Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bude mať Slovensko ďalšieho svätca? Vatikán rozhodne o blahorečení slovenského mnícha

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Slovenská katolícka cirkev očakáva, že Vatikán čoskoro rozhodne o blahorečení ďalšieho Slováka. Rád bosých augustiniánov ukončil diećeznu fázu procesu blahorečenia brata Alojza Chmeľa od Ukrižovaného Ježiša a momentálne prebieha proces na Kongregácii pre kauzy svätých.

Brat Alojz Chmeľ pochádzal zo Spišskej Starej Vsi. Dnes na neho spomínali pri svätej omši v neďalekej Veľkej Lesnej a modlili sa za jeho blahorečenie. Po absolvovaní gymnázia v poľskom Novom Targu v Chmeľovi dozrelo rozhodnutie pre rehoľný život. V roku 1935 vstúpil k bosým augustiniánom a po roku noviciátu v Taliansku zložil prvé rehoľné sľuby. Počas štúdia filozofie v Ríme začal pociťovať problémy s dýchaním, bolesti hrdla a chrbtice a musel podstúpiť operáciu.

Ako 25-ročnému mu diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy. Podľa svedectiev pacientov i lekárov sa nikdy nesťažoval a v najťažších chvíľach opakoval modlitbu: „Ježišu, všetko pre Teba!“ Zomrel v silných bolestiach 16. augusta 1939 na klinike Regina Elena v Ríme. Pochovali ho na rímskom cintoríne Campo Verano a v roku 1971 preniesli jeho pozostatky do rehoľného chrámu augustiniánov na Via del Corso v centre Ríma.

Hlavný celebrant omše Jakub Grich povzbudil veriacich, aby mali v úcte tradíciu viery svojich predkov, aby mali v úcte posvätné veci. V opačnom prípade sa naše životy podľa neho ocitnú v zdevastovanom prostredí, ktoré nebude priať ani dobru, ani pokoju pre náš rast vo viere.

Viac o téme: BlahorečenieVatikánAloj Chmeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu