Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počasie opäť ukazuje horúcejšiu tvár: Východ Slovenska dnes zasiahnu horúčavy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Horúčavy môžu dnes potrápiť juhovýchod Slovenska. Teplota sa tu môže vyšplhať až na 33 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal pre okresy Trebišov, Michalovce a Sobrance výstrahu 1. stupňa. Tá potrvá od 14.00 do 18.00 h.

Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti a seniorov. Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody, a to v menších dávkach, radí Úrad verejného zdravotníctva SR.

Počasie opäť ukazuje horúcejšiu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Vysoké teploty sú záťažou aj pre vtáctvo v mestách. Operencom možno pomôcť jednoducho, na okenný parapet či záhradku stačí dať nízku misku s vodou, napríklad z kvetináča. Horúčavy predstavujú aj potenciálne nebezpečenstvo pre tvorbu požiarov.

Hrozba povodne

V okrese Liptovský Mikuláš hrozí prívalová povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre túto oblasť výstrahu 2. stupňa. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch," informuje SHMÚ. Meteorológovia predpokladajú výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Počasie opäť ukazuje horúcejšiu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Meteorológovia varujú aj pred výskytom búrok s krúpami na strednom a východnom Slovensku. Pre túto oblasť SHMÚ vydalo výstrahu 2. stupňa. S búrkami môžu byť totiž spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu. Západ a východ krajiny môže potrápiť aj silný vietor, juhovýchod horúčavy.

Viac o téme: VýchodMichalovceSobranceTrebišov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu