhodobá predpoveď počasia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: accuweather.com)

Na juhu Talianska, v Grécku, v Nórsku a vo Švédsku sa očakáva teplé počasie s občasným dažďom a búrkami. Pyrenejský polostrov bude aj naďalej bojovať s výrazným suchom. Zima by v Európe mala udrieť koncom novembra, konkrétne v oblastiach východného Poľska, Ukrajiny a čiastočne Rumunska aj Moldavska.

Slováci pripravte sa

Slovensko bolo zaradené do kategórie štátov, v ktorých prevládajú časté suché periódy. Toto počasie môže mať veľmi veľký vplyv na zhoršenie vlahovej bilancie. Ak sa predpovede naplnia, existuje veľká pravdepodobnosť príchodu Babieho leta. Juh a juhovýchod našej krajiny patrí do rovnakej skupiny, ako časť Balkánskeho polostrovu, Chorvátsko a stredné Taliansko, kde sa očakávajú početné zrážky, ktoré by mali zmierniť sucho. 

Viac o téme: JeseňPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu