Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Meteorológovia vydali na dnes výstrahu: Slovensku hrozia búrky, juh potrápia vysoké teploty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes výstrahu pred búrkami na západnom a strednom Slovensku. Na južnom Slovensku hrozia vysoké teploty až do 35 stupňov Celzia. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

 Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydal pre všetky kraje okrem Košického a Prešovského. Platí od 8.00 do 20.00 h. Ojedinele sa očakáva aj výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 kilometrov za hodinu," varujú. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Meteorológovia vydali na dnes
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pred vysokými teplotami vydali výstrahu druhého stupňa pre okres Dunajská Streda, Galanta, šaľa, Nové Zámky a Komárno od 14.00 do 18.00 h. Na vyššie teploty upozorňujú aj v Bratislavskom kraji. Maximálna teplota vzduchu môže dosiahnuť 35 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," dodali.

Meteorológovia vydali na dnes
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

V nedeľu (9.7.) zaznamenali meteorológovia na Podunajskej nížine po dlhej dobe denný úhrn zrážok viac ako 15 milimetrov. "V južnej časti Podunajskej nížiny spadlo zväčša 15 až 25 milimetrov zrážok," uviedli na sociálnej sieti. 

V noci na dnes na väčšine územia spadlo od jedného do 15 milimetrov zrážok. Na krajnom západe, v Žilinskom a Prešovskom kraji boli však miesta, kde napršalo menej ako jeden milimeter, prípadne neboli žiadne zrážky.

Viac o téme: TeploLetoPočasieBúrkaVýstrahaPredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu