Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborníčka na stravu vyvracia mýty: Cukor je ako jed, môže za rakovinu a Alzheimera

(Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Výživová poradkyňa a blogerka Janina Černá prezradila to, čo nepoteší žiadneho milovníka sladkej potraviny. Obľúbený cukor nazvala drogou a vysvetlila prečo. Doteraz zanedbávaná téma nabrala po jej slovách iný rozmer. Táto na prvý pohľad nevinná prísada sa nachádza takmer všade a pomaly nás zabíja.

V rozhovore povedala pre portál info.cz, že cukor je rovnako návykový ako drogy, káva či nikotín. Podľa nej už keď len sa pozrieme na sladké, vyplaví sa v tele dopamín. Na otázku, či by mohol byť cukor zakázaný, Černá odpovedala, že si to nevie predstaviť. Lepšie riešenie vidí vo vzdelávaní, najmä u detí. "Mnoho ľudí si neuvedomuje, aké má cukor dopady," tvrdí blogerka a výživová poradkyňa Janinová.

Keď sa jej moderátor opýtal, či môžeme cukor prirovnať k jedu, odpovedala jednoznačne. "Presne tak, určite to nie je preháňanie," zareagovala Černá. Podľa nej je veľmi ľahké predávkovať sa fruktózou, ktorá je súčasťou cukru spolu s glukózou. Ľudské telo totiž potrebuje rovnú nulu fruktózy, tvrdí Černá. Tá je pre telom rovnaká ako jed. Sama cukor nekonzumuje a cíti sa dobre.

Biologická stavba tela sa za posledných 30 tisíc rokov prakticky vôbec nezmenila. Čo sa však za posledných málo rokov zmenilo je štruktúra jedálnička. Žijeme v období hojnosti, kedy si môžeme kúpiť takmer čokoľvek. A s tým súvisí aj zvýšená kombinácia cukru. Vyvracia aj niektoré mýty ako napríklad, že tuk je podľa nej lepší ako cukor. Tukofóbia prišla podľa nej v 60-tych až 70-tych rokov dvadsiateho storočia. Oveľa nebezpečnejší je práve cukor.

Niektorých ľudí možno prekvapila tvrdením, že za vážnou chorobou ako Alzheimer či rakovina môže práve cukor. Najnovšie štúdie podľa nej ukazujú, že Alzheimer je zapríčinený konzumáciou veľkého množstva sacharidov. Tvrdí však aj to, že iba samotná konzumácia cukru nespôsobuje rakovinu. "Nemôžete 100 percentne povedať, že pokiaľ budete konzumovať samotný cukor, že budete mať rakovinu. Ale najnovšie štúdie dokazujú, že Alzheimer je spôsobený konzumáciou väčšieho množstva sacharidov. Preto sa nazýva aj cukrovkou tretieho typu. Najskôr to bola choroba starcov, dnes sa rodia deti s touto chorobou," povedala Janinová. "Najnovšie štúdie dokazujú, že cukor môže zodpovedať za tieto choroby," dodala vzápätí.

Viac o téme: CukorJanina Černá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu