Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PEKELNÁ PREDPOVEĎ Vieme, kedy príde naj horúčava tohto roka! Na Slovensko zaútočia 40-tky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Užívajte si posledné osviežujúce dni. Koncom budúceho týždňa Slovensko zasiahnu tropické horúčavy. Podľa predpovedí sa teplota vyšplhá takmer na 40 stupňov Celzia.

Už minulý týždeň modely na posledné júlové dni prognózovali mimoriadne teplé počasie. Na Slovensko príde ďalšia vlna horúčav, ktorá bude oveľa výraznejšie. "Minulý týždeň sa modely prikláňali k teplotám, ktoré atakovali až hranicu 40 °C, neskôr to zmiernili a teraz opäť pritvrdili," informoval mateorológ Pavel Matejovič.

Podľa aktuálnych výstupov modelu GFS sa teplotné maximá koncom budúceho týždňa vyšplhajú na juhozápadnom Slovensku na 38 stupňov. Vysoké teploty spôsobí prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu zo severozápadnej Afriky. 

Na mapke predpovedané maximálne teploty na 29.7.2017.
Zobraziť galériu (2)
Na mapke predpovedané maximálne teploty na 29.7.2017.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

"Čím sa sa k uvedenému dátumu približujeme, tým sa pravdepodobnosť predpovede samozrejme zvyšuje," povedal Matejovič. Nie je preto isté ani to, či sa dočkáme želaného ochladenia. Čo sa horúčav týka, môže sa to zmeniť. Modely však už dlhodobo udávajú teploty, ktoré budú atakovať 40 stupňov.

"V tejto chvíli nie je jasné, dokedy predpovedaná vlna horúčav potrvá. Spočiatku modely dávali, že by mohla skončiť niekedy v závere budúceho týždňa, ale aktuálne to ochladenie zmierňujú," dodal Matejovič. Osviežujúce ochladenie si preto treba v blízkych dňoch vychutnať a poriadne vyvetrať. Ak sa dá, je potrebné uniknúť niekam pred tým, čo nás o týždeň čaká.

Viac o téme: PočasieSlovenskoTropické horúčavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu