Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ZVRAT v kauze Bašternák! Kontroverzný podnikateľ sa dosmial, prvýkrát bude pykať

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Ján Zemiar, SITA)

BRATISLAVA - Už je zrejme jasné, prečo sa kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák napojený na špičky Smeru zbavuje majetku a svojho luxusného Bugatti Veyron. Finančná správa mu našla vo firmách miliónové daňové nedoplatky. Okázalý životný štýl zrejme načas skončí. Suma, ktorú má doplatiť, je poriadne vysoká.

Polícia preverovala celý reťazec spoločností, kde figuroval Bašternák. Finančná správa potvrdila pre televíziu Markíza, že už niektoré daňové kontroly uzatvorila. Ide o konkrétne dve kontroly, ale hovorkyňa finančnej správy pre televíziu neprezradila viac detailov. Dokopy ho kontrolujú až v 30-tich prípadoch.

Bytovka Five Star Residence
Zobraziť galériu (6)
Bytovka Five Star Residence  (Zdroj: foto Ján Zemiar)

9 miliónov, a to nie je všetko

Podľa televízie má ísť o nedoplatky na daniach vo výške 9 miliónov eur. Časť týchto peňazí má súvisieť s kontroverzným komplexom Five Star Residence. Zvyšok sa má týkať iných obchodov. Tie firmy, ktoré nezaplatili dane, musia tak urobiť do 30 dní.

V tejto luxusnej vile pri bratislavskom Slavíne býva Bašternák
Zobraziť galériu (6)
V tejto luxusnej vile pri bratislavskom Slavíne býva Bašternák  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Podľa informácií ekonomického týždenníka Trend sa podnikateľ zbavuje majetku, sťahuje z firiem a predával aj superluxusné Bugatti Veyron. Navyše, vôbec nemusí ísť o konečnú sumu, ktorú budú musieť firmy spájané s Bašternákovým menom doplácať.

ZVRAT v kauze Bašternák!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: carimpex.sk )

Trestnoprávna rovina je otázna

Stále však nie je jasné, či konanie v Bašternákovom prípade bude pokračovať v trestnoprávnej rovine. „V uvedenej veci obvinenej osoby L. B. nebolo doposiaľ ukončené vyšetrovanie. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Prezídia Policajného zboru naďalej vykonáva úkony prípravného konania v zmysle Trestného poriadku. Doposiaľ nebol obvineným využitý inštitút účinnej ľútosti v zmysle Trestného zákona,“ povedal hovorca policajtov Martin Wäldl.

ZVRAT v kauze Bašternák!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Bašternák si v minulosti uplatnil neprimeraný odpočet daní vo výške približne dva milióny eur v súvislosti s bytmi v komplexe Five Star Residence. Polícia v tejto veci začala minulý rok trestné stíhanie a vykonala niekoľko prehliadok.

V Bašternákovom luxusnom sídle Bonaparte dodnes býva premiér Robert Fico. Ten si teraz hľadá nové bývanie. V Bonaparte vlastní byt aj exminister dopravy Ján Počiatek. V minulosti podiel v Bašternákovej firme kúpil aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Viac o téme: Jadrové zbraneČínaSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu