Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúce zistenie v škandále s kontaminovanými vajcami: Veľké kontroly v hoteloch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Nové nálezy a mimoriadna tlačovka. Ministerka pôdohospodárstva hovorí o nových nálezoch vajec kontaminovaných pesticídom fipronil. Tento raz ide o slovenské hotely.

Na tlačovom brífingu sa vyjadrila k téme kontaminované vajcia aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. „Holandské vajcia spracované v Nemecku sa cez rakúsku firmu sa dostali do naozaj luxusných hotelov,“ potvrdila. Konkrétne, v ktorých zariadeniach sa tieto vajcia vyskytli, odmietli nateraz komentovať. 

Čítajte viac: Najväčší potravinový škandál leta: Látka z kontaminovaných vajec sa používa aj proti všiam!

Spotrebiteľov upozornila a vyzvala, aby sa zaujímali o pôvod potravín, ktoré konzumujú. "Pozerajte sa nato, čo jete a čo kupujete. V reštauračných zariadeniach sa treba taktiež pýtať a informovať.“ Slovenský trh je podľa jej slov zmapovaný, preto treba konzumovať slovenské výrobky. "Naše potraviny vieme skontrolovať a sú zdravšie," doplnila.

Neustále sa vykonávajú kontroly. Existujú totiž indície, že sa tieto výrobky na slovenskom trhu stále nachádzajú. "Berieme aj mäso a mäsové výrobky a všetky výrobky pozostávajúce z vajíčok," informoval profesor Jozef Bíreš. Dosah Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR je len na maloobchody. Ostatné musí riešiť ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude nasledujúce dni preverovať situáciu okolo nadmerného množstva fipronilu v pasterizovanej vaječnej zmesi. Ide o pesticíd, jedlá z tejto zmesi pripravovali v štyroch bratislavských hoteloch.

"Okamžite sme konali ešte včera, kontroly prebiehali v príslušných hoteloch aj dnes, výrobky sme pozastavili," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z ÚVZ. Na problém upozornila úrad informácia z výstražného systému pre potraviny a krmivá. "Potrebné šetrenia budeme vykonávať aj nasledujúce dni," dodal Mikas. Vaječnú zmes pôvodom z Nemecka doviezla do štyroch bratislavských hotelov rakúska firma, informovalo ministerstvo pôdohospodárstva.

Dvadsaťštyri balení uvarených a ošúpaných vajec dodaných na Slovensko z Holandska, ktoré obsahovali tento pesticíd zrejme nebudú jediné na našom území. Ministerka pôdohospodárstva ohlásila na dnes mimoriadny brífing. Informovať bude tento raz o nálezoch holandských vajec v produktoch používaných v hoteloch.

Zisťovali sme, o aké hotely a nálezy ide, ale viac prezradia kompetentní až na tlačovke. "Ako sme uviedli v pozvánke, ide o produkty z holandských vajec. Tieto produkty boli nájdené v slovenských hoteloch. Podrobnosti spracovávame a kompletné informácie poskytneme na tlačovom brífingu a následne pošleme aj podklady v elektronickej podobe," informoval Topky hovorca rezortu pôdohospodárstva.

Prostredníctvom systému rýchleho varovania dostal 16. 8. 2017 Národný kontaktný bod na ŠVPS SR informácie o tom, že z rakúskej firmy bola do štyroch hotelových zariadení v Bratislave dovezená pasterizovaná vaječná zmes pôvodom z Nemecka. "Analýzy tohto výrobku vykonávali v Rakúsku. Nameraná hodnota bola 0,026 mg/kg fipronilu. Minimálny reziduálny limit je stanovený na 0,005 mg/kg. Dodávky sa uskutočňovali priebežne od 25. 7. 2017 do 11. 8. 2017. Spolu bolo dovezených 675 balení. Obsah jedného balenia je 1000 gramov," informujú odborníci.

Šokujúce zistenie v škandále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ssvp.sk)

Tlačovka ministerky a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy bude o 16-tej hodine v Nitre v priestoroch Agrokomplexu. Situáciu budeme sledovať.

Dnes v Rakúsku informovali o výsledkoch testovania nakazených vajec. Objavili až 21 percent vzoriek obsahujúcich fipronil. Práve z Rakúska pritom dozviedli aj vajcia, ktoré sa objavili u nás.

Kde ich na Slovensku našli

Vajcia obsahujúce rezíduá pesticídu vyviezli najprv z Holandska do firiem v Nemecku, kde ich spracovali. Hotové  výrobky, uvarené a ošúpané vajcia, boli dodané firme do Rakúska. Z rakúskej firmy prišla ich dodávka do veľkoskladu pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom. Na Slovensko sa dostalo 24 balení. Rakúsky dodávateľ už odštartoval proces sťahovania.

"V tomto prípade sa absolútne potvrdilo, že čerstvosť je kritérium, na ktoré by mali spotrebitelia prihliadať. Hovorí totiž o kvalite výrobku. Rozhodne o nej nemôže byť ani reči pri uvarených a ošúpaných vajcia z Holandska alebo hlbokozmrazenom kuracom mäse z Brazílie. Znova vyzývam všetkých slovenských spotrebiteľov, aby sa nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách a hoteloch pýtali na pôvod surovín. Slovenské potraviny sú pod prísnou kontrolou našej veterinárnej správy od poľa až po regál," vyhlásila pred pár dňami ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS). 

Slovenskí veterinárni inšpektori boli priamo na mieste vo Vrbovom a vykonali kontrolu, aby zistili, či bol dodržaný proces sťahovania. Zároveň preverujú distribučný zoznam, do ktorých prevádzok boli uvarené a ošúpané vajcia dodané. ŠVPS už informovala aj Úrad verejného zdravotníctva.

Čo spôsobuje fipronil

Pre dospelých by konzumácia menšieho množstva takýchto vajec nemala predstavovať zdravotný problém, u detí je však zdravotné riziko výrazne väčšie. Pri konzumácii väčšieho množstva hrozia poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.

Našli ho v 16 krajinách

Kontaminované vajcia sa už objavili v najmenej 16 európskych štátoch a Hongkongu, informovala minulý týždeň Európska komisia, ktorá na túto tému pripravuje na september mimoriadny summit.

Kľúčové postavy škandálu s vajciami zostanú najmenej 14 dní vo väzbe

Najmenej ďalšie dva týždne zostanú vo vyšetrovacej väzbe obe kľúčové postavy škandálu okolo miliónov pesticídom Fipronil kontaminovaných vajec, šéfovia firmy ChickFriend so sídlom neďaleko holandského Utrechtu. Rozhodol o tom príslušný sudca v meste Zwolle, ktorý podozrenia voči obom zadržaným vyhodnotil ako dostatočne zdôvodňujúce predĺženie vyšetrovacej väzby.

Mužov vo veku 24 a 31 rokov zadržali vo štvrtok minulý týždeň po sérii policajných razií v Belgicku a Holandsku a následne podrobili vyšetrovaniu, ktorého cieľom je objasniť ich podiel na rozšírení tzv. fipronilového škandálu, a to pre podozrenie z ohrozovania zdravia verejnosti a prechovávania zakázaných látok. Spomínaná firma mala údajne pri čistení hydinárskych fariem vedome používať prostriedky obsahujúce Fipronil.

Kontroly budú pokračovať

Podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej pochádza pasterizovaná vaječná zmes, nájdená v štyroch bratislavských hotelových zariadeniach, z holandských vajec, spracovaná bola v Nemecku a na Slovensko sa dostala prostredníctvom rakúskej firmy. „Produkt bol dodaný do luxusných hotelových sietí v Bratislave. Povolený limit pesticídu bol v zmesi prekročený až päťnásobne,“ povedala Matečná na dnešnej tlačovej konferencii v Nitre. Informáciu dostal prostredníctvom systému rýchleho varovania v stredu (16.8.) Národný kontaktný bod na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (ŠVPS) SR.

Podľa ústredného riaditeľa ŠVPS Jozefa Bíreša sa dodávky uskutočňovali priebežne od 25. júla, teda ešte pred zverejnenou kauzou, do 11. augusta tohto roka. „Je to zneužitie zdravotnej bezpečnosti a cesta, ako sa zbaviť zásob takto poškodených vajíčok,“ poznamenal Bíreš. Spolu bolo dovezených 675 balení, obsah každého balenia je jeden kilogram. „Robíme intenzívne kontroly, máme indície, že výrobky podobné tomuto na Slovensku ešte nájdeme,“ potvrdil Bíreš.

Viac o téme: VajciaHotelyHolandskoGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu