Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

S deťmi trpiacimi rakovinou sa život nemazná: Ročne ich ochorie až 180, bolesťou skúšané rodiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rakovina. Slovo, ktoré naháňa strach. Zákerná choroba si nevyberá. Postihuje mladých, starých a čo je najhoršie aj nevinné deti. Správa o krutom ochorení zasiahne blízkych, rodiny detí s touto diagnózou idú často za hranice svojich síl, aby liečbu a pobyt v nemocniciach deťom čo najviac spríjemnili. Charitatívny turnaj Play4charity už tento víkend podporí Neziskovú organizáciu Deťom s rakovinou.

Už túto sobotu 19. augusta sa bude v Piešťanoch konať charitatívny turnaj Play4charity. Výťažok z tohtoročnej akcie pôjde neziskovej organizácii Deťom s rakovinou. Prvý ročník charitatívneho mediálneho tenisového turnaja sa bude konať pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku. Tenisového turnaja sa zúčastní 64 hráčov a súperiť budú na ôsmich dvorcoch. Nebude chýbať ani tenisová exhibícia. V závere sa bude dražiť tenisová raketa podpísaná Dominikou Cibulkovou. 

Ak chcete na dobrú vec prispieť aj vy môžete. Číslo účtu neziskovej organizacii Deťom s rakovinou je SK94 0200 0000 0036 0736 6854.

Rakovina postihuje aj deti

Ročne na ňu ochorie okolo 150 až 180 detí od novorodencov až po dospievajúcich mladých. Väčšina z nich sa lieči na Klinike detskej hematológie a onkológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava. Ide o najväčšiu kliniku na Slovensku, ďalšie sú v Banskej Bystrici a v Košiciach. U detských pacientov sa najčastejšie vyskytujú leukémie a nádory mozgu.

S deťmi trpiacimi rakovinou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

Rakovina u detí sa líši od tej, ktorá postihuje dospelých. Nie je jasný pôvod jej vzniku, udeje sa to už v maternici, pričom u dospelých môže vzniknúť aj životným štýlom. Oproti rakovine dospelých je nepomerne dobre liečiteľná. Dnes sa vylieči približne 70-80 percent detí, pri leukémiách je to aj viac. V 70-tych rokoch 20. storočia neprežilo leukémiu takmer žiadne dieťa, musel sa stať zázrak. Liečba detskej rakoviny je na európskej úrovni, deti sa liečia rovnakými protokolmi, ako napr. v Nemecku, Rakúsku, či Česku.

Nezisková organizácia Deťom s rakovinou 

Neziskovú organizáciu založili rodičia detí, ktoré sa liečili na rakovinu, a odborníci priamo z Kliniky detskej hematológie a onkológie. "Vznikli sme v decembri 2015 a sami veľmi dobre vieme, čo rodiny aj klinika detskej onkológie potrebujú najviac," hovorí Beáta Obradovičová, jedna zo zakladateliek neziskovky a pokračuje: "Chceme pomôcť vybudovať špičkovú modernú kliniku vybavenú najnovšími prístrojmi, aby sa deti okrem najlepšej liečby liečili v bezpečnom prostredí. Aby mali počas dlhej a náročnej liečby, napr. pri leukémii je to aj 8 mesiacov, ktoré trávia väčšinou v nemocnici, aj pohodlie, ktoré im síce nenahradí domov, no uľahčí mnohé situácie."

S deťmi trpiacimi rakovinou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Denná klinika

Podarilo sa už vybudovať jedinečnú modernú tzv. Dennú kliniku, vďaka ktorej deti viac času trávia doma. Môžu na nej podstúpiť jednodňové zákroky, dostať chemoterapiu a chodia tam na kontroly. Deti nemusia byť už v takých prípadoch hospitalizované, čo je výhoda. Na Slovensku ide o prvý taký projekt a úspešne funguje od mája tohto roku. "Náš nasledujúci projekt je rekonštrukcia lôžkového oddelenia pre malé deti do veku 8 rokov. V súčasnosti sa tvorí projekt a zháňame potrebné financie. Chceme inštalovať vzduchotechniku, ktorá chýba a je veľmi potrebná pre filtrovanie vzduchu, kompletne prebudovať izby na tzv. intermediárne (špeciálne aj prístrojovo vybavené), kde budú aj deti vo vážnom stave v bezpečí. Chceme tiež vybudovať špeciálne vybavenú zákrokovňu, kde sa budú robiť zákroky, ktoré dnes vykonávajú onklógovia na operačných sálach na inom poschodí," vysvetľuje Obradovičová. 

Detskí pacienti majú počas náročnej liečby veľmi oslabený organizmus, imunitu. Chemoterapia má veľa nežiaducich účinkov, ktoré im spôsobujú nemalé problémy. Musia byť preto v prostredí, ktoré je stopercentne bezpečné po všetkých stránkach. Aj vďaka tomu sa zvýši počet úspešne vyliečených pacientov. 

S deťmi trpiacimi rakovinou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Eurovea)

Pomoc rodinám

Nezisková organizácia Deťom s rakovinou pomáha rôznymi spôsobmi priamo rodinám aj detskej onkológii, a to materiálne, sociálne, psychologickou pomocou, či napr. vzdelávaním zdravotníckeho personálu. "Sme na detskej onkológii prítomní osobne, rozprávame sa s rodičmi, deťmi, pýtame sa, čo potrebujú, čo chcú zlepšiť a snažíme sa im vychádzať v ústrety. Sme súčasťou kliniky detskej onkológie," hovorí Obradovičová.  

Deti na klinike

Menšie deti si často ani neuvedomujú, s akou zákernou chorobou bojujú. Vnímajú hlavne bolesť - rôzne úkony ako branie krvi a pod. Naopak, staršie deti to veľmi dobre vedia a často potrebujú aj pomoc psychológov. "Občas sa stáva, že má dieťa zložitú rodinnú situáciu a musí tam s ním namiesto rodiča, ktorý chodí do práce a živí rodinu, byť napr. stará mama, teta. Sú aj také výnimočné prípady, že dieťa je v nemocnici samo. Dievčatá ťažko prežívajú, že počas liečby prichádzajú o vlasy," opisuje smutnú realitu jedna zo zakladateliek neziskovky s tým, že aj napriek nepríjemným situáciám a skutočnostiam sa deti vedia aj zasmiať a zabaviť. Vznikajú tam krásne a trvácne priateľstvá s rovesníkmi, ale aj so zdravotným personálom.

Organizácia pomáha aj s kúpou parochní. Robí osvetu v oblasti komunikácie s chorými deťmi, aby sa na nich ľudia nepozerali cez prsty a nešepkali si o nich. "Tie deti sú také, ako tie zdravé - chcú sa hrať, zabávať, smiať, mať priateľov. Akurát to majú sťažené svojou situáciou," uzatvára Obradovičová.

 

Viac o téme: DetiOnkológiaRakovinaDeťom s rakovinou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu