Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko zasiahne ešte pekelnejšia horúčava: Meteorológovia vydali najvyššiu výstrahu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Ochladenia sa na viacerých územiach Slovenska nedočkajú obyvatelia ani v nasledujúcich dňoch. Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí dnes popoludní pre takmer všetky kraje, s výnimkou Žilinského kraja. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Podľa meteorológov nie je vylúčené, že teploty dosiahnu na niektorých miestach 35 až 36 stupňov Celzia. "Uvedená teplota vzduchu je v danom ročnom období a oblasti zriedkavá, predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uvádza SHMÚ.

Slovensko zasiahne ešte pekelnejšia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Nižšia výstraha, prvého stupňa, je v súčasnosti vyhlásená pre 13 okresov, a to Malacky, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Banská Bystrica, Brezno, Spišská Nová Ves, Levoča, Sabinov a Bardejov. 

Slovensko zasiahne ešte pekelnejšia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo štvrtok (3.8.) však treba podľa meteorológov počítať s vyššími teplotami už aj na Záhorí, kde je vyhlásený druhý stupeň výstrahy. Prvý výstražný stupeň je oproti dnešnému dňu zatiaľ vyhlásený aj pre okresy Ilava, Púchov, Prešov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce.

Slovensko zasiahne ešte pekelnejšia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Víkend začne spaľujúco

Teploty na juhu západného Slovenska by mohli v piatok (4.8.) popoludní na niektorých miestach podľa predbežných predpovedí atakovať 39 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na tento deň výstrahu tretieho stupňa pre niektoré okresy Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

"Výskyt uvedenej vysokej teploty vzduchu je v danom ročnom období a oblasti veľmi zriedkavý a vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uvádza SHMÚ. Výstraha platí predbežne od 15.00 do 18.00 h, a to pre okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Nové Zámky a Komárno.

Pre väčšinu Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického, Košického a časť Prešovského kraja je na piatok vyhlásená výstraha druhého stupňa, kedy meteorológovia očakávajú teploty do 35 až 37 stupňov Celzia. Pre severné časti Trenčianskeho a Prešovského kraja a Žilinský kraj platí predbežne výstraha prvého stupňa. Bez výstrahy sú zatiaľ okresy Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Poprad.

Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti a seniorov. Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody, a to v menších dávkach, radí Úrad verejného zdravotníctva. Vysoké teploty sú záťažou i pre vtáctvo v mestách. Operencom možno pomôcť jednoducho, na okenný parapet či záhradku stačí dať nízku misku s vodou, napríklad z kvetináča. Horúčavy predstavujú aj potenciálne nebezpečenstvo pre tvorbu požiarov.

Viac o téme: LetoPočasieTeploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu