Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Daňové odhalenie: Všetko, čo musíte vedieť o tom, koľko ste zaplatili štátu! Smutná pravda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Čím ďalej, tým viac Slovákom štát ukrajuje z výplat. Analytici vypočítali, že v posledných rokoch o svojom zárobku rozhodujú občania čoraz menej. Sú to alarmujúce čísla.

Celkové daňové bremeno na Slovensku v minulom roku vzrástlo až na 61,86 % z priemernej odmeny patriacej zamestnancovi. Zamestnanec s priemernou mzdou tak pracoval na zaplatenie všetkých daní takmer 226 dní v roku a až od 227. dňa začal zarábať pre seba a svoju rodinu. Toto sú výsledky analýzy Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika, ktorý upozornil na túto neblahú situáciu na Slovensku.

Podľa aktuálne zverejnených výsledkov prepočtov European Investment Centre (EIC) a Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika (KI) dosiahlo celkové daňové zaťaženie slovenského občana v roku 2016 až 61,86 % vo vzťahu k priemerným nákladom práce, teda k priemernej hrubej odmene patriacej zamestnancovi.

Z priemernej odmeny patriacej zamestnancovi na Slovensku odkrojili v roku 2016:

- sociálne a zdravotné odvody takmer 35 %

- daň z príjmov fyzických osôb 6,5 %

- DPH 8,6%

- spotrebné dane 3,8 %

- iné dane takmer 8 %

- zostatok peňazí zamestnanca s priemernou mzdou predstavoval iba približne 38,1 %

Daňové odhalenie: Všetko, čo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: KI MRŠ)

Ako príklad uveďme zamestnanca s priemernou hrubou mzdou 912 eur. Keď tento zamestnanec zaplatí všetky dane (za rok 2016), zostane mu iba 484 eur za mesiac, čo predstavuje len niečo vyše 38 percent z celkových nákladov na prácu. "O väčšine zarobených peňazí ľudí tak rozhoduje za nich niekto iný," informujú analytici.

O zarobených peniazoch nerozhoduje zamestnanec

Daňové odhalenie: Všetko, čo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: KI MRŠ)

Vzrástlo aj daňové bremeno

Daňové bremeno v roku 2016 vzrástlo na Slovensku oproti roku 2015 o 0,8 percentuálneho bodu a oproti roku 2014 až o 1,5 percentuálneho bodu (graf vyššie). "Hoci štát niektoré spotrebné dane znížil, napr. zavedením 10-percentnej DPH na vybrané potraviny, vyšším zdanením podnikateľských subjektov celkové daňové bremeno občanov zvýšil. Symbolický deň daňového odbremenenia sa tak posunul (podľa aktualizovaného prepočtu) z minuloročného 12. augusta na 15. august," uvádzajú alarmujúce čísla odborníci.

Viac o téme: EkonomikaMzdySlovenskoKI MR Štefánika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu