Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Horúčavy sa vracajú: V stredu nás čaká tropické peklo, meteorológovia vydali výstrahy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Horúčavy opäť potrápia časť Slovenska, a to najmä na západe a juhu krajiny. Meteorológovia predpovedajú, že v stredu (9.8.) na niektorých miestach teplota vzduchu dosiahne 33 až 34 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal pre viaceré okresy výstrahu 1. stupňa. Tá v stredu potrvá od 12.00 do 17.00 h.

 Očakávaná teplota vzduchu nie je podľa SHMÚ v danom ročnom období a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká. Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti a seniorov. Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody, a to v menších dávkach, radí Úrad verejného zdravotníctva. 

Vysoké teploty sú záťažou i pre vtáctvo v mestách. Operencom možno pomôcť jednoducho, na okenný parapet či záhradku stačí dať nízku misku s vodou, napríklad z kvetináča. Horúčavy predstavujú aj potenciálne nebezpečenstvo pre tvorbu požiarov.

Viac o téme: LetoPočasieHorúčavaPredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu