Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Toto tu ešte nebolo, čaká nás vrchol leta: FOTO Meteorológovia očakávajú teplotné rekordy

Prognostický model, ktorý predpovedá, že na začiatku augusta môžu na juhozápade Slovenska maximálne teploty dosiahnuť až 40 °C. Zobraziť galériu (4)
Prognostický model, ktorý predpovedá, že na začiatku augusta môžu na juhozápade Slovenska maximálne teploty dosiahnuť až 40 °C. (Zdroj: Pavel Matejovič)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že nás po chladnom týždni čaká ďalšie výrazné oteplenie. Ak ste si mysleli, že po posledných horúčavách to už horšie byť nemôže, mýlili ste sa. Otepľovať sa začne už tento víkend. Teploty prekonajú doterajšie rekordy a vyšplhajú sa až na 40 stupňov.

"Po prechodnom ochladení, ktoré zažívame v týchto dňoch, by sa na budúci týždeň mali vrátiť horúčavy. Otepľovať by sa malo začať už cez tento víkend, no výrazný vzostup teploty očakávajú modely začiatkom budúceho týždňa," povedal pre Topky meteorológ Pavel Matejovič.

Teplota stúpne pravdepodobne nad 36 °C. "Nedá sa ani vylúčiť hodnota, ktorá sa bude blížiť až k 40 °C. Takéto horúčavy nie sú v posledných rokoch u nás až také výnimočné. Štyridsiatky sa vyskytli na Slovensku v lete v rokoch 2007 a 2013," informoval Matejovič. Podľa jeho slov sa momentálne nedá povedať, kedy horúčavy skončia. Modely skôr očakávajú ich zmiernenie niekedy v druhej polovici budúceho týždňa.

Prognostický model, ktorý predpovedá,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Pavel Matejovič)

"Striedanie teplých a chladnejších období je v lete prirodzené, no zvyšujúca sa frekvencia horúčav je dôsledkom globálneho otepľovania. Musíme s tým rátať aj v budúcnosti. Letá budú vo všeobecnosti stále teplejšie a chladnejšie obdobia budú kratšie a menej výrazné. Aj toto leto skončí ako celok veľmi teplé," vyjadril sa Matejovič.

"Podľa aktuálnych modelov by sa mal studený front vlniť západnejšie a advekcia veľmi teplého vzduchu od juhu by mala byť výraznejšia. Jednotlivé behy prognostických modelov sú presvedčivejšie ako pri poslednej vlne horúčav, teda aj pravdepodobnosť, že bude atakovaných 40 °C je oveľa vyššia," dodal na záver Matejovič. Slováci sa tak po chladných dňoch majú na čo tešiť.

Ako na hojdačke

V posledných dňoch však bolo počasie ako na hojdačke. Po minulotýždňových horúčavách zasiahlo územie celého Slovenska výrazné ochladenie. Niektoré miesta na Slovensku zasiahli aj silné búrky, intenzívne dažde a krúpy. Silný vietor a búrky napáchali škody najmä na východnom a strednom Slovensku. 

Toto tu ešte nebolo,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: imeteo.sk)

Vietor dosahoval miestami rýchlosť Krupobitie zasiahlo mesto Strážske na východe Slovenska, no tento prírodný jav nešetril ani Banskobystrický kraj. Hasiči sa riadne zapotili pri pondelňajšom zásahu. Vyrazili k 12 zásahom, ktoré si vyžiadalo nepriaznivé počasie. 

Toto tu ešte nebolo,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

V Košiciach ostali ľudia v nemom úžase. Zažili tam aj nevídaný úkaz - tornádo. V obci Šúrovce pri Trnave sa ľudia po búrke presúvali rôznymi spôsobmi. Chodci zdá sa využili, čo sa dalo, aby sa dostali cez ulicu. 

Viac o téme: PočasieHorúčavySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu