Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľké porovnanie ekonomík Slovenska a Česka: Ako sme na tom v miere nezamestnanosti či mzdách?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto

PRAHA - Porovnanie vybraných údajov ekonomík Českej republiky a Slovenska od rozdelenia Československa (pred 25 rokmi, 26. augusta 1992, uzavreli politici ODS a HZDS dohodu o rozdelení čs. Federácie):

Rast HDP

 

Obe ekonomiky zažili za uplynulých 25 rokov vedľa rastu tiež obdobie stagnácie, niekoľkokrát sa dostali aj do recesie. Česká republika sa pritom s poklesom HDP musela zápasiť viackrát a prepad českého hrubého domáceho produktu bol tiež výraznejší ako na Slovensku. Slovensko navyše - v roku 2007 - zažilo dvojciferný rast HDP (o 10,8 percenta), česká ekonomika rástla najrýchlejšie v roku 2006 (o 7,1 percenta)

Rast HDP od roku 1994

Veľké porovnanie ekonomík Slovenska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ČTK)

Inflácia

Miera inflácie sa v oboch krajinách po rozdelení výrazne líšila, niekedy až o takmer desať percentuálnych bodov. Väčšinou bola inflácia nižšia v Česku. Situácia sa na Slovensku začala výrazne meniť k lepšiemu po vstupe krajiny do EÚ a následnom zavedení eura. V posledných troch rokoch sa potom Slovensko, na rozdiel od ČR, stretáva dokonca s miernou defláciou.

Miera inflácie od roku 1993:

Veľké porovnanie ekonomík Slovenska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ČTK)

Mena

Po menovej odluke 8. februára 1993 si krajiny rozdelili obeživo v pomere 2: 1 v prospech ČR. Plne sa konvertibilnými menami uskutočňujú vzájomné platby od 1. októbra 1995. Vtedy bolo možné kúpiť 100 slovenských korún za 89,5 Kč, v máji 2002 klesla slovenského mena pod 70 Kč. V roku 2007 sa slovenská koruna pohybovala okolo 80 Kč za 100 Sk. Pri prijatí eura bol stanovený kurz 30,126 Sk za euro, čo vtedy zodpovedalo približne 89,30 Čk za Sk; pri súčasnom kurze českej koruny k euru by sa 100 Sk kupovalo za 86,50 českej koruny.

Mzdy

 

Mzdy v zamestnaneckej sfére boli po celý čas samostatnosti vyššia v Českej republike, v posledných rokoch sa však slovenské platy na tie české nominálne doťahujú. Za minulý rok dosahovala priemerná slovenská hrubá mzda 90 percent českej, ešte o desať rokov skôr bol priemerný slovenských plat tri štvrtiny českého. Okolo tejto úrovne sa výška priemernej slovenskej mzdy pohybovala dlhodobo, približovať českej sa začala po tom, čo na Slovensku zaviedli euro.

Priemerná hrubá mzda od roku 1994:

Veľké porovnanie ekonomík Slovenska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ČTK)

* Prepočítané podľa dobového kurzu k decembru toho roka

Nezamestnanosť

 

Čo sa týka nezamestnanosti, pocítilo tento problém v minulosti oveľa silnejšie Slovensko, hoci aj v Česku sú regióny, kde je počet ľudí bez práce vyšší. Najvyššia miera nezamestnanosti bola v oboch krajinách na prelome storočia, kedy sa na Slovensku blížila k 20 percentám a v Českej republike prekročila osem percent. V súčasnej dobe je počet nezamestnaných v oboch krajinách na historicky najnižšej úrovni (hoci na Slovensku je nezamestnanosť viac ako dvojnásobná oproti Česku) a naopak je málo kvalifikovaných pracovníkov.

Miera nezamestnanosti od roku 1994:

Veľké porovnanie ekonomík Slovenska
Zobraziť galériu (7)

Vývoj štátneho dlhu

 

Obe nástupnícke krajiny boli po rozdelení Československa pomerne málo zadlžené, podiel štátneho dlhu k hrubému domácemu produktu predstavoval v roku 1993 13,3 percenta (ČR), respektíve 24 percent (SR). Počas rokov tento index väčšinou rástol, pričom Slovensko bolo vždy jasne zadluženější než Česká republika. Štátne dlhy vzrástli aj v absolútnych číslach, z jednotiek miliárd eur v polovici 90. rokov až na dnešných viac ako 40 miliárd (SR) a takmer 65 miliárd (ČR) eur v minulom roku.

Vývoj štátneho dlhu od roku 1995 (v pct. HDP)

Veľké porovnanie ekonomík Slovenska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ČTK)


Vývoj štátneho dlhu od roku 1995 ( v mld. eur)

Veľké porovnanie ekonomík Slovenska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ČTK)

Viac o téme: EkonomikaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu