Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko čaká ďalšia vlna horúčav: Vydané sú výstrahy, teploty budú tropické

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (9.8.) a na štvrtok (10.8.) výstrahy pred vysokými teplotami. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

V stredu môže teplota miestami vystúpiť na 33 stupňov Celzia. Výstraha prvého stupňa platí pre Bratislavský, Banskobystrický, Košický, Nitriansky a Trnavský kraj od 13.00 h do 18.00 h. Vo štvrtok vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa takmer pre celé územie Slovenska okrem Žilinského kraja, kde platí aj naďalej výstraha prvého stupňa. Teplota sa miestami môže vyšplhať až na 37 stupňov Celzia.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danom ročnom období a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," uviedli.

Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti a seniorov. Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody, a to v menších dávkach, radí Úrad verejného zdravotníctva SR. Vysoké teploty sú záťažou i pre vtáctvo v mestách. Operencom možno pomôcť jednoducho, na okenný parapet či záhradku stačí dať nízku misku s vodou, napríklad z kvetináča. Horúčavy predstavujú aj potenciálne nebezpečenstvo pre tvorbu požiarov.

Viac o téme: TeploPočasieHorúčavaPredpoveďSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu