Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Dovolenka v Egypte sa zmenila na nočnú moru: Návrat na Slovensko ako z akčného filmu!

Letecký útvar Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v noci na dnes zabezpečil letecký transport len 13-mesačného dieťaťa z Egypta na Slovensko Zobraziť galériu (9)
Letecký útvar Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v noci na dnes zabezpečil letecký transport len 13-mesačného dieťaťa z Egypta na Slovensko (Zdroj: SITA/MV SR)

BRATISLAVA - Letecký útvar Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v noci na dnes zabezpečil letecký transport len 13-mesačného dieťaťa z Egypta. Informoval o tom hovorca ministra vnútra Ivan Netík.

Upresnil, že malé dievčatko spolu s rodičmi a súrodencom dnes skoro ráno previezli na Slovensko a všetkých štyroch po prílete dopravili sanitky do nemocnice na bratislavských Kramároch.

Ministerstvo vnútra SR na transporte malej pacientky spolupracovalo s ministerstvom zahraničných vecí a ministerstvom zdravotníctva.

„Malé dievčatko ochorelo na závažné infekčné ochorenie počas dovolenky so svojimi rodičmi a ďalším súrodencom v letovisku Marsa Alam. Stav malej pacientky sa rapídne zhoršil. Vzhľadom na to, že nemocnica v dovolenkovej destinácii nebola uspôsobená na diagnostiku a liečbu dievčatka, egyptskí lekári odporučili čo najrýchlejší transport na Slovensko,“ pripomenul Netík.

Zdravotná poisťovňa, v ktorej bola rodina počas dovolenky v Egypte poistená, by dokázala podľa hovorcu ministra vnútra zabezpečiť letecký prevoz až v nedeľu podvečer.

Letecký útvar Ministerstva vnútra
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/MV SR)

„Aj preto sa Ministerstvo vnútra SR rozhodlo do Egypta poslať letecký špeciál. V priebehu štyroch hodín od nahlásenia udalosti odletel do egyptskej Hurghady, kde medzitým pacientku previezli, stroj Fokker 100 s medicínskym vybavením a tímom lekárov z Nemocnice sv. Michala v Bratislave,“ dodal hovorca.

Ministerstvo zdravotníctva pre médiá potvrdilo transport z letiska do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. „Zdravotníci poskytujú dieťaťu potrebnú zdravotnú starostlivosť. Malá pacientka je v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života. Výsledky prvých klinických vyšetrení ukazujú, že by nemalo ísť o cudzokrajnú chorobu," informovala v písomnom stanovisku hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Letecký útvar Ministerstva vnútra
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/MV SR)

Letecký útvar Ministerstva vnútra
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/MV SR)

Hlavný hygienik SR Ján Mikas odporúča rodičom deti do troch rokov zvážiť cestovanie do tropických krajín. Upozorňuje, že deti do jedného roka by nemali byt vôbec vystavované slnečnému žiareniu. Píše sa to v stanovisku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s dievčatkom dovezeným z Egypta, ktoré poskytla hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová.

„Pred plánovanou cestou je nutne poradiť sa s detským lekárom, pričom pediater by mal poznať účel cesty, dĺžku predpokladaného pobytu, typ ubytovania, prostredie či spôsob stravovania. Ošetrujúci lekár informuje o očkovaniach, liekoch na samoliečbu, prevencii niektorých ochorení či spôsobe ako obmedziť riziko v zahraničí,“ uvádza ÚVZ v svojom stanovisku.

Viac o téme: DovolenkaNákazaLetecký špeciálEgyptFokker 100
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu