Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kvíz o Rómoch prekvapí všetkých: Pozrite sa na tie odpovede Slovákov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Na prvý pohľad konšpiračný web so zlou grafikou odhalil, čo si Slováci myslia o Rómoch. Na webe skutocnapravda.sk sa objavilo päť zdanlivo jednoduchých otázok o rómskej komunite. Na základe odpovedí takmer 20-tisíc respondentov je jasné, že Slováci majú aj v 21. storočí obrovské predsudky.

Web skutocnapravda.sk vytvorila bratislavská marketingová agentúra Visibility s cieľom ukázať respondentom skutočnú pravdu o Rómoch. K výsledkom zverejnila agentúra tlačovú správu. Na kvízové otázky portálu skutocnyweb.sk odpovedalo takmer 20-tisíc respondentov. "Webová stránka obsahuje krátky 5-otázkový kvíz o Rómoch, ktorý vychádza zo zažitých predsudkov. Otázky v kvíze schválne vyznievajú tak, že v človeku, ktorý na stránku prišiel, živia jeho predsudky," píše sa v tlačovej správe.

Kvíz o Rómoch prekvapí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: skutocnapravda.sk)

Vzhľad stránky takisto nebol náhodný. "To, že stránka vyzerá ako náhodný konšpiračno-alternatívy web so škaredou grafikou, je tiež zámer. Autori sa chceli čo najviac priblížiť k cieľovej skupine čitateľov týchto webov."

Okrem úspechu kvízu sa podarilo vyzbierať aj dvetisíc eur pre rómsku rodinu a na činnosť neziskovej organizácie Človek v ohrození. "Návštevník stránky očakával, že na záver kvízu sa mu jeho predsudky potvrdia. Kvíz sa však končil s tým, že za každú nesprávnu odpoveď agentúra poslala malú sumu rodine ťažko chorej Manuelky, 8-ročného rómskeho dievčatka, ktoré trpí rakovinou."

Každý siedmy návštevník z desiatich kvíz skutočne vyplnil. Po každej zodpovedanej otázke ste sa ihneď dozvedeli, či ste odpovedali správne. Web ponúka aj vysvetlenia k jednotlivým odpovediam. Väčšina otázok respondetov netrápila a väčšina z nich odpovedala správne. Dve otázky z piatich však boli pre Slovákov problematické.

Podľa odpovedí Slovák si viac než polovica z nich myslí, že Rómovia žijú v rozbitých chatrčiach a vylúčených osadách. Len 45% respondentov odpovedalo správne.

Kvíz o Rómoch prekvapí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Visibility)

Najspornejšia bola otázka o dávkach v hmotnej núdzi. Správne odpovedala len tretina. Až 24% percent si myslí, že dávky poberajú rómske rodiny, pričom sú to jednotlivci bez detí.

Kvíz o Rómoch prekvapí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Visibility)

Na všetky otázky odpovedala správne iba pätina Slovákov, teda takmer 20% opýtaných. Projekt sa dostal medzi päť najlepších projektov prezidentovej výzvy proti extrémizmu. 

Kvíz o Rómoch prekvapí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Visibility)

“Sme veľmi radi, že kvíz vyplnilo toľko ľudí, prekvapilo nás to. S projektom sme síce prezidentovu Výzvu proti extrémizmu nevyhrali, ale podarilo sa nám s nulovým mediálnym rozpočtom vyzbierať 2000 eur na dobrú vec. Verím, že aj vďaka tomuto kvízu sa niektorí ľudia dozvedeli viac o tom, v akých podmienkach žijú Rómovia na Slovensku a budú sa na nich pozerať bez predsudkov.” uviedol Marek Šulik z agentúry Visibility, jeden z tvorcov idei.

Viac o téme: PrieskumPredsudkyRómoviaAndrej KiskaVýzva proti extrémizmu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu