Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza okolo ruksaku s 300-tisíc eurami má dohru: Vyhadzov z lukratívneho fleku!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA, repro foto TV Markíza)

BRATISLAVA - Okamžitý vyhadzov! Bývalý šéf železníc po tom, čo zabudol batoh s 300 tisíc eurami na benzínke, prišiel o svoje miesto. To však nie je všetko. Tento muž v posledných dňoch podpisoval mnohomiliónové zmluvy. Stále nie je stopercentne isté, odkiaľ peniaze zobral. Hlinka tvrdí, že ich našiel u mamy.

Hlinka skončil ako člen dozornej rady ZSSK Cargo. Odvolalo ho niekoľko dní po medializovaní „ruksakového škandálu“ s 300 tisíc eurami. Predtým pôsobil ako dvojnásobný šéf Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Do tejto funkcie ho nominovala strana Smer. Za vlády Radičovej z neho spravili iba asistenta riaditeľa. Neskôr z neho minister dopravy Počiatek spravil opäť riaditeľa. Hlinka vo svojej funkcii podpisoval sto miliónové zmluvy.

Štefan Hlinka
Zobraziť galériu (3)
Štefan Hlinka  (Zdroj: SITA, repro foto TV Markíza)

Zmluvy za stovky miliónov eur

Jedna zmluva z roku 2012 bola podľa Denníka N na zrýchlenie koľajníc na trati Zlatovce – Trenčianska Teplá. Za 245 miliónov bez DPH tender vyhralo konzorcium pod vedením firmy TSS Grade. Táto firmy je známa odpísaním väčšiny dlhov v reštrukturalizácii ako napríklad Váhostav. Tento tender mala preplatiť Európska komisia, ale neurobila tak, keďže sa rozhodla, že ŽSR poškodili podľa nej jedného z uchádzačov v tendri. Prípad sa ťahal aj po súdoch.

Hlinka si batoh zabudol na benzínke v Tatranskej Štrbe
Zobraziť galériu (3)
Hlinka si batoh zabudol na benzínke v Tatranskej Štrbe  (Zdroj: SITA, repro foto TV Markíza)

Druhá zmluva z roku 2013 je na zrýchľovanie koľajníc medzi Považskou Teplou a Žilinou. Opäť ju vyhralo konzorcium pod vedením TSS Grade. Celková hodnota zákazky bola takmer 128 miliónov eur.

Batoh preveruje NAKA

Prípadom ruksaku s 300 tisíc eurami na benzínke pri Tatranskej Štrbe sa zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA), informoval o tom jej riaditeľ Peter Hraško. "Áno, Národná kriminálna agentúra sa zaoberá týmto prípadom v podozrení legalizácie príjmu z trestnej činnosti a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku," tvrdí Hraško. Prvotné informácie podľa neho svedčia o tom, odkiaľ by asi peniaze mohli byť.

Viac o téme: Eur300 tisícŽSRŠtefan HlinkaRuksak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu