Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tropické horúčavy nepociťujú len ľudia, trpia aj mestské pokladnice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podobne ako zimné obdobie aj letné horúčavy zaťažujú rozpočty miest a obcí, ktoré majú vyššie výdavky na zmiernenie tropických teplôt napríklad kropením ciest, znižovaním prašnosti či zvlhčovaním vzduchu.

Ako vo vyhlásení informoval hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák, samosprávy popri prevádzke pitných fontán, ktoré sú určené na osvieženie, a klasických fontán, ktoré ionizujú vzduch, nasadzujú do ulíc kropiace vozidlá, ktoré znižujú prašnosť a zvlhčujú vzduch. Starať sa musia aj o zavlažovanie parkov a kvetinových záhonov, na verejných priestranstvách tiež postupne pribúdajú aj rozprašovače vody.

Samosprávy na letné horúčavy reagujú i zvyšovaním pitného režimu pre seniorov v ich sociálnych zariadeniach a zintenzívnením kontrol obecných lesov z dôvodu rizika vzniku požiarov. Okrem toho upravujú aj úradné hodiny mestských a obecných úradov, čo pri horúčavách vyplýva zo Zákonníka práce.

Extrémne horúčavy budú pokračovať aj v piatok. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred vysokými teplotami pre celé územie Slovenska. V jeho južných častiach platí najvyššia výstraha, 3. stupeň, pričom teploty tam môžu vystúpiť až na 39 °C. Počas víkendu sa o niekoľko stupňov ochladí.

Viac o téme: TeploLetoHorúčava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu