Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Horor v Banskej Bystrici: Až sedem detí skolil nebezpečný vírus

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici v uplynulých dňoch zaznamenal výskyt rotavírusovej gastroenteritídy v detských jasliach v okrese Banská Bystrica.

Z celkového počtu 12 detí ochorelo až sedem, z toho potvrdené boli štyri prípady a rovnaký počet detí skončil v nemocnici. V predškolskom zariadení boli nariadené protiepidemické opatrenia. Iinformovala o tom dnes hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

Rotavírusová enteritída je najčastejšie sa vyskytujúca akútna choroba tráviaceho traktu. Postihuje prevažne malé deti vo veku od 6 mesiacov až do 5 rokov. Odborníci predpokladajú, že každé dieťa do piatich rokov ľahšiu či vážnejšiu formu rotavírusovej (gastro)enteritídy prekoná.

Rozkošná dcérka modelky Chrissy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: instagram.com/chrissyteigen)

Choroba sa prejavuje prudkým nástupom silne zapáchajúcej hnačky, nevoľnosťou, vracaním. V prvom štádiu ochorenia je príznačná vysoká horúčka. Hrozí veľmi rýchla dehydratácia, preto môže dieťa v priebehu 24 hodín upadnúť do šoku z nedostatku tekutín. Vtedy je nevyhnutná hospitalizácia.

Podľa štatistík zomrie ročne v krajinách Európskej únie na túto chorobu až 200 detí. V krajinách, kde je nižšia zdravotná starostlivosť, je číslo vyššie a choroba má často fatálne následky. 

Viac o téme: JasleBanská BystricaRotavírusová gastroeneritída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu